„Lietuvoje jau esame pripratę prie laisvai prieinamų duomenų apie bet kurios įmonės darbuotojų skaičių, apie mokamus vidutinius atlyginimus ir sumokėtus mokesčius, tačiau daug kur užsienyje tokia informacija iki šiol laikoma po devyniais užraktais, - sako įmonių kreditingumo vertinimu užsiimančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, - štai Rusijos Federacijoje tik nuo šių metų rugpjūčio atskleisti tokie įmonių duomenys. Tiesa, tokios informacijos nepavyks gauti apie visas Rusijos įmones. Stambiausios šalies mokesčių mokėtojos, gynybos ir strateginės įmonės savo duomenis turėtų paviešinti po 2020-ųjų. Be to, įmonės - ne juridiniai asmenys - prievolės skelbti duomenis kol kas neturi. Todėl dabar iš informacinio šešėlio ištrauktos tik 2,5 mln. Rusijos kompanijų iš 4,2 mln.

Susiruošusiems pasitikrinti dominančią Rusijos įmonę taipogi reikės įveikti netikėtą kliūtį. Paieškos pagal kodą ar įmonės pavadinimą nėra, visa informacija pateikiama dideliuose failuose, kuriems skaityti reikia specialios programos.

Yra neatitikimų

Minėtą informaciją Rusijos įmonės įpareigotos teikti lygiagrečiai su jau anksčiau privaloma perduoti mokesčių organams finansine atskaitomybe, tad ekspertai jau pastebėjo, kad skelbiant duomenis neretai pasitaiko ir klaidų. Specialistai atrado įmonių, kurių pajamos pernai metais siekė net 122 trilijonus rublių arba kurios teigia įdarbinusios kone 700 tūkst. darbuotojų, o juk, kaip jau buvo minėta, didžiausių Rusijos įmonių tarp 2,4 mln. ūkio subjektų, kurių duomenys atskleisti, kol kas nėra. Be to, didžiausia Rusijos įmonė „Rusijos geležinkeliai“ šiuo metu turi tik kiek daugiau nei 730 tūkst. darbuotojų.

Teikti aukščiau minėtus duomenis privalo visi juridiniai asmenys, taip pat ir nevykdantys ūkinės veiklos ar neturintys personalo. Nagrinėjant informaciją apie personalą paaiškėjo, kad Rusijoje daugiausiai mažų įmonių. Net 42 proc. informaciją pateikusių ūkio subjektų samdo tik 1 darbuotoją, o 15 proc. išvis personalo neturi. Tiesa, tokia statistika visiškai nereiškia, kad šios įmonės nedirba ar išsiverčia su tokiu mažu personalu. Rusijoje populiarūs darbuotojų samdos būdai, kuomet jų nesimato įmonės personale, o darbdaviui nėra prievolės mokėti socialinius mokesčius. Iš kitos pusės, šiais laikais įmanoma būti konkurencingam ir sėkmingam be gausaus personalo. Užduotys tiesiog perduodamos subrangovams, o direktorius tik koordinuoja darbą.

Keisis po 2020-ųjų

Kaip parodė informacijos apie sumokėtus mokesčius ir rinkliavas analizė, daugiau kaip trečdalį mokesčių sumoka Maskvos regiono kompanijos, nuo jų gerokai atsilieka Sankt Peterburgas. Tačiau po 2020 m., kuomet planuojama atskleisti ir didžiųjų mokesčių mokėtojų duomenis, Rusijos regionų išsidėstymas reitinge turėtų keistis, mat ne viena energetikos komplekso įmonė įsikūrusi netgi ne Rusijos europinėje dalyje.

Nuo šių metų gruodžio 1 d. verslininkai turėtų pamatyti ir daugiau informacijos apie savo partnerius Rusijoje. Federalinė mokesčių tarnyba ketina atskleisti duomenis apie tai, kokias sumas įmonės įsiskolinusios mokėdamos mokesčius, taip pat ir apie padarytus mokestinius pažeidimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)