„EDA padės darbuotojams ir darbdaviams lengviau išspręsti įvairius klausimus, susijusius su tarpvalstybiniu darbo jėgos judėjimu. Taip pat agentūra padės nacionalinėms vyriausybėms efektyviau koordinuoti ES įstatymų pritaikymą šalyse“, - pranešime sakė Austrijos socialinių reikalų ministrė Beate Hartinger-Klein.

Pagal ministrų patvirtintą dokumentą, agentūra teiks darbuotojams, įmonėms ir įstaigoms informaciją apie teises ir pareigas tarpvalstybinėse darbo jėgos judėjimo situacijose, palengvins sienų kontrolę, spręs kilusius ginčus ir, be kita ko, padės valstybėms susitvarkyti su nelegaliu darbu.

Tolesnės derybos dėl agentūros įkūrimo vyks Europos Parlamente (EP).

Europos Komisijos (EK) vicepirmininkas Valdis Dombrovskis ir Europos įdarbinimo komisarė Marianne Thyssen pasveikino susitarimą, pabrėždami, kad agentūros įkūrimas padės sustiprinti ES vidaus darbo rinkos skaidrumą ir užtikrinti socialinį teisingumą.

Tačiau šalių ministrai sušvelnino anksčiau M. Thyssen pateiktą pasiūlymą, teigdami, kad valstybės narės dalyvavimas darbuotojų patikrose būtų savanoriškas, taip siekiant sumažinti kišimąsi į valstybių vidaus reikalus.

Vokietijos prekybininkų konfederacija taip pat pasveikino susitarimą, tačiau valdybos narė Annelie Buntenbach pažymėjo, kad siūlymas buvo „reikšmingai sušvelnintas“.

2017 m. EK pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pradėjo siūlyti įkurti EDA, teigdamas, esą absurdiška yra tai, kad Europa, turėdama bankininkystės instituciją, neturi vieningą darbo rinką prižiūrinčios institucijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)