Komiteto nariai „Metrail“ bylą su visomis pusėmis ketina iš esmės aptarti paskutinį kartą ir kitą savaitę priimti galutinį sprendimą.

„Žiūrėsime, kokioje stadijoje viskas yra. Ar įmanoma taikos sutartis. Stengsimės, kad byla pajudėtų iš mirties taško ir būtų priimtas vienoks ar kitoks sprendimas. Mes nesame linkę bausti įmonių, nes matome ir vienoje, ir kitoje pusėje tam tikrų galimybių, tai ir kalbėsime apie taikos sutarties matmenis“, – BNS teigė komiteto vadovas Kęstutis Mažeika.

Pasak jo, paskutinį kartą bus išklausytos visos pusės: „Priešistoriją žinome, linkstame link rezultato. Bandysime rasti kompromisą“.

K. Mažeikos teigimu, konkretus sprendimas planuojamas kitą savaitę. Jis neatmeta galimybės, kad komitetas įpareigos Aplinkos ministeriją pasirašyti taikos sutartį.

„Jeigu yra galimybė teisinei sutarčiai, tada – taip. Jeigu nėra, tada tarsimės, kuria linkme einame toliau. Dalis įmonių baudas jau yra susimokėjusios, o kitos mato galimybę ir bando susitarti“, – pareiškė komiteto vadovas.

Dėl „Metrail“ išrašytų fiktyvių atliekų tvarkymo dokumentų 2018-ųjų išvakarėse šimtai įmonių sulaukė aplinkosaugininkų raginimo susimokėti 15 mln. eurų taršos mokesčio už 2013–2015 metais nesutvarkytas pakuočių atliekas.

Beveik metus tarp aplinkosaugininkų ir verslo įmonių besitęsiantis ginčas užstrigo, pirmiesiems atsisakant pasirašyti taikos susitarimą. Pavasarį Aplinkos ministerija pranešė pritarianti taikos sutarčiai tarp Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento bei verslo įmones vienijančių asociacijų, bet nuo liepos visus šalies regioninius departamentus apjungęs Aplinkos apsaugos departamentas taikos sutarties kol kas nepasirašė.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad „Metrail“ 2015–2017 netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalinių ir 500 tonų plastiko pakuočių. Už šį kiekį neteisėtai išrašyti atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti 1,8 tūkst. įmonių. Įsigiję šiuos dokumentus iš „Metrail“, gamintojai ir importuotojai buvo atleisti nuo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis.

Vilniaus apygardos teismas šiuo metu taip pat nagrinėja baudžiamąją bylą dėl „Metrail“ valstybei galbūt padarytos 6 mln. eurų žalos.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)