Interviu „Reuters“ M. Vestager pareiškė atidžiai stebinti „Google“, „Apple“ ir „Amazon“ veiklą iki jos kadencijos pabaigos kitų metų pabaigoje. „Google“ pastaraisiais 18 mėnesių buvo skirta iš viso 6,8 mlrd. eurų baudų.

„Apple Pay“, paleistas 2014 m. spalį, veikia 10 ES šalių, tarp jų Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Švedijoje ir Danijoje.

Kritikų teigimu, NFC lustas „Apple iPhone“ telefonuose automatiškai išrenka „Apple Pay“ kaskart, kai „iPhone“ vartotojas susimoka už prekes ar paslaugas, blokuodamas konkurentų mokėjimų platformas. Danijos vartotojų tarybai pateikus skundą, Danijos konkurencijos tarnyba jau pradėjo tyrimą dėl „Apple Pay“.

Tačiau M. Vestager, žinoma dėl griežtos pozicijos įmonių, pažeidžiančių ES konkurencijos taisykles, atžvilgiu, tikino, kad preliminarus tyrimas neparodė „Apple“ dominavimo rinkoje ženklų.

„Kai tyrėme tą platformą („Apple Pay“), iš pirmo žvilgsnio nesimatė „Apple“ dominavimo ženklų. Tačiau tai nereiškia, kad ateityje mes netirsime („Apple“). Tą kartą, kai tyrėme, neradome kaltinimams pareikšti reikalingų įrodymų“, - teigė M. Vestager, pridurdama: „Žinoma, jei sulauktume oficialių skundų, tirtume „Apple Pay“, nes mokėjimų rinka yra itin svarbi“.

Atskirai nuo „Apple“ M. Vestager tiria, ar „Amazon“ neteisėtai naudoja prekybininkų duomenis, siekdamas sukurti „Amazon“ produktus, kurie būtų panašūs į kitų prekybininkų.

„Dabar gavome ne šiek tiek, o kalnus medžiagos apie „Amazon“, kurią turime ištirti. Mums svarbiausia turėti tam tikrus pradmenis. Norėdami palyginti greitai užbaigti pradėtą tyrimą, turime turėti tam tikrus pradmenis, kurie padėtų greičiau įgyvendinti tyrimus“, - apie „Amazon“ tyrimą kalbėjo M. Vestager.

M. Vestager neseniai klausė „Google“ konkurentų, ar dominuojantis interneto paieškos variklis žaloja vietinius konkurentus, sukeldama nerimą dėl galimo ketvirtos bylos prieš „Google“ iškėlimo.

„Mes klausėme vietinių „Google“ konkurentų apie paieškos variklių rinkos padėtį. Paieškos varikliai žmonėms yra itin svarbūs, nes mes visi ieškome vietos pavalgyti, įstaigų darbo laiko, gydytojų kontaktų ir dar daugelio svarbių dalykų. Akivaizdu, kad tai yra labai svarbi sritis, labai svarbi paslauga. Taip, tai galėtų būti (ketvirta byla prieš „Google“), tačiau mes pirma užduodame klausimus be išankstinio nusistatymo“, - situaciją dėl „Google“ dominavimo rinkoje apibūdino Europos konkurencijos komisarė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)