Vilniaus miesto savivaldybės skelbtą Kaziuko mugės organizatoriaus konkursą šį rudenį laimėjo „Concept events & media“. Su nauju organizatoriumi – naujos ir kainos prekeiviams. Pranešime spaudai informuota, kad nauja kainodara pasirinkta atsižvelgus į Kaziuko mugės mastą, dalyvavimo kainas panašiuose renginiuose. Nustatyta kvadratinio metro kaina prekybos plotui trims dienoms – 36,30 Eur įskaitant PVM.

Amatininkai netruko paskaičiuoti, kad tokia kaina – beveik 5 kartus didesnė nei buvo pernai. Jie įsitikinę, kad dėl tokių kainų iš prekybos bus išstumti smulkūs amatininkai, pardavinėjantys nedidelius kiekius rankų darbo produktų, o prekybos plotai bus atverti perpardavinėtojams.

Svarsto apie kainų didinimą, nevykimą į mugę

Medžio drožėjas Aivaras Norbutas skaičiuoja, kad pernai už 9 kv. metrų prekyvietę trims dienoms mokėjo 69 eurus, o dabar tektų mokėti 326,70 Eur. Tai – 4,7 karto didesnė suma. Maža to, jis pastebi, kad kaina didžiulė nepriklausomai nuo to, ar tu stovėsi Gedimino prospekte, kur lankytojų srautas didžiulis, ar nuošalėje, šalia Tymo turgaus.

„Viena, ką tu gali suprekiauti Gedimino prospekte, visai kas kita Tymo kvartale ar Vokiečių gatvės gale. Čia visiškai nelogiškas dalykas sulyginti kainas visose zonose. Pavyzdžiui, jei kainas pakels, tai daug originalių gerų meistrų, kurie dar sugebėdavo į Kaziuką atvažiuoti, jie neatvyks. Mes patys tai sumokėsime ir tą didesnę sumą, kadangi dirbame moderniomis priemonėmis, daug suprekiaujame. Tai dar apsimokės ir su padidinta kaina. Bet didžioji dalis meistrų nesuprekiauja tiek, tad jie tiesiog atsisakys važiuoti į Kaziuko mugę, o jų vietas užims perpardavėjai.

Mes kainos nedidinsime, nurašysime tai į nuostolius. Kiti svarsto, ar nedalyvauti, ar kainas didinti. Gal kas pakels, bet tikrai ne 4 kartus, nes kitaip niekas nieko nepirks. Konkurencija savo daro vis tiek“, – DELFI pasakojo jis.

Odos dirbinių meistras Juozas Kalina taip pat teigia, kad dalis meistrų dėl padidintų kainų nebevažiuos, o jam pačiam teks padidinti prekių kainas.

Tikrai bus kas iš amatininkų padidins kainas. Aš ir pats kažkiek jas didinsiu. Aišku, kadangi konkuruojam su perpardavinėtojais tai konkurencija suveiks, nebus taip, kad per pus kainos didės.
Juozas Kalina

„Aš pagriešiu dantimis, pasikeiksiu tyliai sau dėl padidintų kainų ir vis tiek važiuosiu. Bet didelė dalis mano pažįstamų atsisakys važiuoti, nes jiems neapsimokės. Kaziuko mugė visada tuo pasižymėjo, kad yra gamintojų, kurie užsiima rankdarbiais. Aš pats Kaziuke pirkdavau dovanas, nes būdavo išskirtinių dirbinių, bet tai žmonės, kurie laisvalaikiu ką padaro ir sukuria. Jiems susimokėti už tą vietą 200–300 eurų nėra galimybių, nes jis su keliais rankdarbiais tik. Jų vietas tikrai užims perpardavinėtojai, kurie parduoda ne rankų darbo produktus.

Tikrai bus kas iš amatininkų padidins kainas. Aš ir pats kažkiek jas didinsiu. Aišku, kadangi konkuruojam su perpardavinėtojais tai konkurencija suveiks, nebus taip, kad per pus kainos didės.
Mano palapinė 9 kv. metrų už 3 dienas kainuos 330 eurų. Plius aš tokią sumą pinigų susimokėjęs papildomai nieko negaunu, man duoda tik vietą, neturiu nei kur automobilio pasistatyti. Aišku ir anksčiau nebūdavo to, bet kaina bent ne tokia buvo. Negaliu patvirtinti, bet girdėjau, kad net tiems, kuriems tekdavo anksčiau papildomai primokėti, suma vis tiek būdavo mažesnė nei dabartinė“, – pasakojo J. Kalina.

Daba paprasčiausiai nereikalingi jaučiamės. Visi smulkūs amatininkai ir tautodailininkai tikrai neįpirks tos vietos.
Arijetė Mickevičienė

Tautodailininkė keramikė Arijetė Micevičienė skaičiuoja, kad padidėjus kainoms jai važiuoti į mugę nebeapsimoka. O pačios darbai – ne pirmo būtinumo prekės, kad kainas galėtų padidinti.

„Gaminu viena pati gaminius, o tos prekyviečių kainos labai labai smarkiai išaugo. 70 eurų man dar įperkamos vietos buvo. Daug Kaziuko mugėje neužsidirbu, tai jei man dabar už 9 kv. reikėtų 330 eurų mokėti, išeitų labai dideli nuostoliai. Turiu dar ir kelionės, ir nakvynės išlaidas suskaičiuoti.Anksčiau važiavau keturis metus iš eilės. Gaudavau vietą Gedimino prospekte, ne pradžioje, toliau einant link Lukiškių aikštės, tačiau viskas buvo tvarkingai. Niekada jokio kyšio organizatoriams nesu mokėjusi.

Daba paprasčiausiai nereikalingi jaučiamės. Visi smulkūs amatininkai ir tautodailininkai tikrai neįpirks tos vietos. Tas žmogus, kuris nuvažiuoja į Gariūnus prisiperka maišais karoliukų ir suveria, gali ir tris vietas išsipirkti. O mes tautodailininkai sėdime dirbtuvėje, gaminame patys rankomis, negalime konkuruoti su „gariūniškomis“ kainomis. Ir taip mus išstumia iš mugių. Taip jau įvyko Jūros šventėje.

O ir kainą esam paskaičiavę, kokią galime taikyti. Žmonės ir taip nori pigiau, derasi, nesinori žmonių skriausti. Be to keramikos gaminiai – angeliukai, varlytės – ne pirmo būtinumo prekės, čia ne dešra ir duona, kad žmonės bet kokiu atveju pirks, nes nori valgyti. Netiks kaina, apsisuks ir nueis“, – pasakoja keramikė.

Ji prideda, kad vietoj Vilniaus teks rinktis Kauną, kadangi ten viskas vyksta sklandžiai, o tautodailininkai už 3 dienų prekybą sumoka apie 60 eurų.

Organizatorių argumentai neįtikina, ruošiasi piketui

DELFI kalbinti amatininkai atskleidžia, kad šiuo metu tariasi ir ruošiasi piketui. Tik, kaip patys tvirtina, niekada to anksčiau nedarė, tad dar aiškinasi, kokius leidimus turi išsiimti. Tiksli piketo data dar nenumatyta, tačiau norima savo poziciją pareikšti iki gruodžio 1 d., kuomet prasidės registracija į kitų metų Kaziuko mugę.

„Nežinau, kiek dalyvautų, bet, manau, kad susirinks nemažai žmonių. Kadangi registracija gruodžio 1 dieną prasideda, tai reikėtų iki to laiko padaryti piketą. Mes naujokai, niekada neprotestavome. Įsivaizduoju, kad tikriausiai iš pačios savivaldybės reikia gauti leidimą“, – svarstė J. Kalina.

„Gal kas atkreips dėmesį. Mes nenusiteikę piktybiškai, nenorime kariauti. Tik norime parodyti, kad mes vargšai. Galėtų pagloboti, nes tie amatai, kaip bebūtų, nyksta. Jei iš to nei pragyventi negali, tai kas iš to“, – prideda A. Micevičienė.

Patys organizatoriai savo pranešime spaudai tikino, kad jų kainodara susijusi su kokybiškesnės mugės kūrimu: „Mūsų siekis yra paskatinti prekiauti kuo daugiau sertifikuotų tautinio paveldo produktų kūrėjų, kurie turi galimybę gauti kompensacijas iš Žemės ūkio ministerijos ir kurių aktyvesnis dalyvavimas yra reikšmingas mugės kokybei“.

Tačiau amatininkų tokie argumentai neįtikina. Pasak jų, jie visi vieni kitus pažįsta: visi, kurie turi tautinio paveldo sertifikatus, ir taip jau dalyvavo mugėje.

„Naujas organizatorius sako, kad mugė bus kokybiškesnė. O kaip ją tokai padarys? Daugiau skirta tautiniam paveldui vietų? Tie, kas turi tautinio paveldo sertifikatus ir taip gaudavo geriausias vietas. Tokia kainodara gali turėti neigiamos įtakos meistrų kiekiui ir mugės kokybei. Maisto kavinėms prekyviečių kaina tokia pati, kaip amatininkams, o apyvarta juk tikrai ne tokia pati“, – stebėjosi A. Norbutas.

J. Kalina tvirtina mugėse dirbantis jau 30 metų – jis garantuotas, kad visi sertifikatus turintys meistrai ir taip jau dalyvavo.

„Organizatoriai teigia, kad bus kokybiškesnė mugė. Aš nieko kokybiškesnio nematau. Su tautinio paveldo sertifikatais ar taip ar taip į Kaziuką susirenka visada visi. Pas buvusius organizatorius jie vieną vietą nemokamai gaudavo, kitą galėdavo išsipirkti. Dabar jie turi susimokėti visą sumą, po to laukti jiems kompensuos ar ne. O ar visiems kompensuos, neaišku.

Man labai keista, kad kaina išaugo beveik 5 kartus. Prekeivių Kaziuko mugėje paprastai apie 2 tūkst. būna. Pavyzdžiui, jei bus perkama 6 kv. metrų prekyvietė, po 200 Eur ir padauginkime iš 2000 prekiautojų. Kur nueis tie dideli pinigai? Man asmeniškai kirba toks klausimas, kaip prieš tai dirbusi firma išsiversdavo surinkusi 5 kartus mažesnę sumą“, – piktinosi jis.

Šiuo metu yra tikslinamas mugės biudžetas, kalbamės su amatininkų atstovais ir galutinė prekyviečių kainodara bus paskelbta prasidėjus dalyvių registracijai – gruodžio 1 d.
Renaldas Gražys

Savivaldybė piketuoti leis, bet kainų tai nepakeis

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis neabejoja naujųjų organizatorių skaidrumu ir gebėjimu surengti kokybiškesnę šventę. Pasak jo, galbūt yra neaptenkinti tie amatininkai, kurie yra susiję su buvusiu mugės operatoriumi ir jie pakliūdavo tarp tų, kurie nemokėjo papildomai.

„Mes žinome, kad kainos didesnės, bet reikia įvertinti, kad visos kainos, kurios paskelbtos, yra galutinės. Nereikia jokių papildomų paslaugų įsigyti dar tam, kad galėtum ten dalyvauti. Gal žmonės galvoja, kad dar papildomai reikės mokėti prie didesnių kainų, bet tai jau oficialios kainos.

Yra tie amatininkai, kurie artimai susiję su praėjusiu Kaziuko mugės operatoriumi. Tai jie pagrįstai tada kalba, kad jiems nereikėjo kažko papildomai mokėti. Mes jų situaciją girdim, suprantam, bet laimėtojas skaidriai dalyvavęs konkurse pasiūlė tokias kainas. Jų renginio organizavimo kokybe mes pilnai pasitikime. Bet jei jie nori mitinguoti, čia jų teisė, mes leidimą išduosime. Vis dėlto konkurse organizatorių pasiūlyme buvo tokia kaina nurodyta ir, nemanau, kad ji keisis“, – DELFI komentavo P. Poderskis.

Jis taip pat nemano, kad tautodailininkai ar prekeiviai ženkliai padidins produkcijos kainas, kadangi kainos ir taip jau buvo nemažos, o pakėlus dar labiau prekės gali būti nebeperkamos.

Meistrams, kuriantiems autentiškus gaminius, žada mažesnes kainas

„Concept events & media“ atstovas, Kaziuko mugės organizacinės dalies projekto vadovas Renaldas Gražys tvirtina, kad kaina tikrai nebus 5 kartus didesnė. Jų pateiktame siūlyme yra nurodytos didžiausios galimos kainos.

„Meistrams, kuriantiems autentiškus, rankų darbo gaminius kaina tikrai nebus didesnė 5 kartus. Siekdami skaidrumo, oficialiai paskelbėme galimas didžiausias dalyvavimo mugėje kainas. Šiuo metu yra tikslinamas mugės biudžetas, kalbamės su amatininkų atstovais ir galutinė prekyviečių kainodara bus paskelbta prasidėjus dalyvių registracijai – gruodžio 1 d.

Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad Katedros aikštėje socialinių įmonių, neįgaliųjų organizacijų ir įstaigų nariams, Maironio gatvėje Vilniaus dailės akademijos, meno kolegijų ir mokyklų studentams bei moksleiviams, prekiaujantiems savo gaminta produkcija, bus taikomas tik miesto savivaldybei mokamas vietinės rinkliavos mokestis“, – DELFI informuoja R. Gražys.

Traditional St. Casimir goods

Jis prideda, kad prekyvietės kaina priklausys ir nuo pasirinktos vietos. Pavyzdžiui, mažesnio patrauklumo vietose, pvz. prie Tymo turgaus, Gedimino pr. atkarpoje nuo Lukiškių aikštės link Nepriklausomybės aikštės šios kainos tikrai bus mažesnės.

Prekyvietės kaina priklausys ir nuo paties amatininko produkcijos.

„Patrauklesnės kainos bus taikomos atsižvelgiant į amatininkų produkciją. Tautinio paveldo produktų kūrėjams dalis išlaidų gali būti kompensuojama pagal Tautinio paveldo veiklos finansavimo taisykles, patvirtintas Žemės ūkio ministro įsakymu: finansuojama iki 80 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų nustatytai A tautinio paveldo produktų kategorijai ir iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų nustatytai B tautinio paveldo produktų kategorijai“, – sako jis.

R. Gražys prideda, kad siekiant padidinti mugės lankomumą yra planuojama įvairesnė ir gausesnė mugės kultūrinė programa.

„Įvairūs atlikėjų pasirodymai ir koncertai vyks daugiau nei 10–yje skirtingų mugės vietų. Papildoma naujovė ir investicija – tai elektroninė registracijos bei vietų įsigijimo sistema, kur kiekvienas mugės dalyvis galės susikurti savo paskyrą bei paskelbti papildomą informaciją apie save, savo produkciją bei nurodyti vietą kurioje prekiaus mugės metu“, – nurodo jis.

Atnaujinta 14.47 val: pasiektas susitarimas

Po straipsnio publikacijos su DELFI susisiekė vienas iš feisbuke susitelkusių amatininkų grupės atstovų A. Norbutas, kuris pranešė, kad susitarimas su naujaisiais organizatoriais pasiektas, tad mitingui nebesiruošiama. Detalesnės informacijos, koks susitarimas pasiektas, kol kas negalima pateikti dėl konfidencialaus susitarimo, teigia pašnekovas.

DELFI primena, kad Vilniaus savivaldybė nusprendė ieškoti naujo Kaziuko mugės operatoriaus po praeitais metais iškilusių į viešumą pažeidimų, kuomet kai kurie prekybininkai dėl papildomų rinkliavų ženkliai permokėjo už prekyvietę buvusiam organizatoriui „Vikšriui“.

Kaziuko mugė Vilniuje vyks ateinančių metų kovo 1–3 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)