JAV prekybos departamentas pirmadienį paskelbė viešas konsultacijas dėl „... perspektyvių technologijų, kurios yra iš principo svarbios JAV nacionaliniam saugumui“. Konsultacijos tęsis iki gruodžio 19 dienos.

Vėliau Baltieji rūmai galės nustatyti tokių technologijų eksporto apribojimus, kurie Jungtinėse Valstijose paprastai būdavo nustatomi karinėms technologijoms, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

Prekybos departamentas paskelbė sąrašą technologijų, kurių eksportas gali būti apribotas. Į sąrašą pateko daugelis technologijų, įskaitant mašininį atpažinimą ir kvantinių skaičiavimų technologijas, skrydžių valdymo algoritmus ir puslaidininkių technologijas.

JAV ir Kinijos ginčas vis labiau aštrėja ir jau seniai neapsiriboja pramoninėms prekėms taikomų muitų didinimu, rašo verslo leidinys.

D. Trumpas ir jo administracijos bei JAV verslo atstovai vis dažniau reiškia nuogąstavimus dėl JAV bendrovių intelektinės nuosavybės vagystės Kinijoje, kuri neslepia siekio plėtoti inovacijas.

Kiek anksčiau Kinijos technologijų bendrovė „Fujian Jinhua“ Jungtinėse Valstijose buvo apkaltinta JAV lustų gamintojos „Micron“ technologijų vagyste ir įtraukta į sąrašą grupių, kurios netenka prieigos prie JAV technologijų.

Vis tik ekspertai pažymi, kad eksporto apribojimų įvairioms technologijoms įvedimas gali gerokai pakenkti Silicio slėnio bendrovėms.

„Nauji apribojimai gali padaryti didelį poveikį esamiems ir būsimiems mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros projektams, ypač atsižvelgiant į dabartinį investicijų lygį ir technologijų tarpusavio mainus tarp JAV, Kinijos ir kitų užsienio bendrovių visame pasaulyje“, – pažymėjo teisinių paslaugų bendrovės „Dechert“ ekspertai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)