Svarstys gyventojų skundą

„Gatvės kepėjai“, „Špunkė“, „Bromas“, „La Storia“, „Blusynė“, „Balzac“ – barai ir restoranai, įsikūrę nedidelėje Vilniaus Savičiaus gatvelėje. Didžiausias jų išskirtinumas – tarp jų pačių susiklostę itin bendruomeniški santykiai, sutvirtėję prieš dvejus metus, kai gatvė buvo uždaryta rekonstrukcijai. Nors tada atrodė, kad tokia situacija gali baigtis bankrotu, įvyko atvirkščiai – visi barai net statybų metu į lauką išnešdavo staliukus, aptarnaudavo klientus, kurių čia rinkosi vis daugiau.

Atsižvelgus į čia verdantį gyvenimą, buvo sutarta, kad pasibaigus gatvės rekonstrukcijai gatvė nuo balandžio 1 iki lapkričio 1 dienos, savaitgaliais nuo penktadienio 19 val iki pirmadienio 4 val ryto bus paliekama tik pėstiesiems.

Tačiau Savičiaus gatvės atgimimas džiugina ne visus šios gatvės gyventojus: keli jų kreipėsi į Vilniaus savivaldybę, prašydami apriboti barams licencijas prekiauti alkoholiu iki 22 val, tikėdamiesi, kad taip bent nuo šio laiko galės pailsėti nuo triukšmo.

„Vilniaus miesto savivaldybė sulaukė trijų gyventojų prašymų, kuriuose siūloma apriboti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką iki 22 val. visoms kavinėms ir barams, esančioms A. Savičiaus gatvėje. Šį prašymą savivaldybė pagal įstatymus privalo apsvarstyti ir įvertinti, ir tai bus padaryta bus spalio 30 d. mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais ribojimo komisijos posėdyje“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas.

Apribojimas reikštų uždarymą

Savičiaus gatvės barų savininkai apgailestauja, kad tokie apribojimai gali reikšti jų veiklos pabaigą. „Mes ir kiti gatvės barai gavome kvietimą į savivaldybę, kur bus svarstoma mūsų alkoholio prekybos licencijos sutrumpinimas. Kiek žinome, to prašo keli gatvės gyventojai. Tačiau juk yra visa likusi dalis vilniečių, kurie norėtų, kad ta gatvė būtų gyva, o ne tamsi, niūri ir baisi vaikščioti naktimis“, –sakė baro „Špunka“ vadovė Agnija Mirošničenko.

Kokiais argumentais remiamasi tuose skunduose ji kol kas nežino, bet spėjo, kad bus remiamasi triukšmu, nors jai tokie skundai neatrodo turintys realų pagrindą. „Taip, vasarą turėjome kelis renginius, bet jie pasibaigdavo dešimtą valandą vakare. Apskritai, mes su visais kaimynais stengiamės palaikyti gerus santykius: buvo tokių, kurie dar mums pradėjus veikti, atėjo pasakyti, kad jiems kelia nerimą galimas triukšmas, iškart daviau jiems savo telefoną, kad jei tik kas bus ne taip, skambintų, bet iš jų skambučių niekada nesulaukiau. Kitą kartą šalia gyvenantys studentai paprašė tyliau leisti muziką, nes jie nori pasimokyti egzaminui – supratome juos ir taip ir padarėme. Tačiau yra tokių, kurie nenori leistis į jokias kalbas“, – apgailestavo A. Mirošničenko.

„Špunkos“ vadovė sakė visada tiek personalo, tiek lankytojų paprašanti atsižvelgti į kaimynus. „Taip, kažkas vasarą kartą neatsiklausęs pasiėmė mūsų kėdes ir užstatė žmonėms praėjimą – tada vienas gyventojas iš karto atėjęs pradėjo rėkti. Bet mes tiesiog iškart paprašėme žmonių pasitraukti ir jie tai padarė. Šiukšles visada susirenkame tiek nuo šaligatvio, tiek nuo gatvės. Mūsų baras visada užsidaro vidurnaktį, tada prašome žmonių išėjus nebetriukšmauti ir jie išeina į tas gatves, kur veiksmas vyksta iki ryto“, – pasakojo ji.

Savičiaus gatvėje esančių barų savininkų nuomone, prekybos alkoholiu licencijos apribojimas jų verslui iš esmės reikštų užsidarymą. „Juk iš esmės gatvės gyvenimas prasideda apie 20 val, nebūtų jokios prasmės dirbti vos dvi valandas“, – sakė baro „Bromas“ įkūrėjas Rokas Rupeikis.

Amžina senamiesčio ir kaimynų problema

A. Mirošničenko nuomone, jei tokie apribojimai išties būtų uždėti, jie sukurtų precedentą, kai vienas ar keli žmonės galėtų sužlugdyti verslą be realios priežasties. „Bus toks, precendentas, kad jei vienam ar kitam kaimynui kažkas nepatiks, tai iš karto atsilieps verslui. O konfliktas gali kilti tiesiog dėl to, kad kažkoks piktas žmogus nenori konkrečios kaimynystės, tada jis gali dėti pastangas ir sugadinti reikalus iš principo, o ne dėl kažkokios realios problemos“, – kalbėjo ji.

Pasak R. Rupeikio, vadovaujantis tokia praktika, naktinio gyvenimo Vilniuje gali visai nelikti. „Jei mes čia turėsime užsidaryti, persikelsime į kitą gatvę, ten vėl kas nors pasiskųs, tai gal iš karto uždarykime visą senamiestį ir siūlykime visiems verčiau važiuoti linksmintis į Rygą ar Taliną?“, – ironizavo jis, tokius ribojimus vadindamas absurdiškais.

Kaip šią situaciją vertina skundų nepasirašę Savičiaus gatvės gyventojai? Vienas jų dalinosi savo nuomone, kad tiesa slypi kažkur per vidurį. „Faktas, kad ramybės miesto centre nereikia tikėtis. Banalu, bet tiesa – norisi kapų tylos, kelkis gyventi į Valakampius. Bet barų savininkai irgi turi savo darbą atlikti – sutvarkyti šiukšles, kontroliuoti rūkančius po langais, ir, jei darbo laikas parašytas iki 12, netoleruoti užsisėdėjusių ir bliaunančių iki 2 val.“ – kalbėjo jis.

Laukiant antradienio posėdžio Vilniaus meras Remigijus Šimašius kalbėjo apie tai, kad bandys ieškoti kompromiso. „Didžiuojuosi tuo, kad jau kelintą vasarą iš eilės telkiame Savičiaus gatvės bendruomenę, ir gatvę atveriame žmonėms. Vieta tapo puiki ir gyva! Ateityje ši vieta taps dar gyvesnė ir gražesnė – turiu galvoje bažnyčios teritoriją ir pačią bažnyčią. Taip pat Bokšto gatvės kvartalo baigiamą rekonstrukciją. Taip bus ir toliau. Padarysiu viską, kad laimingi būtų tiek gyventojai, tiek verslas, tiek Senamiesčio lankytojai“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)