Ukraina įvedė sankcijas Rusijos bankams po šalies agresijos rytų Ukrainoje ir Krymo pusiasalio aneksijos 2014 m. Šių metų rugsėjį Ukrainos teismas įšaldė Rusijos bankų turtą ir akcijas šalyje po to, kai Ukrainos įmonės padavė į teismą Rusijos „Sberbank“ ir VEB, siekdamos prisiteisti kompensacijas dėl turto, prarasto dėl Krymo aneksijos.

„Rusijos bankams yra įvestos sankcijos. Jiems uždrausta perduoti turtą pagrindinėms įmonėms Rusijoje“, - „Reuters“ sakė J. Smolijus.

Paklaustas, ar Rusijos bankai juda veiklos Ukrainoje nutraukimo link, J. Smolijus tikino, esą „tikriausiai taip“, tačiau pridūrė, kad jis negali prognozuoti, kada konkrečiai tai įvyks.

„Atsižvelgiant į bankų balansus ir jų dinamiką pastaraisiais metais, akivaizdu, kad bankai smarkiai sumažino veiklą rinkoje ir naudojo mažiau turto, o tai rodo, jog bankai po truputį nutraukia savo veiklą“, - „Sberbank“ ir VEB situaciją Ukrainoje apibūdino J. Smolijus.

Tuo tarpu „Sberbank“ atstovai pareiškė, esą banko aukšto likvidumo turtas Ukrainoje 2018 metais augo 50 proc., iki 330 mln. dolerių. Šiemet „Sberbank“ bandė parduoti antrinės įmonės Ukrainoje turtą, tačiau centrinis bankas sustabdė pardavimą, nes jis pažeidžia Ukrainos įstatymus.

„Norime pabrėžti, kad „Sberbank“ visada nuoširdžiai vykdė ir toliau vykdys visus įsipareigojimus klientams“, - sakė „Sberbank“ atstovai.

Praeitą mėnesį Ukrainos centrinis bankas paskelbė Rusijos VTB banką nemokiu ir perdavė banko antrinės įmonės Ukrainoje kontrolę valstybiniam garantiniam fondui, kuris išmokės visiems gyventojams jų banke laikytus indėlius.

„Sberbank“, VEB ir VTB bankai iki 2014 metų buvo vieni didžiausių bankų Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)