Tarptautinė bendruomenė pasipiktino spalio pradžioje karalystės konsulate Stambule įvykdytu žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymu, bet Norvegijos pranešime šis incidentas nėra konkrečiai minimas.

„Nutarėme, kad esant dabartinei padėčiai nebus išduodama jokių naujų licencijų, suteikiamų su gynyba susijusių produktų arba dvejopos paskirties, įskaitant karinę, prekių eksportu į Saudo Arabiją“, – sakoma užsienio reikalų ministrės Ine Eriksen Soreide pranešime.

„Šis sprendimas buvo priimtas atlikus įvykių Saudo Arabijoje ir regione, taip pat neprognozuojamos padėties Jemene bendrą įvertinimą“, – pridūrė Užsienio reikalų ministerija.

Praeitais metais Norvegija pardavė Rijadui gynybos paskirties prekių už daugiau kaip 41 mln. kronų (4,29 mln. eurų), nurodo norvegų naujienų agentūra NTB.

Ši Skandinavijos šalis niekada nėra leidusi eksportuoti į Saudo Arabiją ginklų arba šaudmenų, pabrėžė URM.

Ministerijos pranešime sakoma, kad nėra jokių požymių, jog kokie nors norvegiški gynybos paskirties produktai yra naudojami Jemene. Pabrėžiama, kad šis sprendimas tėra „prevencinio“ pobūdžio.

Saudo Arabija vadovauja koalicijai, 2015 metais pasiuntusia savo pajėgas į Jemeną, kad paremtų tarptautinės bendruomenės pripažįstamą šios šalies vyriausybę, kovojančią su pagrindinio Rijado regioninio priešininko Irano remiamais šiitų husių sukilėliais.

Koalicija iš oro bombarduoja taikinius Jemene, siekdama priversti husius atsitraukti, bet sukilėliai tebekontroliuoja svarbų uostamiestį Chudeidą ir sostinę Saną.

Vyriausybę palaikančios pajėgos šiuo metu veržiasi gilyn į Chudeidą; mieste vyksta įnirtingos kautynės.

Kaip skelbia Pasaulinė sveikatos organizacija, jau beveik 10 tūkst. jemeniečių žuvo per 2015 metais prasidėjusį konfliktą. Žmogaus teisių grupės sako, kad tikrasis aukų skaičius gali būti penkiskart didesnis.

Kelios pagalbos organizacijos ir opozicijos partijos neseniai pareikalavo, kad Norvegija sustabdytų gynybos paskirties prekių eksportą į Saudo Arabiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)