Interviu italų dienraščiui „La Stampa“ V. Dombrovskis pažymėjo, kad Italijos 2019 metų biudžeto projekte šiuo metu numatytas 2,4 proc. BVP deficitas gerokai viršija Romos įsipareigojimus Europos Sąjungai, todėl turi būti iš esmės pakeistas.

Dabartiniame Italijos 2019 metų biudžeto projekte yra numatytas 2,4 proc. BVP deficitas ir Komisija šį mėnesį atmetė tą projektą, nes deficitas yra triskart didesnis negu ankstesnės centro dešiniųjų vyriausybės planuotas 0,8 proc. deficito ir BVP santykis.

V. Dombrovskis dienraščiui pareiškė, kad Italija turi persvarstyti savo biudžeto „trajektoriją“, ir pridūrė, jog šis klausimas svarstomas.

Jeigu susitarimas nebus pasiektas, dėl Italijos gali būti pradėta perviršinio deficito procedūra, kuriai pasibaigus Romai gali būti skirta bauda, galinti sudaryti iki 0,2 proc. šalies BVP.

Italijos pareigūnai pastarosiomis dienomis ne kartą užsiminė, jog yra atviri kompromisui dėl biudžeto deficito, kuris galėtų būti šiek tiek sumažintas.

„Jeigu derybų procese deficitą teks šiek tiek sumažinti, tai nėra problema“, – interviu radijo stočiai „Radio Radicale“ pirmadienį pareiškė ministro pirmininko pavaduotojas Luigi Di Maio.

Tuo tarpu Armando Siri, Italijos ministro pirmininko pavaduotojo Matteo Salvini vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimais, interviu agentūrai „Bloomberg“ pareiškė, kad Italijos vyriausybė gali padaryti nuolaidų Europos Komisijai ir patikslinti savo biudžeto projektą, kad deficitas būtų sumažintas iki 2,2–2,3 proc. BVP.

Tačiau Italijos valdžia ir toliau ketina įgyvendinti socialines bei pensijų reformas, kurios iki Kalėdų pareikalaus didelių biudžeto išlaidų, pažymėjo A. Siri.

Paklaustas, ar kompromisas galėtų būti pasiektas, jeigu Roma planuojamą deficitą sumažintų 0,2 procentinio punkto, V. Dombrovskis leidiniui „La Stampa“ pareiškė, jog to vargu ar pakaktų.

Savo ruožtu Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte interviu italų dienraščiui „Corriere della Sera“ patvirtino, kad vyriausybė laikosi anksčiau paskelbto biudžeto išlaidų plano.

Jis pareiškė, jog per pokalbį su Pierre Moscovici, už ekonomiką ir finansus atsakingu Komisijos nariu, pažymėjo, kad Italijos vyriausybės prioritetas yra socialinis stabilumas.

„Socialinis stabilumas yra svarbesnis už finansus. Užtenka pažiūrėti į „geltonųjų liemenių“ protestus Prancūzijoje“, – pareiškė G. Conte ir pabrėžė, kad derybos su Europos Sąjunga (ES) „nebus lengvos“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją