Pagrindinis vizito tikslas - susitikimai su JAV kompanijomis dėl galimybių importuoti suskystintąsias gamtines dujas (SGD) iš JAV tiek ilgalaikėje, tiek trumpalaikėje perspektyvoje, Eltą informavo ministro patarėja Aurelija Vernickaitė.

Kartu su ministru susitikimuose dalyvaus įmonių „Klaipėdos nafta“ ir „Lietuvos energijos tiekimas“ vadovai.

Kaip ELTA jau skelbė, Ž. Vaičiūnas rugsėjo pabaigoje susitikimuose su aukštais JAV energetikos pareigūnais ir Senato nariais kalbėjosi apie regiono energetinio saugumo problemas ir galimybes didinti SGD iš JAV eksportą į Baltijos šalis bei Vidurio ir Rytų Europos regioną. Pasak ministro, konkurencingesnis SGD iš JAV tiekimas į Europą būtų naudingas abiem Atlanto pusėms.

JAV pareigūnams taip pat pristatyti Lietuvos planai sprendžiant dėl ilgalaikio SGD importo užtikrinimo, įsigyjant SGD laivą-saugyklą po 2024 m. Pasak Ž. Vaičiūno, SGD terminalai Lietuvoje ir kaimyninėje Lenkijoje galėtų tapti vartais, aprūpinant amerikietiškomis SGD visą Vidurio ir Rytų Europą, kur išlikusi didelė priklausomybė nuo dujų importo iš Rusijos.

Lietuva pernai pateko į daugiausiai SGD iš JAV importavusių šalių trejetuką, pirmoje ir antroje vietoje buvo klasikinės didžiausios SGD importuotojos - Ispanija ir Portugalija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)