Vykdoma mokesčių reforma numatyta sujungti darbuotojo ir darbdavio mokamus mokesčius. Perkeliant mokesčių naštą darbuotojui, jų alga „ant popieriaus“ turės padidėti 1,289 karto. Vietoje 15 proc. gyventojo pajamų mokesčio bus taikomas 20 proc. arba 27 proc., jei pajamos viršys 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU).

Bendras socialinio draudimo tarifas sieks 19,5 proc. (iš jo – 6,98 proc. privalomojo sveikatos draudimo tarifas).

Taip pat numatyta nuosekliai tris metus iš eilės didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) iki 2 VDU.

Dėl daugybės vykdomų pakeitimų Finansų ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Valstybine mokesčių inspekcija, „Sodra“ ir Valstybinė darbo inspekcija paleido naują tinklalapį kiek.lt Jame bus patalpinama speciali pajamų skaičiuoklė, taip pat aiškinami visi mokestiniai pakeitimai, vykdomi seminarai, asmeninės konsultacijos.

„Labai svarbu, kad kiekvienas gyventojas galėtų aiškiai suprasti, kaip keisis pajamos, kad aiškiai galėtų susirasti informaciją apie pertvarkas. Klausimų daug kyla žmonėms, tai natūralu, nes reformų priimta daug. (...) Tik priėmus reformas atsirado aibę įvairių skaičiuoklių, vienos vieną rezultatą parodydavo, kitos kitą. Tada kartu su VMI sukūrėme įrankį, kaip keisis pajamos, kaip keisis pajamos, jei žmogus nuspręs kaupti pensijai. Buvo sukurtas bendras kelių institucijų įrankis, kur galima paprastai ir patogiai gauti informaciją į visus iškylančius klausimus. Pirmiausia tai pajamų skaičiuoklė, kuri parodo, kaip keisis žmonių pajamos dėl mokestinės pertvarkos. Bus ir kitų skaičiuoklių“, – apie naują tinklalapį kalbėjo V. Šapoka.

Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Edita Janušienė pridėjo, kad kuriama ir kitų papildomų įrankių, kurie padės verslininkams.

„Mūsų skaičiuoklė paprasta, patogi ir suprantama. 220 tūkst. smulkiųjų verslininkų Lietuvoje, kurie skųsdavosi visada, kad jiems sunku vykdyti atskaitą ir žinoti, kiek mokėti, mes juos išlaisvinsime nuo šios naštos. Praktiškai jau sukūrėme virtualųjį buhalterį ir nuo kitų metų startuosime. (...) Virtualus kasos aparatas išlaisvins 45 tūkst. įmonių nuo popierių. Svarbu ir tai, kiek gyventojai gali susigrąžinti gyventojų pajamų mokesčio. Atsiranda naujos lengvatos: automobilių remonto, būsto remonto, auklių paslaugos ir kiekvienas galės susigrąžinti iki 400 eurų, bus lengva susigrąžinti. Manome, kad tai sumažins ir šešėlio mastą. (...) Lapkričio mėnesį 6 tūkst. bendrovių gaus žinią iš mūsų, kad jie yra patikimi partneriai. Vėliau paskelbsime viešą kliento kortelę, kur galės pasitikrinti vienoje vietoje verslo partneriai informaciją apie vienas kitą. Kitų metų gegužės mėnesį atsiras individualus kiekvienos įmonės reitingavimas, kurios bus vertinamos šviesoforo spalvomis pagal patikimo verslo kriterijus“, – pasakojo E. Janušienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigė, kad bus aiškiai informuojama, ką gyventojas gaus jei nuspręs iš II pensijų pakopos grįžti į „Sodrą“, jei vis dėlto nuspręs likti ir kaupti, ar anksčiau nekaupė ir prisijungs.

Jo nuomone, jeigu esi jaunas asmuo iki 40 metų, apsimoka kaupti bet kokiu atveju, nepaisant kokias pajamas gauni, nes per visą gyvenimo ciklą bus sukaupta reikšminga suma, kuri prisidės prie pensijos.

„Du variantai apie kuriuos žmogus turi pagalvoti – ar jis nori kaupti, ar nenori. Jeigu nenori tada vienas sprendimas, turi išreikšti savo valią, o jei nori tada jam nieko nereikia daryti, nes natūraliai ir toliau kaups. Pagrindinė taisyklė, jei nenori kaupti turi būti aktyvus ir tai aktyviai pasakyti.

Asmeninė informacija bus „Sodros“ paskyroje, kiek šiai dienai esi sukaupęs, kiek turėtų taškų asmuo jei nekauptų ir grįžtų į „Sodrą“, kad galėtų įsivertinti kiek skirsis pensija. Trečias dalykas – kiek iki šio laikotarpio už visą gyvenimo istoriją per „Sodrą“ buvo į II pakopą pervesta. Ir tai bus nuvedama į kiek.lt svetainę ir ten bus galima paprognozuoti opcijas ir įvertinti, kokia bus būsima pensija. „Sodros“ detali skaičiuoklė atsiras nuo sausio mėnesio“, – informavo „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Akcentuojama, kad vėliau šiame bendrame institucijų tinklalapyje bus galima rasti visas sukurtas skaičiuokles ir visą informaciją apie pensijas, mokesčius ir pan.

Finansų ministro V. Šapokos teigimu, kiekviena institucija finansiškai prisidėjo prie šio naujo projekto, tačiau kol kas tikslios sumos įvardinti, kiek tai kainavo, negalėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)