S. Černoveckis yra buvusio Kijevo mero ir vieno pirmųjų šalies bankininkų Leonido Černoveckio sūnus. Prieš kelis metus jo pavardė tarptautinėje žiniasklaidoje nuskambėjo, kai jis buvo suimtas Ispanijoje dėl įtarimų plovus pinigus.

Šių metų lapkritį S. Černoveckis kartu su tėvu pateko į Kremliaus sankcijų sulaukusių ukrainiečių sąrašą. Prezidento Vladimiro Putino įsakymu jų lėšos, vertybiniai popieriai ir turtas Rusijoje buvo „užšaldyti“, tokiu būdu neleidžiant jiems šalyje užsiimti verslu.

Netikėta pabaiga

Kaip DELFI informavo naujasis „Foodout.lt“ direktorius Marius Neviera, įmonės veiklą sustabdyti nuspręsta lapkričio 26 dieną.

„Įmonės vadovybė ėmėsi veiksmų tam, kad išspręstų įmonės finansines problemas, ypač susijusias su įmonės mokumu, nes įmonė faktiškai buvo nepajėgi atsiskaityti su kreditoriais.

Vadovas taip pat ėmėsi priemonių ir veiksmų įmonės mokumui atstatyti. Nepaisant to, išspręsti finansinių problemų ir atstatyti įmonės mokumo nepavyko. Nustatyta, kad tolimesnis įmonės veiklos vykdymas tik didintų įsiskolinimus kreditoriams“, – raštu pateiktame komentare nurodė jis.

M. Neviera sakė, kad „Foodout.lt“ laikysis įstatymais nustatytų reikalavimų ir imsis visų priemonių tam, kad sušvelnintų galimas neigiamas pasekmes kreditoriams, darbuotojams ir visiems vienaip ar kitaip su įmone susijusiems asmenims.

Dėl situacijos įmonėje DELFI bandė susisiekti su „Foodout Group“ valdančio „Goldfish Fund“ dalininkais Tadu Karosu ir jo sūnumi Jonu Karosu. Apie tai sužinojęs M. Neviera perdavė, kad T. Karosas šiuo metu gyvena Pietų Afrikos Respublikoje.

„Jis dėjo visas pastangas bandydamas išgelbėti „Foodout.lt“, pergyvena, kad taip atsitiko ir gailisi patirtų nuostolių“, – teigė jis.

Foodout.lt

Akcininkų konfliktas

Tuo metu du tarpusavyje nesusiję šaltiniai DELFI tvirtino, kad „Foodout.lt“ likimą labiau lėmė ne įmonės finansinė padėtis, bet jos akcininkų tarpusavio nesutarimai.

Vienas jų teigė, kad ukrainiečiai yra nepatenkinti T. Karoso darbo metodais ir kultūra, todėl nesutinka investuoti savo dalies. Kitas savo ruožtu tvirtino, kad patys lietuviai nori atsikratyti jiems neparankaus ukrainiečių akcininko.

DELFI tiek „Goldfish Fund“, tiek „Chernovetskyi Investment Group“ teiravosi apie „Foodout Group“ planus, tačiau atsakymų iš jų nesulaukė.

Planavo plėtrą

2013 metais įsteigta „Foodout.lt“ iš pradžių vadinosi „Skanu.lt“ ir priklausė Juozui Berlickui. 2015 metais jos akcininku tapo T. Karoso „LTk Capital“, tuo metu Latvijoje registruota „Foodout Group“, platformos „Crunchbase“ duomenimis iš „Goldfish Fund“ gauna dvi – 200 tūkst. ir 1 mln. eurų – injekcijas.

Registrų centro duomenimis, 2016–2017 metais „Foodout.lt“ kapitalas keliais etapais buvo padidintas nuo 460 tūkst. iki 1,593 mln. eurų. Tais pačiais metais įmonė iš pradžių pereina į „Goldfish Fund“, o vėliau į „Foodout Group“ rankas.

2017 metais platintuose pranešimuose žiniasklaidai „Foodout Group“ iš pradžių pranešė, kad žengia į Iraną, vėliau – į Ukrainą. Šiuo metu „Foodout Group“ internetinėje svetainėje nurodoma, kad ji veikia Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje ir Baltarusijoje.

Anksčiau teigta, kad bendrovė nori plėstis visoje Rytų Europoje ir Nepriklausomų valstybių sandraugoje.

Leonidas Černoveckis
Ukrainiečių investicija

„Crunchbase“ duomenimis, 2017 metų liepą į „Foodout Group“ 1 mln. eurų investavo „Chernovetskyi Investment Group“. Šiai investicinei bendrovei vadovauja S. Černoveckis, o jos įkūrėjas yra jo tėvas Leonidas Černoveckis.

67 metų L. Černoveckis 2006–2012 metais buvo Ukrainos sostinės meru, iki pardavimo Italijos „Intesa SanPaolo“ vadovavo „Pravex“ bankui. Šiuo metu jis gyvena Gruzijoje, turi šios šalies pilietybę.

L. Černoveckis laikomas vienu turtingiausių ir įtakingiausių Ukrainos oligarchų. Jis taip pat buvo įgijęs „Kosmoso“ pravardę – taip jį dėl keistų ambicijų, pavyzdžiui, savo bučinių aukciono, buvo praminė politiniai oponentai.

Jo sūnus Stepanas Černoveckis šiuo metu vadovauja „Chernovetskyi Investment Group“. 2016 metais jis turėjo problemų su Ispanijos teisėsauga.

Stepanas Černoveckis suimamas Ispanijoje / Marc Marti (Diaridegirona) nuotr.
Kaip rašoma „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) tinklapyje, 2016 metų liepos 12 dieną jis buvo sulaikytas dėl įtarimų vadovavus ukrainiečių organizuotų nusikaltėlių grupuočių pinigus plovusiam tinklui.

Įtariama, kad grupė, kuriai vadovavo S. Černoveckis, išplovė daugiau nei 10 mln. eurų per kompanijų tinklą Kipre ir Mergelių salose, kur jis buvo įsigijęs nekilnojamo turto Ispanijoje.

Kaip matyti „Hromadske.tv“ paviešintame vaizdo įraše, suimant S. Černoveckį, buvo rasta daug prabangių automobilių, grynųjų, telefonų ir juvelyrinių dirbinių.

„2014 metais Ukrainos parlamente vykdytas tyrimas atrado, kad Kijevo biudžete L. Černoveckio valdymo metais atsirado 2,8 mlrd. eurų skylė“, – primena OCCRP. 2016 metų rugpjūtį S. Černoveckis buvo paleistas į laisvę.

Rusijos sankcijos

Šių metų lapkričio 1 dieną Rusijos vyriausybė paskelbė naujas sankcijas Ukrainai. Tai atsakas į šalies „nedraugiškus veiksmus“.

Paskelbtame dokumente yra 332 asmenys ir 68 įmonės. Tarp jų – politikai, teisėjai, valstybės tarnautojai, verslininkai, žiniasklaidos atstovai. Visų jų turtas Rusijoje yra „užšaldytas“, o sąraše paminėtos įmonės negalės Rusijoje užsiimti verslu.

Rusų sąraše yra ir Leonido bei Stepano Černoveckių pavardės. „Goldfish Fund“ ir „Chernovetskyi Investment Group“ neatsakė į DELFI klausimą, ar šios sankcijos turės įtakos „Foodout Group“ veiklai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)