Rugsėjį Vyriausybė paskelbė veiksmų planą, kaip didinti konkurenciją prekybos maisto produktais srityje, taip pat apsaugoti didėjančią gyventojų perkamąją galią, kad kainų didėjimas „nesuvalgytų“ viso gyventojų pajamų padidėjimo.

Kai kuriuos plano uždavinius ministerijoms pavesta atlikti iki kitų metų sausio 1 d., kai kuriuos - iki lapkričio 1 d.

Daugiausiai nurodymų plane skirta Ūkio ministerijai. Iki lapkričio 1-osios jai buvo pavesta parengti tipines sutarčių tarp maisto produktų tiekėjų ir prekybos tinklų sąlygas, sudaryti gerosios ir blogosios praktikos sąrašus, nustatyti, kurios sutarčių sąlygos neatitinka etiškų ir sąžiningų verslo subjektų tarpusavio santykių.

Taip pat ministerija įpareigota pasiūlyti instituciją, kuri būtų įgaliota rinkti sutarčių tarp didžiųjų prekybos tinkų ir maisto produktų tiekėjų duomenis ir juos analizuoti.

Be to, iki lapkričio 1 d. Ūkio ministerija įpareigota pateikti Vyriausybei teisės aktų projektus, kuriais būtų stiprinami Konkurencijos tarybos veikla ir įgaliojimai siekiant efektyvesnės konkurencijos šalies rinkoje.

Ūkio ministerija turėjo pateikti Vyriausybei ir teisės aktų projektus dėl viešųjų pirkimų teisės bazės tobulinimo. Taip pat, kartu su kitomis ministerijomis, turėjo pateikti Vyriausybei teisės aktų projektus, skirtus „reikšmingai sumažinti administracinę naštą smulkaus ir vidutinio verslo subjektams“.

Iki lapkričio 1 d. Ūkio ministerija kartu su Konkurencijos taryba turėjo peržiūrėti prekybos tinklų koncentraciją šalies administracijos vienetuose ir pateikti teisės aktus, kuriais būtų tobulinami esami koncentracijos apribojimai siekiant didesnio konkurencingumo.

Kartu su Žemės ūkio ministerija, įtraukiant savivaldybių administracijas, Ūkio ministerija turėjo pateikti Vyriausybei pasiūlymus dėl priemonės sukūrimo siekiant paskatinti maisto produktų tiekėjus kooperuotis deryboms su prekybos tinklais.

Kaip Eltai teigė Ūkio ministerijoje, šiuo metu apsispręsta bei su Vyriausybės kanceliarija suderinta, kokius teisės aktus Ūkio ministerija teiks svarstymui. Tačiau konkretus pakeitimų turinys bus atskleistas tuomet, kai šių teisės aktų pakeitimo projektai bus pateikti derinti visuomenei ir institucijoms.

Kaip teigiama Eltai Ūkio ministerijos pateiktuose atsakymuose, tai planuojama padaryti iki lapkričio vidurio.

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) buvo pavesta iki lapkričio 1 d. pateikti Vyriausybei teisės aktų projektus dėl viešojo informacinio portalo, kuriame būtų numatyta skelbti svarbiausių maisto produktų kainas gamybos ir prekybos grandinėje.

Ministerija Eltai teigė, kad, vykdydama Vyriausybės pavedimą, ŽŪM šiuo metu keičia ministro įsakymą „Dėl žemės ūkio ir maisto produktų mažmeninių kainų ir ūkinių gyvūnų kainų tyrimo“. Anot ministerijos, šalia kitų techninio pobūdžio įsakymo pakeitimų, įvedama „maisto produktų krepšelio“ sąvoka bei sudaromos teisinės prielaidos skelbti skirtingų prekybos tinklų kainas viešame informaciniame portale „produkukainoslt“.

Finansų ministerijai iki lapkričio 1 d. pavesta pateikti Vyriausybei teisės aktų projektus dėl mokestinės paskatos, leidžiant gyventojams susimažinti apmokestinamąsias pajamas šiems perkant maisto produktus smulkaus ir vidutinio verslo prekybos vietose (šeimos tipo parduotuvės, turgavietės ir pan.).

Finansų ministerijos komentare Eltai teigiama, kad šiuo metu analizuojama gyventojų pajamų mokesčio lengvata, perkant maisto produktus smulkaus verslo prekybos vietose, taip pat svarstomos ir kitos galimos alternatyvos.

„Atlikę analizę ir sukonkretinę pasiūlymus, būtinai aptarsime su suinteresuotomis pusėmis“, - teigiama atsakymuose Eltai.

Teisingumo ministerijai buvo pavesta iki lapkričio 1 d. pateikti Vyriausybei apibendrintą informaciją dėl vartotojų teisių apsaugos būklės ir pasiūlymus, kaip sustiprinti vartotojų teisių apsaugą. Ministerija Eltai žadėtų atsakymų nepateikė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)