Remiantis „Lietuvos draudimo“ žalų statistika, dažniausiai kapavietės nukenčia audros metu, kuomet ant jų užvirsta medžiai ar šakos, liūtys išplauna paminklo pamatus ir šie nuvirsta. Taip pat pasitaiko ir piktavališkų paminklų sugadinimo atvejų bei vagysčių. Artimųjų kapus tvarkančių žmonių nuostoliai dėl to siekia nuo kelių šimtų iki tūkstančių eurų.

„Pastebime, kad užklausų dėl galimybės apdrausti artimųjų kapus itin padaugėja lapkričio mėnesį, praėjus Vėlinėms. Šiuo periodu paslaugos paklausa išauga daugiau nei du kartus lyginant su kitais mėnesiais. Taip yra ne tik dėl to, kad vis daugiau žmonių tvarko kapus, vyksta į juos lankyti savo mirusių artimųjų ir pastebi padarytą žalą, tačiau ir dėl to, kad paminėjus Visų šventųjų dieną vagys nusitaiko į sutvarkytus kapus“, – pastebi A. Tumėnas. Policija nuolat sulaukia pranešimų ir apie pavogtus akmeninius paminklus, metalinius kryžius, kitas kapaviečių apdailos detales.

„Lietuvos draudimo“ Būsto draudimo portfelio valdytojo Aivaro Tumėno teigimu, dar viena susidomėjimo kapaviečių draudimu banga juntama vasarą. „Greičiausiai dėl to, kad vasaros metu gyventojai imasi tvarkyti kapavietes – stato brangesnius antkapius, tvoreles, tuo pačiu susirūpina ir jų apsauga“, – sako A. Tumėnas.

Kapaviečių saugumu vyresni žmonės rūpinasi labiau

„Lietuvos draudimo“ ekspertas pastebi, kad dažniau kapavietes draudžia vyresnio amžiaus (50–80 m.) moterys – jos sudaro net pusę visų šios draudimo paslaugos klientų. Pasak jo, taip yra galbūt dėl to, kad draudimas suteikia saugumo, jog dėl vagių ar gamtos stichijų patirti nuostoliai artimųjų kapams padės išvengti papildomų išlaidų. „Jų tikrai nesinori patirti moterims, nešančioms atsakomybę už nemažai artimųjų kapų“, – sako A. Tumėnas.

Apskritai daugiau nei du trečdaliai visų paslauga besinaudojančių klientų yra vyresni nei 50 m. amžiaus. Žiūrint geografiškai, draudėjai, besirenkantys šią paslaugą, dažniausiai gyvena didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Panevėžyje.

Papildoma paslauga – pritaikoma pagal poreikius

„Lietuvos draudimo“ Būsto draudimo portfelio valdytojas Aivaras Tumėnas pabrėžia, kad įsigyti kapavietės draudimą galima draudžiantis savo būstą arba namų turtą – tai yra papildoma namų turto ir būsto draudimo dalis. „Galimi keli draudimo variantai: nuo minimalaus iki maksimalaus, kuris apima visas rizikas. Kapavietės yra draudžiamos nuo gamtos stichijų, medžio užvirtimo, vagysčių, vandalizmo atvejų. Įsigijus kapavietės draudimą yra apdraudžiami visi kapavietėje esantys stacionarūs statiniai – paminklai, tvorelės, plytelės ir kiti. Apdrausti galima tris kapavietes, netgi jei jos yra skirtingose vietose“, – sako A. Tumėnas.

Apsidrausti kapavietes kainuoja 14,3 eurų metams. Įvykus draudžiamajam įvykiui, „Lietuvos draudimas“ kompensuoja ne tik analogiško paminklo įsigijimo, bet ir jo atstatymo darbų išlaidas. Maksimali draudimo suma siekia 1 500 eurų, tačiau, esant poreikiui, ją galima didinti. Ši suma taikoma kiekvienam draudžiamajam įvykiui atskirai.

A. Tumėnas ragina atkreipti dėmesį ir į draudimui galiojančius apribojimus – kapaviečių draudimas negalioja mediniams ar laikiniems paminklams, taip pat paminklams be pamato bei memorialiniams paminklams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)