76 parlamentarams balsavus už, 8 – prieš ir 6 susilaikius, Seimas pirmiausia pritarė Sveikatos reikalų komiteto siūlymui ir atmetė „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio parengtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dėl „bambalių“ vijimo iš prekybos.

R. Žemaitaitis siūlė neleisti parduoti stipresnio nei 7,5 laipsnio alaus, fermentuotų gėrimų bei alkoholinių kokteilių, išpilstytų į didesnę negu 0,2 litro tarą, 7-7,5 laipsnio – į 0,25 litro, 6,5–7 laipsnio – į 0,3 litro, 6–6,5 laipsnio – į 0,35 litro, o iki 6 laipsnių – į 0,5 litro.

Tačiau vėliau, svarstydamas konservatorius Pauliaus Saudargo siūlymą drausti alkoholį ypač mažuose, „vieno gurkšnio“ pakuotėse, pritarė ir Sveikatos reikalų komiteto atmestam jo siūlymui dėl „bambalių“ išgujimo iš prekybos.

Už P. Saudargo pataisas balsavo 52 Seimo nariai, prieš – 5, o susilaikė 27.

Jis siūlo nuo 2020 metų liepos uždrausti parduoti kai kuriuos stipresnius negu 6 laipsnių gėrimus, išpilstytus į didesnę negu 0,2 litro, o silpnesnius į – 1 litro tarą. Tai galiotų alui, fermentuotiems gėrimams, alkoholio kokteiliams.

P. Saudargas taip pat siūlo eliminuoti tiesiogiai gerti skirtus stipriuosius, virš 22 laipsnių gėrimus, supilstytus į nedidelius vienkartinius plastiko indelius, stiklines, taures ir kitą gėrimams tiesiogiai vartoti skirtą tarą.

Pataisas turėtų notifikuoti Europos Sąjunga, tada Seimas turės galutinai joms pritarti.

Šiuo metu draudžiama stipresnį nei 7,5 proc. alų pardavinėti išpilstytą į didesnę nei 0,5 litro plastikinę tarą. Jei alaus etilo alkoholio koncentracija yra iki 7,5 proc., tada jį galima parduoti ir 1 litro plastikinėje taroje. Šie apribojimai negalioja, kai gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.

Pernai atliktas tyrimas rodo, kad daugiausia problemų yra kaime, kur girtauja 8,5 proc. gyventojų, o miestuose girtaujančių skaičius perpus mažesnis, siekia kiek daugiau nei keturis procentus. (4,2 proc). Tarp girtaujančiųjų populiariausi gėrimai – stiprus alus, spirituotas vynas ir degtinė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)