Investuotojams baiminantis augimo sulėtėjimo, „S&P“ technologinis indeksas krito 1,76 proc., daugiausia dėl „Apple“ 2,4 proc. nuosmukio. „S&P“ energetikos įmonių indeksas sumažėjo 0,91 proc. dėl smukusios JAV „West Texas Intermediate“ naftos kainos, kuri nuo spalio pradžios patyrė jau 20 proc. nuosmukį.

„Daugelis investuotojų naftos kainą laiko vienu geriausiu pasaulio ekonomikos būklės indikatoriumi, todėl toks naftos rinkos silpnėjimas nėra geras ženklas“, - teigė „Raymond James“ vyriausiasis ekonomistas Scottas Brownas.

Netylant kalboms apie prekybos karą tarp JAV ir Kinijos, Tolimųjų Rytų milžinės infliacija spalį krito dėl mažėjančios vidaus paklausos ir smukusios gamybos dėl sumažėjusių automobilių pardavimų.

Pranešimas apie Kinijos automobilių pardavimų mažėjimą sukėlė bangą viso pasaulio akcijų biržose, o įmonių, kaip „Boeing“ ir „Caterpillar“, akcijas nusmukdė atitinkamai 0,8 ir 3,6 proc.

Federalinio atsargų banko (FED) valdyba, kaip ir tikėtasi, ketvirtadienį nepakeitė bazinių palūkanų normų, tačiau manoma, kad palūkanų normas JAV centrinis bankas didins jau šį gruodį.

Penktadienį didžiausi JAV akcijų indeksai neišvengė nuosmukio - „Dow Jones Industrial Average“ krito 0,72 proc., iki 26002,59 punkto, platusis „S&P 500“ smuko 0,91 proc., iki 2781,36 punkto, o „Nasdaq Composite“ čiuožė žemyn net 1,6 proc., iki 7410,68 punkto.

„Tokiam išsipardavimui didžiausią įtaką daro nerimas dėl FED sprendimų, silpni Kinijos rezultatai ir kritusi naftos kaina“, - tikino „Cornerstone Wealth“ investavimo konsultantas Cliffas Hodge'as.

Didžiausią akcijų vertės nuopuolį patyrė „Activision Blizzard Inc“ - vaizdo žaidimų leidėjo akcijos nukrito net 12 proc., įmonei paskelbus nuviliančias ketvirto ketvirčio prognozes.

Tačiau ne visos įmonės liūdėjo dėl nuosmukio: „Walt Disney Co“ džiūgavo net 2,8 proc. išaugusia akcijų verte po to, kai įmonė pranešė apie geresnius, nei tikėtasi, trečio ketvirčio rezultatus.