„Mūsų gamintojų produkcija yra sveika ir kokybiška, tikrai turime ką pasiūlyti didžiausiai pasaulio rinkai. Tačiau iki šiol visas ekonominių ryšių potencialas nebuvo išnaudojamas. Vis dėlto susitikimai su šios šalies pareigūnais ir verslininkais leidžia tikėti, kad situacija keisis“, - sakė G. Surplys.

Jo teigimu, jau pirmi vizito susitikimai nuteikia optimistiškai. Kinijos Generalinės muitinės administracijos pareigūnai, kurie taip pat atsakingi už maisto produktų saugą, tikino, kad kai kurios kliūtys, iš dalies apsunkinančios mūsų produkcijos eksportą, bus sprendžiamos greičiau.

„Lietuva buvo pirma ES valstybė, su kuria Kinija pasirašė protokolą dėl šaldytos jautienos eksporto. Jau netrukus šios šalies pareigūnai lankysis mūsų šalyje ir vietoje vertins, kaip gamintojai (tokių yra bent 5) laikosi protokolo reikalavimų. Be to, preliminariai sutarta ir dėl galimybės eksportuoti jautienos subproduktus, kurie čia gali būti vertinami kur kas labiau nei įprastinė mėsa“, - sakė ministras.

Anot jo, kinai sutinka išplėsti ir lietuvių eksportuojamų žuvų rūšių sąrašą, taip pat vertinti lietuviškų duonos produktų, medaus ir kitos lietuviškos produkcijos eksporto galimybes.

„Susitikimas su Kinijos virtuvės asociacijos vadovais leido geriau suprasti, kaip lietuviškais gaminiais būtų galima sudominti restoranų šefus. Jie diktuoja madas, kuo ir kaip maitinasi milijonai kinų. Jei bent nedidelė dalis iš 5 mln. Kinijos restoranų atrastų lietuvišką produkciją, mūsų gamintojams atsivertų visiškai kitokios galimybės“, - įsitikinęs G. Surplys.

Ministro vadovaujama Lietuvos delegacija, kartu su ambasadore Kinijoje Ina Marčiulionyte, žemės ūkio atašė Kristina Mineikiene šią savaitę dar planuoja susitikti su vietos verslininkais, Kinijos žemės ūkio ir kaimo reikalų ministerijos vadovybe. Taip pat apsilankyti Kinijos žemės ūkio mugėje, kur savo produkciją pristato ir Lietuvos gamintojai.

Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu iš žemės ūkio ir maisto produkcijos lietuviai į Kiniją daugiausia eksportuoja pieno produktų: pieno konservų, sūrių, maistinių pieno miltų, taip pat žuvies ir jos gaminių.

Praėjusiais metais bendra Lietuvos ir Kinijos prekyba viršijo 1 mlrd. Eur. Lietuvos eksportas į šią šalį didėjo 46 proc. ir siekė 180 mln. Eur, o importas didėjo 16 proc. - iki 823 mln. Eur.

Beje, tiesioginės Kinijos investicijos Lietuvoje sudaro 5,61 mln. Eur, o lietuviai Kinijoje investavę kelis kartus didesnę sumą - 24,37 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)