„Tikrai labai gaila, kad savo skaudžia patirtimi teko suprasti, jog Lietuva dar nėra pasiruošusi šviežio ir sveiko (be GMO, be skonio stipriklių, be konservantų ir dažiklių, be kvapiųjų medžiagų ir kitų dirbtinių priedų) maisto vartojimui“, – „Devikos“ bankroto priežastis aiškino verslininkas.

Savo ruožtu norėjusi likti neįvardinta buvusi įmonės darbuotoja sakė, kad jei V. Deksnys prisiima atsakomybę būti verslininku, tai turėtų prisiimti atsakomybę ir už tai, kad neatsiskaito su darbuotojais.

Kaip informavo Valstybinės darbo inspekcijos komunikacijos skyriaus vedėja Marija Čereškevičiūtė, 2018 metais dėl „Devikos“ iš viso gauta 17 prašymų nagrinėti darbo ginčą.

Vienas jų buvo iš DELFI parašiusios moters. „Darbo ginčas nagrinėtas dėl nesumokėto darbo užmokesčio bei dėl netesybų už uždelstą atsiskaityti laiką išieškojimo. Abu šie iškelti reikalavimai darbo ginčų komisijos buvo patenkinti“, – nurodė M. Čereškevičiūtė.

Baisu, kai negauni atlyginimo

Naujausi Statistikos departamento duomenys rodo, kad 23 proc. šalies gyventojų visiškai nesitiki sutaupyti per ateinančius 12 mėnesių. Kitaip tariant, gyvena nuo algos iki algos.

„Devikos“ darbuotoja teigė, kad tokių žmonių yra ir tarp jos kolegų. „Labiausiai nukentėjo tie, kurie uždirbo tarp 400 ir 500 eurų – žmonės neturėjo ką valgyti.

Kas nesusidūrę, tai atrodo, kad čia nieko tokio, bet išties tokia situacija yra kritinė. Kai negauni atlyginimo, yra labai baisu“, – sakė ji.

Kai negauni atlyginimo, yra labai baisu.
buvusi „Devikos“ darbuotoja

Moteris pasakojo, kad rugpjūčio pabaigoje beveik visi darbuotojai iš „Devikos“ išėjo savo noru.

„Nes du mėnesius vėlavo atlyginimai, bet jis sugebėjo atsiskaityti. Tada buvo neatsiskaityta už mėnesį, pusantro kažkur. Plius dar nepanaudotos atostogos. Mano atveju, jis skolingas bendrai su netesybomis apie 4,5 tūkst. eurų“, – sakė ji.

„Sodros“ duomenimis, spalio 26 dieną „Devika“ turėjo 9538,48 euro skolą Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui ir vieną darbuotoją. Rugpjūtį atlyginimų iki mokesčių vidurkis įmonėje buvo 1050,58 euro, liepą – 863,68 euro.

Liko be pinigų

V. Deksnys aiškino, kad šiuo metu įmonėje nėra pinigų. „Yra teismo sprendimas, jau paskelbtas bankrotas“, – sakė jis. Verslininkas dėstė, kad su buvusiais darbuotojais atsiskaitys bankroto administratorius arba jie gaus išmokas iš garantinio fondo.

„Aš irgi neturiu už ką valgyti nusipirkti, aš irgi turiu du vaikus. Pinigų neturiu ir parašykite, kad vadovas lygiai taip pat turi du vaikus, neturi ką jiems pirkti, nes visus pinigus prarado bankrutavus įmonei“, – DELFI sakė V. Deksnys.

Po to jis dėstė, kad supranta, jog kiekvienam žmogui jo bėdos yra svarbiausios ir be abejo, kiekvienas turi teisę ieškoti kelio kaip apginti ir atgauti tai kas mums priklauso.

„Stipriai nesiplečiant į detales, manau suprantate, kad įmonės bankrotas visapusiškai nėra maloni situacija. Ir aš, kaip įmonės vadovas, šios situacijos specialiai neinicijavau. Šioje įmonėje darbuotojai visuomet buvo vertybė ir net susiklosčius tokiai situacijai, buvo padaryta viskas, kad kuo mažiau nukentėtų darbuotojai. Taigi visi darbuotojai jiems priklausančius pinigus atgaus pagal įstatymą priklausoma tvarka. Taip pat ir į jus besikreipusi darbuotoja“, – sakė „Devikos“ vadovas.

Dar vienos įmonės problemos

Su finansiniais sunkumais susiduria ir dar viena V. Deksnio įmonė – „Tokyo“.

„Sodros“ duomenimis, spalio 26 dieną ji turėjo 8772,87 euro skolą Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui. Tačiau įmonėje dar dirbo 15 darbuotojų. Rugsėjį atlyginimų vidurkis „Tokyo“ buvo 395,72 euro iki mokesčių.

V. Deksnys sakė, kad šiai įmonei taip pat bus skelbiamas bankrotas. Tačiau jis tvirtino, kad su situacija „Devikoje“ tai niekaip nesusiję.

Verslininkas taip pat dalyvauja ekologiškais produktais prekiaujančios įmonės „Sveiki produktai“ (Livinn) veikloje, vadovauja jogos centrui „Soham“.

V. Deksnys yra Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų pirmininkas. Šios asociacijos internetinėje svetainėje nurodoma, kad jos tikslas – kurti sveikesnę ir dvasingesnę Lietuvos visuomenę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (432)