Vartotojų kainų indeksas euro zonoje spalį augo 2,2 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, ir jo augimas paspartėjo nuo 2,1 proc. ankstesnį mėnesį. Analitikai tikėjosi, kad metinė infliacija spalį nepasikeis ir sudarys 2,1 proc.

Grynosios infliacijos augimas spalį padidėjo iki 1,1 proc. nuo 0,9 proc. ankstesnį mėnesį ir viršijo lūkesčius (1,0 proc.). Ji skaičiuojama neįtraukiant nepastovių energijos ir maisto kainų.

Praėjusią savaitę ECB nepakeitė monetarinės politikos ir patvirtino 15 mlrd. eurų (17,1 mlrd. JAV dolerių) mėnesinę aktyvų pirkimo programą, kuri turėtų būti užbaigta gruodį. Visgi bankas tik „tikisi“, kad programa bus baigta tuo metu, tad lieka erdvės staigmenoms.

ECB prezidentas Mario`ius Draghis pabrėžė esantis įsitikinęs, kad infliacija euro zonoje priartės prie 2 proc. artimo tikslo. Taip turėtų įvykti nepaisant nežinomybės, gaubiančios Jungtinių Valstijų ir Kinijos prekybos ginčą, „Brexit“ derybas tarp Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos ir 2019 metų Italijos biudžetą.

Nedarbo lygis euro zonoje rugsėjį sudarė 8,1 proc., o jos bendrojo vidaus produkto (BVP) metinis augimo tempas trečiąjį ketvirtį siekė 1,7 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją