„Pagrindinis veiksnys – grūdų gerokai mažiau. Natūralu, kad kiekis neabejotinai turi pasijausti ir visoje kitoje tolesnėje logistikos grandinėje, pavyzdžiui, kainų, jau pasijuto gerokai anksčiau“,– BNS teigė Grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ignas Jankauskas.

Anot jo, šiemet dėl prastų orų grūdų derlius sumažėjo apie 20 procentų.

Asociacijos vadovo teigimu, eksporto mažėjimui įtakos turėjo ir Klaipėdos uoste dėl nepalankių orų kelis kartus sustabdyta laivyba.

Klaipėdos uostas, per kurį vyksta didžiausia dalis Lietuvos grūdų eksporto, yra artipilnis grūdų, visi elevatoriai, talpyklos, birių krovinių terminalai yra prisipildę ir laukia krovos“,– aiškino I. Jankauskas.

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco“) generalinio direktoriaus Vytauto Kauno teigimu, laivyba rugsėjį buvo sustabdyta apie keturias dienas, tačiau jis abejoja, ar tai galėjo turėti įtakos grūdų eksporto sumažėjimui.

„Grūdų terminale yra, jų visada būna, terminalai tušti nebūna. Laivyba turi kažkiek įtakos, bet uostas nebūna uždarytas savaitę. Grūdai gali vieną kitą dieną būti nekraunami ir dėl lietaus, tačiau, kad laivyba turi labai didelės įtakos, kažin, ar galima teigti“,– BNS sakė V. Kaunas.

Jo teigimu, „Klasco“ rugsėjį perkrovė 82 tūkst. tonų grūdų, o pernai rugsėjį – 188 tūkst. tonų. Tačiau spalį įmonė į laivus pakraus 120 tūkst. tonų grūdų, kai pernai spalį – 55 tūkst. tonų.

I. Jankausko teigimu, eksportas galėjo būti mažesnis, nes dalį grūdų ūkininkai sandėliuoja – rugsėjo- spalio mėnesiais supirkimo kainos būna mažiausios, todėl jie laukia geresnių kainų.

„Rinkoje grūdų kiekis būna labai didelis, visi stengiasi išvežti, kai kurie turi sandėliavimo galimybių, kai kurie neturi, logistikos pralaidumas yra tam tikras ribojimo veiksnys, nes reikia atlaisvinti vietos kitiems ateinantiems grūdams, ir paprastai papuola į rinką didžiausi kiekiai grūdų, tai ir kaina, natūralu, yra mažiausia“,– aiškino I. Jankauskas.

Asociacijos skaičiavimais, šiuo metu sandėliuose yra apie 600-700 tūkst. tonų (10-15 proc. viso kiekio) grūdų.

Žemės ūkio leidinio „Agrorinka“ duomenimis, Lietuva rugsėjį eksportavo 141 tūkst. tonų grūdų – 70 proc. mažiau, nei pernai tuo pat metu.

Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas šiemet prognozuoja maždaug penktadaliu prastesnį grūdų derlių – jo skaičiavimais, grūdų turėtų būti nukulta 4,345 mln. tonų – 24,8 proc. mažiau nei pernai (5,781 mln. tonų).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)