„Čia turbūt yra susiję su rinkimais. Kainų kilimas yra dėl to, kad visi ištekliai pasaulyje šiuo metu brangsta, apyvartinių taršos leidimų kainos - taip pat. Lenkijoje elektros kainos paaugo, dėl to visa elektra teka į Lenkiją. Tiesiog kyla rinkos kaina, ką čia daugiau bepadarysi. Uždaryti nebent jungtį su Lenkija, kas yra neįmanoma“, - Eltai sakė M. Nagevičius.

Kaip ironizavo LAIEK prezidentas, sumažinti kainas būtų įmanoma nebent priverčiant Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK) patvirtinti tokias mažas kainas infrastruktūrą valdančioms įmonėms, tokioms kaip ESO ar „Litgrid“, kad jos dirbtų nuostolingai.

Jis mano, kad elektros kainos augs dar labiau, nes siekiai riboti elektros tiekimą iš Rytų lems pasiūlos sumažėjimą, tuo pačiu ir didesnes kainas. Pasak jo, sinchronizacijos kaštai taip pat persikels ant vartotojų pečių.

„Matau, kad nusimato ilgalaikis kainų augimas. Iš vienos pusės, tai blogai mūsų pramonei ir ekonomikai, vartotojams, bet tai sudaro galimybę naujoms investicijoms į efektyvumą, naujus įrenginius. Ta pati atsinaujinanti energetika, esant aukštesnėms kainoms, praktiškai gali vystytis be valstybės paramos“, - Eltai teigė M. Nagevičius.

VKEKK veiklos valdymo skyriaus vedėja Loreta Kimutytė Eltą patikino, kad galutinės kitų metų elektros ir dujų kainos vartotojams greičiausiai bus paskelbtos paskutinę lapkričio dieną, todėl kol kas Vyriausybės pareiškimų dėl didėjančių kainų mažinimo VKEKK komentuoti negali.

„Apie tai, ką turėjo Vyriausybė mintyje, negalime nieko pasakyti, nes mes dar nebaigėme skaičiuoti (elektros ir dujų kainų. - ELTA). Kokios bus galutinės kainos, paaiškės tik iki kitos savaitės pabaigos. Dabar tikrai pasisakyti dėl kainų lygio negalėtume. Galutines kainas, ko gero, skelbsime lapkričio 30 d., nes turime pareigą jas paskelbti mėnesį prieš (Naujus metus. - ELTA)“, - sakė L. Kimutytė.

ELTA primena, kad Vyriausybė tarsis, kokių priemonių gali imtis, kad būtų sumažintas elektros ir dujų brangimas ateityje. Šią savaitę šį klausimą numatyta svarstyti Vyriausybės posėdyje.

„Prognozuojamas kainų augimas, ir Energetikos ministerija pristatys, kas yra padaryta. Kalbant apie ateitį, ne dabartinių kainų suvaldymą, bet apie ateitį. Buvo sakoma, kad kainos augs 30 ir daugiau procentų, tai aš matau jau rezervą padarytą, kad kalbama jau apie 15-20, bet galbūt dar galima kažką išspausti“, - Eltai sakė Saulius Skvernelis.

Konkrečių priemonių, kokių gali būti imtasi, premjeras kol kas nenorėjo įvardyti.

„Pažiūrėsime. Yra daug priemonių, susijusių su mūsų strateginiais energetiniais projektais, su tam tikru reguliavimu, išdėstymu per keletą metų, tad ir ieškome tų būdų. Trečiadienį - pristatysime“, - sakė ministras pirmininkas.

S. Skvernelis „Žinių radijo“ laidai „Pozicija“ praeitą savaitę sakė, jog nuo Naujų metų elektros energijos kaina Lietuvoje bus didžiausia per pastaruosius penkerius metus - gyventojams ji brangs apie 15, o gamtinės dujos - 15-20 proc., tačiau šie skaičiai esą dar nėra galutiniai - kitą trečiadienį vyksiančiame Vyriausybės posėdyje bus svarstoma, kaip sumažinti elektros ir šilumos kainas.

Jo teigimu, energijos kainas lemia ir daug nuo Vyriausybės nepriklausančių faktorių, labiausiai - žaliavų kaina tarptautinėse rinkose. „Tačiau kitą savaitę dar bandysime atkovoti procentą kitą energijos kainų, tad numatomas brangimas dar nėra galutinis“, - sakė premjeras.