„Newsec“ tyrimų ir analizės grupės vadovas Mindaugas Kulbokas pastebi, kad pastaruoju metu aktyvūs visi pagrindiniai vadinamosios „pasidaryk pats“ rinkos dalyviai.

„Šį sujudimą galima sieti su tuo, kas vyksta su butais. Lietuvoje yra viena tokia įdomi tradicija – butus pirkti su daline apdaila, o tai reiškia, kad juos reikia įsirengti.

Pasidaryk pats“ centrai mato šią tendenciją savo apyvartų augime. Dar mato konkurentus, kurių nebuvo, t.y. „Depo“. Jis įneša tam tikrą pataisą, kad turi augti organiškai, bet taip neišeina, tada reikia plėstis. Visi taip ir daro“, – sakė jis.

M. Kulbokas atkreipė dėmesį, kad Vilniuje rinką keistis verčia ir naujasis aplinkkelis, keičiantis miesto veidą.

„Tas didelis žmonių pasiekiamumas sako, kad reikia naujų prekybos vietų prie aplinkkelio. Tai dabar ir vyksta. Kiekvienas parduotuvių tinklas bando įsitvirtinti šioje teritorijoje. Tai toks „kuoliukų įkalimas“ konkurencinėje kovoje“, – paaiškino jis.

Prieš kelis metus pirmąją parduotuvę Klaipėdoje atidaręs „Depo“ kol kas užima visai nedidelę „Senukų“ valdomos rinkos dalį. Tačiau M. Kulbokas įspėja, kad jo ignoruoti negalima.

„Depo“ atėjimą galima palyginti su „Lidl“. Visi sakė, kad čia mažiukas, bet tas mažiukas paėmė ir atsikando 10 proc. rinkos. Aišku, kad jis yra grėsmė ir naivuoliai tie, kurie nevertino. „Depo“ atveju yra panašiai, atrodo, kad visi ir nemiega“, – sakė jis.

Mindaugas Kulbokas

Atnaujino pirmąjį prekybos centrą

Rakauskų šeimos valdoma „Kesko Senukai Lithuania“ – absoliuti „pasidaryk pats“ rinkos Lietuvoje lyderė. Jos pardavimo pajamos 2017 metais buvo 632 mln. eurų, o tai yra tris kartus daugiau už kitų trijų pagrindinių žaidėjų pajamas kartu sudėjus.

Šiuo metu „Senukai“ Lietuvoje turi 22 parduotuves. 2018 metais įmonė atnaujino savo pirmąjį ir populiariausią prekybos centrą Vilniaus Ukmergės gatvėje.

Didmeninės prekybos erdvė-sandėlis „Proficentras 1000“ vasarą atidaryta Vilniuje, Savanorių prospekte. Rudenį plėtėsi „Proficentrų“ – specialių erdvių įmonėms, profesionalams ir naujakuriams, kuriems reikalingi didesni prekių kiekiai – tinklas.

Šios prekybos erdvės atidarytos Klaipėdoje bei Kaune, prekybos centre „Mega“. Tai – antroji „Proficentro“ prekybos erdvė Laikinojoje sostinėje. Vienas „Senukų“ „Proficentras“ jau veikia ir Alytuje, dar trys – Vilniuje.

Atidarys antrą parduotuvę Vilniuje

Latvijoje registruotai įmonei priklausanti „DEPO DIY LT“ pagal pardavimo pajamas Lietuvoje kol kas atrodo kukliai – 2017 metais jos sudarė 28 mln. eurų. Tačiau planuojama tinklo plėtra jas turėtų užauginti.

Šiuo metu Lietuvoje jau veikia trys „Depo“ parduotuvės. Pirmoji 2016 metų pabaigoje atidaryta Klaipėdoje, antroji 2017 metų rudenį – Panevėžyje, trečioji 2018 metų pavasarį – Vilniuje prie Gariūnų tilto.

Netrukus atsidaryti turėtų dar viena parduotuvė Vilniuje, Ukmergės gatvėje. Penktoji „Depo“ parduotuvė statoma Kaune.

Susijungė su estais, planų nekomentuoja

2018 metų vasarą pranešta, kad „Vilniaus prekybos“ valdomas „Ermitažas“ jungiasi su estų „Bauhof“. Šiuo žingsniu norima plėstis ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse, tuomet pranešė bendrovė.

Lietuvoje „Ermitažas“ turi 10 parduotuvių, iš kurių naujausia Mažeikiuose, atidaryta šį rudenį.

„Tai jau septinta parduotuvė Lietuvoje po „Ermitažo“ prekiniu ženklu, kuri išsiskiria pasiteisinusiu mažesniu parduotuvių formatu. Šiuo metu „Ermitažo” prekybos tinklas vykdo savo veiklą ne vien didmiesčiuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose), bet ir regionų centruose – Jonavoje, Ukmergėje ir nuo šiol Mažeikiuose“, – rašyta pranešime žiniasklaidai.

„Ermitažas“ tada informavo, kad Lietuvoje artimiausiu metu planuoja atverti dar dvi parduotuves. Nekilnojamojo turto rinkoje sklando gandai, kad viena jų gali būti prie Vakarinio aplinkkelio esančioje Pavilnionių gatvėje.

Čia esančiame sklype statyti naują prekybos centrą jau daug metų žada įmonė „Olinda“. Registrų centro duomenimis, Pavilnionių g. 55 priklauso įmonei „Dakus“, kuri yra ir vienintelė „Olindos“ akcininkė.

„Olinda“ direktorius Andrius Grigaras DELFI sakė, kad šiuo metu konkrečių sprendimų dėl sklypo ateities nėra. Plėtros planų nekomentavo ir „Ermitažo“ pardavimų ir rinkodaros direktorė Laima Skyrienė.

Registrų centro duomenimis, „Dakus“ akcininkais per kitas įmones („Nodeta“ ir „Ambro Invest“) yra vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų Giedrius Barysas, taip pat Vaidas Kaulius ir Dainius Gurevičius.

Konfliktas su kaimynais

23 parduotuves Lietuvoje turintis „Moki-veži“ tinklas šiemet taip pat žengė į aktyvios plėtros etapą. Vasaros pabaigoje nauja parduotuvė atidaryta Kaune, planuojama plėtra Mažeikiuose, Kėdainiuose ir Vilniuje.

„Moki-veži“ prekės ženklo savininkę įmonę „Makveža“ per įmonę „Catus“ valdo Mindaugas Sinkevičius ir konservatorius, kandidatas į sostinės merus Dainius Kreivys. „Makvežos“ akcininkais taip pat yra Gintautas Butkevičius ir Rolandas Pletkus.

Nauja „Moki-veži“ parduotuvė turėtų iškilti prie vakarinio aplinkkelio esančiame sklype Vakarinė g. 105a. Jis priklauso įmonei „SKV-VALDA“, kurią valdo M. Sinkevičius ir D. Kreivys (per „Catus“).

Čia jau prasidėjo paruošiamieji statybų darbai, kurie sukėlė kaimynystėje gyvenančių žmonių pasipiktinimą. Jie sukūrė tinklaraštį pavadinimu „Statybų pramonės bazei Vakarinė g. 105a – ne vieta!“, kuriame dėsto, kad Vilniaus miesto savivaldybė leidimus statybai šioje vietoje išdavė neteisėtai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos komunikacijos koordinatorius Seime Liutauras Ulevičius DELFI patvirtino, kad jis yra vienas minėto tinklaraščio autorių, gyvena šalia Vakarinė g. 105a.

„SKV-VALDA“ direktorius M. Sinkevičius sakė, kad apie kaimynų nepasitenkinimą žino.

„Vertiname ir gerbiame kiekvieno piliečio nuomonę, tačiau tinklaraštyje pateiktoje informacijoje yra daug netikslumų bei klaidinimo, nežinia ar sąmoningo ar iš netyčių. Susidaro įspūdis, kad mūsų vystomą projektą norima įvelti į rinkimines peripetijas, tačiau mes politikoje nedalyvaujame, todėl reiškiami nepagrįsti priekaištai turbūt turėtų būti adresuojami savivaldybei ar atitinkamoms valdžios institucijas.

Mes savo ruoštu laikydamiesi tiek visų teisės reikalavimų, tiek socialinės atsakomybės standartų plėtojame daugelį projektų, kurių nauda galės džiaugtis miestiečiai ir ypač aplinkinių rajonų gyventojai“, – komentavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (219)