Seimas antradienį priėmė tai numatančią Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą: už balsavo 91 Seimo narys, prieš – vienas, o 33 susilaikė.

Profesinės sąjungos didesnio finansavimo gali tikėtis tik 2020 metais, nes gyventojai jas paremti galės deklaruodami 2019 metų pajamas.

Be to, papildomai 0,6 proc. GPM bus galima skirti politinėms partijoms. Dar 1,2 proc. GPM bus galima padalinti kitoms nevyriausybinėms organizacijoms, pavyzdžiui, bibliotekoms, švietimo ir ugdymo, sporto įstaigoms.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys „valstietis“ Valius Ąžuolas teigė, kad nevyriausybinėms organizacijoms ir profesinėms sąjungoms gyventojai papildomai skirs apie 3 mln. eurų.

Seimas nesutiko iš karto numatyti galimybės profsąjungoms 2020 metais skirti didesnę – 0,7 proc. GPM dalį.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas pareiškė, kad vienas artimiausių tikslų yra „išsamiai peržiūrėti paramos gavėjus“.

„Ypač tuos, kurie gaus 1,2 proc. GPM, nes ten yra labai įvairių ir tikrai tų, kuriems reikia ir būtina ta parama, pilietinės organizacijos, visuomeninės organizacijos. Tačiau yra įvairios viešosios įstaigos, kurios užsiima dalinai ir komercine veikla. Yra ir biudžetinės įstaigos, kurios gauna biudžeto finansavimą ir dubliuojasi
tas finansavimas. Taip kad tuos principus, ratą tų paramos gavėjų reikia išgryninti“, – kalbėjo S. Jakeliūnas.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys „valstietis“ Tomas Tomilinas priminė, kad dabar politinės partijos iš gyventojų skirto GPM gauna apie 1 mln. eurų, o profesinės sąjungos – 200 tūkst. eurų.

Nuo kitų metų bus galima paramai skirti iš viso 2,4 proc. valstybei sumokėto GPM.

Dabar gyventojai 2 proc. sumokėto GPM gali skirti paramos gavėjams, įskaitant ir profesines sąjungas, o dar 1 proc. – politinėms partijoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)