Vidaus vartojimas, paskatintas stiprios darbo rinkos ir augančių atlyginimų, išliko vienu pagrindinių Europos ekonomikų variklių, teigiama TVF pranešime. Pasak TVF, Europos šalys susidūrė su silpnesne pasauline paklausa, augančiomis naftos kainomis ir prekybos konfliktais.

„Atlyginimai augo, tai yra itin gerai. Pagal tai galime daryti prielaidą, kad vidaus vartojimas išliks itin stiprus“, - Kopenhagoje kalbėjo TVF Europos departamento vadovas Poulas Thomsenas.

TVF sumažino 2018 m. ekonominio augimo prognozę nuo 2,6 proc. iki 2,3 proc., o 2019 m. prognozę - nuo 2,3 proc. iki 1,9 proc.

TVF teigimu, regionas turėtų pasinaudoti gera ekonomine situacija sumažinant deficitą ir valstybių skolas.

Pasak fondo atstovų, trumpalaikės ekonomikos grėsmės buvo susijusios daugiausia su kylančia prekybos įtampa pasaulyje. Vidutiniu laikotarpiu augimas galėtų sulėtėti dėl šalyse lėtai priimamų struktūrinių reformų.

P. Thomsenas teigė, kad TVF nemato didelės ilgalaikės grėsmės Europai dėl prekybos konfliktų, tačiau patikino, jog fondas atidžiai stebi pasaulinės prekybos tendencijas.

JAV įvesti muitai plienui ir aliuminiui nesukėlė neigiamų padarinių Europoje, nes žemyno plieno ir aliuminio eksportas į JAV sudaro labai mažą dalį viso šių metalų naudojimo.

Vienas iš veiksnių, galinčių sulėtinti augimą, yra Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš ES be prekybos sutarties, perspėjo TVF.

„Nors visi „Brexit“ scenarijai kainuotų, bet tiek ES, tiek ir Jungtinė Karalystė turėtų siekti pasirašyti išstojimo sutartį, kuri padėtų sumažinti prekybos barjerų kiekį“, - teigiama TVF pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)