Už pataisas balsavo 75 parlamentarai, 2 - prieš ir 32 susilaikė.

Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimo projektu siūloma tantjemas, kitą atlygį už veiklą stebėtojų taryboje ar valdyboje, paskolų komitete, iš darbdavio gaunamus autorinius atlyginimus bei mažųjų bendrijų vadovų pagal civilines sutartis gaunamas pajamas apmokestinti taikant tokius pat gyventojų pajamų mokesčio tarifus, kaip ir pajamas iš darbo santykių. Šiuo siūlymu panaikinama anksčiau atsiradusi apmokestinimo spraga lyginant su kitų pajamų apmokestinimu, nes nuo kitų metų įsigalios mažesni socialinio ir sveikatos draudimo įmokų tarifai.

„Už 2019 metų mokestinį laikotarpį taikant naujas apskaičiavimo taisykles (padauginus iš koeficiento 1,289, kai taikomi nauji socialinio draudimo įmokų tarifai) apskaičiuotos su darbo santykiais susijusios pajamos (išskyrus ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros ir ilgalaikio darbo išmokas), išmokėtos 2018 metais, apmokestinamos taikant 20 procentų pajamų mokesčio tarifą. Tokiu būdu būtų užtikrinta, kad su darbo santykiais susijusios pajamos apmokestinamos sistemiškai taikant gyventojų pajamų mokesčio ir socialinio draudimo įmokų tarifus“, - sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Pataisomis taip pat siūloma nustatyti prievolę pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją nenuolatiniams Lietuvos gyventojams, kuriems atsiranda pareiga perskaičiuoti mokėtiną pajamų mokestį (dėl progresinio tarifo taikymo).

Svarstomomis pataisomis, siekiant teisinio aiškumo, siūloma papildomai nustatyti, kad 2018 m. gaunamos su darbo santykiais susijusios pajamos už 2019 m. metus, kurios apmokestinamos taikant naujus (sumažintus) valstybinio socialinio draudimo įmokų tarifus, būtų apmokestinamos taikant ir naujus gyventojų pajamų mokesčio tarifus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)