„Japonija šiuo metu yra labai stipriai saugoma ekonomika. Mūsų susitarimas (su Japonija – BNS) sumažins muitus prekyboje su Japonija (...). Verslams bus naudos dėl atsivėrusios didelės rinkos, vartotojams – dėl mažesnių kainų“, – Užsienio reikalų ministerijos surengtoje konferencijoje „Pasaulinė prekyba – ką iš jos gausime mes?“ Vilniuje kalbėjo C. Malmstrom.

Pasak C. Malmstrom, Lietuvos eksportuotojams labai naudinga ir pernai įsigaliojusi ES sutartis su Kanada (CETA) – jis panaikino 98 proc. muitų.

„Praėjo vieneri metai (nuo CETA įsigaliojimo – BNS) ir mes pradedame matyti teigiamus rezultatus. Lietuvos eksportas (į Kanadą – BNS) pakilo 15 proc. iki 33 mln. eurų. Baldai, kurie sudaro trečdalį Lietuvos eksporto į Kanadą, paaugo daugiau nei 9 proc. Žuvies ir šaldytų produktų eksportas padvigubėjo“, – kalbėjo EK narė C. Malmstrom.

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) generalinis direktorius Roberto Azevedo teigė, kad dalyvavimas tarptautinėje prekyboje gali užtikrinti ne tik mažesnes kainas parduotuvėse, bet ir stabilesnę bei stipresnę šalies ekonominę aplinką.

„Visų pirma, tai (tarptautinė prekyba – BNS) gali užtikrinti mažesnes kainas parduotuvėse. (...) Antra, darbas. Vienas iš penkių darbų Lietuvoje yra orientuotas į eksportą. Šie darbai taip pat yra geriau apmokami. Trečia, didėja galimybės parduoti prekes ir paslaugas užsienyje. Tai ypač svarbu mažoms įmonėms. Ketvirta – stabilesnė ir stipresnė šalies ekonomika", – vardijo R. Azevedo.

Pasak jo, į eksportą orientuotos darbo vietos Lietuvoje sudaro didelę dalį visų darbo vietų, todėl prekybos karo tarp Kinijos ir JAV eskalavimas šaliai būtų labai nenaudingas.

Nuo 2014-ųjų ES prekybos komisare dirbanti švedė C. Malmstrom Lietuvoje lankėsi ir 2016 metais. Tuo metu nuo 2013-ųjų PPO vadovaujantis brazilas R. Azevedas Lietuvoje vieši pirmą kartą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją