Ne visoms šeimoms paramos reikia

Vyriausybės atstovai teigia, kad socialiai remtiniems žmonėms jau egzistuoja įvairių išmokų bei lengvatų, o „vaučeriai“ skirti dar ir tam, kad vaikai būtų pratinami valgyti sveikai. Tačiau LRT.lt kalbinti ekonomistai sako, kad prasmingiau nuolaidų kuponus būtų skirti tiems, kurie gyvena skurdžiausiai. Dabar, pasak Vilniaus universiteto ekonomisto, profesoriaus Romo Lazutkos, priemonė visiškai nėra nutaikyta į tuos, kam reikia pagalbos šioje valstybėje.

Man atrodo, kad kai mes turime tam tikrą ribotą pinigų kiekį, jo išdalinimas visiems – kam reikia ir kam nereikia – nėra nutaikytas į tikslinę auditoriją.
R. Lazutka

„Tos šeimos, kurios turi vaikų iki 7 metų, yra labai įvairios. [...] Vis tiek didžioji dalis yra tie, kurie neskursta. Yra ir pasiturinčių šeimų“, – kalbėjo jis.

Tiesa, kadangi suteikiama nuolaida bus labai nedidelė, pasiturintieji, kaip mano R. Lazutka, nevargs ir nekeis savo įpročių.

„Kadangi tie „vaučeriai“, kaip paklausiau, yra tokios „ašaros“ (keli eurai), tai galima galvoti, kad tie žmonės, kurių pajamos yra didelės, nepradės žaisti, jų laikas yra brangesnis negu tų parduotuvėlių paieška“, – komentavo ekonomistas.

Kad „vaučeriai“ nebūtų skirti tiems, kuriems labiausiai reikia, teigė ir ekonomistas Justas Mundeikis.

„Man atrodo, kad kai mes turime tam tikrą ribotą pinigų kiekį, jo išdalinimas visiems – kam reikia ir kam nereikia – nėra nutaikytas į tikslinę auditoriją.

Kai dalinama ir duodama visiems, pavyzdžiui, vaiko pinigus gauna ir milijonieriai, ir skurstantys, iškyla klausimas (ir jis, ko gero, turėtų būti viešasis diskursas), ar yra tikslinga ir protinga išdalinti visiems, ar geriau pagalbą koncentruoti ir kaip galima būtų tai daryti" – kalbėjo ekonomistas.

Aiškindamas apie paramą, kuria remiami tie, kurie ir taip turi, R. Lazutka minėjo ir subsidijas jaunoms šeimoms būstui regionuose įsigyti. Šiuo atveju parama skiriama tiems, kurie turi lėšų būstui įsigyti arba bent jau uždirba pakankamai, kad būtų suteikta būsto paskola.

„Geriau negu nieko“

Kaip šių metų rugpjūtį pranešė Statistikos departamentas, šeimose su vaikais skurdo rizikos lygis 2017 m. buvo mažesnis nei šeimose be vaikų: atitinkamai 21,2 ir 24,5 proc. Skurdas šeimose be vaikų 2017-aisiais kilo net 8 kartus sparčiau.

Tačiau sparčiausiai per paskutiniuosius metus skurdo 65 metų ir vyresni žmonės – jeigu skurdo rizikos lygis šeimose su vaikais išaugo 0,2 proc., tai tarp pensininkų jis išaugo net 5,7 proc.

Taip pat, remiantis statistika, gyventi nepritekliuje pasmerkta beveik kas antra šeima, kurią sudaro vienas iš tėvų ir išlaikomi vaikai (skurdo rizika siekia 48,4 proc.). Skurde atsiduria ir 47,9 proc. žmonių, kurie gyvena vieni.

Kaip vyriausybės buvo nurodoma iki šiol, šeimos su ikimokyklinuku narys per mėnesį galėtų nusipirkti tris 10 eurų vertės kuponus už 8 eurus ir, naudodamasis juo, apsipirkti oficialiai patvirtintose smulkiųjų prekybininkų, ūkininkų parduotuvėse. Taigi per mėnesį jis sutaupytų daugiausia 6 eurus. Ir tik tuo atveju, jeigu smulkiojo verslo parduotuvėse nebūtų brangiau ar papildomai nekainuotų nusigavimas iki jų.

Taigi, ne visiems gali pasirodyti verta naudotis tokiu įrankiu, kai nauda, palyginti, nedidelė. „Geriau negu nieko“, – apibendrindamas „vaučerius“ sakė R. Lazutka.

Parama – kad vaikai mokytųsi gyventi sveikai

Tačiau žemės ūkio ministras LRT eteryje yra sakęs, kad socialiai pažeidžiamoms grupėms šalyje ir taip sukurta daug pagalbos priemonių, o „vaučeriai“ nutaikyti į tinkamą gyventojų segmentą,

„Kai sakote, kad parama nukreipta ne tiems, kam labiausiai reikia, tai aš nežinau, kam reikia labiau, nei šeimoms su mažais vaikais, kai kasmet Lietuva praranda po procentą gyventojų. Noriu pabrėžti, kad socialiai remtiniems asmenims yra daug programų, kurios suteikia jiems galimybę gauti misto produktų“, – laidoje „LRT forumas“ kalbėjo žemės ūkio ministras.

Pristatydamas priemonę, premjeras Saulius Skvernelis kalbėjo panašiai. Anot jo, jaunoms šeimoms sunku, o kitoms socialinėms grupėms jau skirta įvairių socialinių išmokų bei lengvatų.

Kaip laiške LRT.lt aiškino Žemės ūkio ministerija, tėvams su mažais vaikais skiriant „vaučerius“, jie pratintų atžalas prie sveikesnio gyvenimo.

„Tikslinė grupė pasirinkta atsižvelgiant į tai, kad svarbu pradėti kuo anksčiau maitintis kokybišku sveiku maistu. Tikimasi, kad ši priemonė bus gera paskata šeimoms vaikus pratinti tokio maisto.

Be to, svarbu ir tai, kad kokybiškos žemės ūkio produkcijos gamintojai būtų kuo arčiau vartotojų ir galėtų savo produkciją parduoti per vadinamą trumpąją grandinę“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Tiesa, jame pažymima, kad jeigu sistema pasiteisins, bus svarstoma galimybė tikslinę asmenų grupę išplėsti.