2017 metų liepos mėnesį pradėtas griauti Vilniaus Lazdynų baseinas. Tuomet atleista dalis darbuotojų, o penki administracijos darbuotojai liko darbuotis toliau. Vienas jų – laikinai einantis direktoriaus pareigas „Lazdynų baseine“ ir vadovaujantis viešajai įstaigai „Sveikas miestas“ Mantas Paulauskas.

Iki tol išgyvenusiai iš savo uždirbtų lėšų, įstaigai „Lazdynų baseinas“ 2018 metais ėmė trūkti pinigų. Buvo kreiptasi į Vilniaus miesto savivaldybę su prašymu II metų ketvirčiui skirti 18 200 eurų mokesčiams, turto saugojimui ir atlyginimams (13 619 eurų).

2018 metų liepos mėnesį Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė statomo Fabijoniškių baseino valdymą patikėti „Sveikam miestui“. To pačio mėnesio pabaigoje M. Paulauskas kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, kaip VšĮ „Lazdynų baseino“ steigėją, prašydamas pritarti administracijos darbuotojų atleidimui ir skirti 39 tūkst. 500 eurų atlyginimams, išeitinėms bei mokesčiams sumokėti. Savivaldybei įteiktame rašte tvirtinama, kad įvertinus tai, jog Lazdynų baseinas yra nugriautas ir įmonė neturi realios galimybės vykdyti pagrindinės veiklos, administracijos darbuotojų darbo funkcijos tapo perteklinėmis.

Vienas iš administracijos darbuotojų, Vytautas Janušaitis rugpjūčio mėnesį iš darbo VšĮ „Lazdynų baseine“ išėjo savo noru ir įsidarbino „Sveikame mieste“. Tuo tarpu likusių 3 administracijos darbuotojų etatai panaikinti rugsėjo 3 dieną, tą pačią dieną įteikti ir įspėjimai dėl atleidimo. Po įspėjimo darbuotojai dar dirbo iki spalio 2 dienos, o tada jiems išmokėtos išeitinės pašalpos (5,9 tūkst. eurų), kompensacijos už nepanaudotas atostogas (6,3 tūkst. eurų) bei darbo užmokestis už liepos–spalio mėnesius (12,7 tūkst. eurų).

Tačiau taip istorija nesibaigė. Darbuotojai kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę teigdami, kad jie patyrė spaudimą: arba išeiti savo noru ir turėti galimybę dirbti Fabijoniškių baseine, arba būti atleistiems, pasiimti išeitines, bet prarasti bet kokią galimybę dirbti Fabijoniškių baseine.

Darbo daug nebuvo, bet laukė Fabijoniškių baseino atidarymo

Vienas iš buvusių VšĮ „Lazdynų baseino“ darbuotojų (vardas pavardė redakcijai žinomi) DELFI papasakojo, kad visus metus administracijai buvo žadama, jog jie galės dirbti Fabijoniškių baseine, tačiau rudenį – persigalvota.

Normalaus ir intensyvaus darbo tikrai nebuvo, nes viskas buvo statybų būsenoje.
DELFI šaltinis

„2017 metų liepos 3 dieną baigėme sezoną, trys dienos prieš buvo pravestos šiuolaikinės penkiakovės finalo varžybas, iš viso pasaulio suvažiavo sportininkai. Iki paskutinės dienos dirbo visas VšĮ „Lazdyno baseino“. Tada labai staigia per septynias darbo dienas reikėjo palikti pastatą. Tarp kitko, statybininkai jau birželio pabaigoje vaikščiojo ir norėjo pradėti griauti baseiną, dar prieš įvykstant varžyboms. Taigi, savivaldybė davė savaitę laiko išsikraustyti. Nebuvo spėta nei parduoti sukauptos įrangos, kurios tikrai buvo nemažai. Taip ji nusidėvėjusi, bet vis tiek būtų buvę galimą surinkti kažkokią sumą.

Kai kurie darbuotojai buvo iš karto atleisti, kas turėjo laikinas sutartis, kas neturėjo išėjo atostogų ir po atostogų grįžę buvo atleisti, gavo kompensacijas, viskas kaip priklauso. Tokie procesai iki rudens vyko. O administracijos darbuotojus perkėlė dirbti į „Sveiko miesto“ patalpas. Iki rudens, kiek žinau, buvo atsiskaitinėjama su tiekėjais, baigiami tvarkyti visi Lazdynų baseino reikalai. 2017 metų rudens pabaigoje pradedami Fabijoniškių baseino paruošiamieji darbai. Buvo skelbta, kad atsidarys ar vasario 16 dieną, ar kovo 11 dieną, nors jau tuomet buvo aišku, kad nepavyks laiku atidaryti. Tie trys administracijos darbuotojai ir patys sakė, kad tegu juos atleidžia, jei nėra darbų, o vėliau priims į Fabijoniškių baseiną, bet niekas neatleido. O normalaus ir intensyvaus darbo tikrai nebuvo, nes viskas buvo statybų būsenoje. Buvo kalbama, kad reikės pradėti ieškoti žmonių. Tačiau nežinia nei kiek būtų mokama, nei nuo kada reikėtų pradėti dirbti.

Planuota, kad dirbs iš viso 23 darbuotojai. Penki jau iš „Sveiko miesto“ ir dar penki iš „Lazdynų baseino“. Visuomet tiems VšĮ „Lazdynų baseino“ administracijos darbuotojams buvo užtikrinta, kad jie dirbs Fabijoniškių baseine ir dėl to yra laikomi. Tačiau rugpjūtį viskas pasikeitė.

Aišku, tai buvo žodiniai pasakymai, oficialiai niekas neužfiksavo, tačiau „Sveiko miesto“ direktorius M. Paulauskas žodžiu paaiškino, kad jei išeisite savo noru, tuomet turėsite galimybę įsidarbinti Fabijoniškių baseine: tai reiškia, atsisakome visų uždirbtų kompensacijų, o kaip bus laikas gal jus kas ir priims vėl dirbti. Darbuotojams atsisakius tokių sąlygų, buvo įteikti raštiški perspėjimai dėl atleidimo ir puse lūpų pasakyta, kad vietos čia jiems nebėra. O štai V. Janušaitis sutiko išeiti savo noru ir tuomet jį priėmė dirbti į „Sveiką miestą“, – DELFI pasakojo šaltinis.

Pasak jo, visą laiką buvo kalbama, kad VšĮ „Lazdynų baseinas“ ir vėliau administruos naujai pastatytą Lazdynų baseiną, o taip pat ir Fabijoniškių baseiną. Manoma, kad dėl likusių administracijos darbuotojų problema kilo tik tuomet, kai lėšų atlyginimams nebeliko „Lazdynų baseino“ biudžete, prireikė pačios savivaldybės indėlio.

„Viena pagrindinių išvadų, kodėl darbuotojai buvo laikomi ir nebuvo didelio sujudimo savivaldybėje iki Naujųjų metų – lėšos. Uždarius Lazdynų baseiną, įstaigoje dar buvo likę uždirbtų pinigų, nes „Lazdynų baseinas“ niekada nebuvo biudžetinė įstaiga, savivaldybė neskyrė nė cento, baseinas pats sugebėjo išsilaikyti iš vykdomos komercinės veiklos, nors jai vykdyti labai mažai vietos buvo palikta, 2–3 plaukimo takeliai palikti. Taigi, iki Naujų metų darbuotojai buvo išlaikomi iš įstaigos uždirbtų finansų. Tada per „Lazdynų baseiną“ buvo padaryti keletą didesnių pirkimų Fabijoniškių baseino įrangai. Kadangi „Lazdynų baseinas“ turi teisinius ginčus su „Vilniaus energija“, nenorėdami apkrauti, kad tas turtas neprapultų, mokėjimas pasidarė „Sveiko miesto“, bet turtas skaitėsi „Lazdynų baseino“, – pasakojama portalui DELFI.

Teigiama, jei ne keletas didelių ir nereikalingų pirkimų, lėšų būtų užtekę ir tolimesniam darbuotojų atlyginimų mokėjimui.

M. Paulauskas: darbuotojai norėjo ir išeitinių, ir naujo darbo

DELFI susisiekė su „Sveiko miesto“ direktoriumi ir nuo 2015 metų puse etato „Lazdynų baseino“ įstaigoje dirbančiu Mantu Paulausku. Jis tikino, kad administracija visus metus turėjo darbo, jo ir dabar liko. Patvirtino jis ir tai, kad iš pradžių buvo galvota, kad VšĮ „Lazdynų baseinas“ prižiūrės Fabijoniškių baseiną, tačiau vėliau buvo priimtas sprendimas stabdyti „Lazdynų baseino“ veiklą, atleisti darbuotojus.

Jie nori ir išeitinių ir dirbti kitoje įmonėje, tai labai negražu taip. Arba tu imi išeitinę ir baigi darbo santykius, arba išeini ir darbdavys kitą dieną duoda darbą, nes tas nebeteko galios.
Mantas Paulauskas

„Nugriovus baseiną negalima iš karto uždaryti įmonės. Buvo tvarkomi visi dokumentai, o taip pat dar ir reikėjo ruoštis naujo Fabijoniškių baseino atidarymui, nes VšĮ „Lazdynų baseinas“ buvo kaip projekto užsakytojas. To darbo ir metams pilnai užteko: įmonė dirbo virš 20 metų, ten dokumentų tvarkymo daugiau negu reikia buvo.

„Lazdynų baseinas“ vis dėlto dar yra teismuose su „Vilniaus energija“, tai buvo advokato pasiūlyta kokių veiksmų imtis ir valdžios nuspręsta, kad stabdome veiklą su ta įmone: ji toliau nejudės, tiesiog garbingai atstovės tesimuose. Tada buvo priimtas sprendimas atleisti darbuotojus“, – DELFI pasakojo jis.

M. Paulauskas pripažįsta, kad „Lazdynų baseino“ administracijos darbuotojams tikrai buvo žadėta, kad jie galės dirbti Fabijoniškių baseine, tačiau tik vėliau nuspręsta „Lazdynų baseino“ įstaigos veiklą stabdyti, o Fabijoniškių baseino operatoriumi paskirti „Sveiką miestą“.

„Turėjo „Sveikas miestas“ pakeisti įstatus ir iš 5 žmonių tapti 23 žmonių struktūra, kad galėtume valdyti baseiną. Galvojome, kad atsidarinėsime, priimsime žmones į etatus. Bet buvo išdiskutuota su teisininkais, kad negali atleisti darbuotojo, išmokėti išeitines, o kitą dieną priimti toms pačioms pareigoms jau kitoje įstaigoje. Savivaldybėje buvo tokių reikalų prieš keletą metų, kai tam tikros įmonės buvo reorganizuojamos, buvo didelės išeitinės paimamos ir žmonės pereidavo į kitą darbo vietą. Kad nebūtų tokių skandalų ar kažkokių interpretacijų, mes pasielgėme kaip reikia, pagal visus teisės aktus.

Ta prasme, tai (kad darbuotojai išeitų savo noru ir bandytų darbintis Fabijoniškių baseine – DELFI) buvo kalbėta, kad toks variantas galimas, kad kaip tik nebūtų jokių susipratimų, skandalų, kad žurnalistai negalvotų, jog čia pasiimi išeitines ir pakeiti darbo vietą. Turėjome tokį pokalbį, bet viskas išėjo natūraliai – įmonė uždaroma, žmonės dirbo ir užsidirbo, pasiėmė išeitines ir atsisveikinome. O dabar Fabijoniškių baseinas dar nedirba, darbuotojai nerenkami, ruošiamės“, – komentavo M. Paulauskas.

Pasak jo, darbuotojai norėjo būti atleisti, kad gautų išeitines, o tada iš karto priimti toliau dirbti „Sveikame mieste“ tokiose pat pareigose, dirbti tuos pačius paruošiamuosius Fabijoniškių baseino darbus.

„Negali penkių išeitinių pasiimti ir iš karto pereiti. Jie nori ir išeitinių ir dirbti kitoje įmonėje, tai labai negražu taip. Arba tu imi išeitinę ir baigi darbo santykius, arba išeini ir darbdavys kitą dieną duoda darbą, nes tas nebeteko galios. Bet tada būk sąžiningas“, – sako M. Paulauskas ir prideda, kad tikrai nebuvo pasakyta, jog jie nebegalės įsidarbinti Fabijoniškių baseine: skelbimai į darbo vietas bus vieši, o siųsti gyvenimo aprašymą galės visi norintys.

Jis taip pat patvirtino, kad panaikinant „Lazdynų baseiną“ V. Janušaičiui buvo pasiūlyta pereiti dirbti į „Sveiką miestą“, nes jis labai daug padėjo.

„V. Janušaitį pasikviečiau į projektų vadovus. Jis parašė pareiškimą ir po poros dienų atėjo dirbti į „Sveiką miestą“, o kitų darbo vietos panaikintos, atsiskaityta ir padėkota. (...) V. Janušaitis labai daug padėjo. Pavyzdžiui, architektai pamiršo neįgaliųjų kambariuką, o būtent V. Janušaitis tai pastebėjo“, – nurodė M. Paulauskas.

Iššvaistytos lėšos griaunamo baseino įrangai?

DELFI šaltinis pabrėžė, kad uždarant Lazdynų baseiną, prieš pradedant griovimo darbus, nė nebuvo bandoma taupyti. Pavyzdžiui, teigiama, kad Lazdynų baseine buvo apynaujė įranga, kuri galėjo būti panaudota Fabijoniškių baseine.

„Savivaldybė sumano sumontuoti naują vėdinimo įrangą už 60 tūkst. eurų Lazdynų baseine, žinodami, kad po pusmečio bus griaunamas baseinas. 20–30 metų baseinas neturėjo tos ventiliacijos ir viskas buvo gerai, higienos pasai veikė, pusė metų iki uždarymo prireikė sumontuoti. Meras teigė, kad savivaldybė sumokės už tai, tačiau nemokėjo, viskas buvo atliekama iš baseino uždirbtų lėšų. Įranga buvo išmontuota ir jos vadovas nesugebėjo parduoti. Nemanau, kad tos įrangos negalima kažkur pritaikyti.

Lygiai taip pat buvo su baseino dozavimo sistema vandens kokybės palaikymui. Prieš paskutinį sezoną buvo nurodymas dėl higienos įrengti šią įrangą. Jai skirti 2 metai garantijos. Įranga nepilnus metus atidirbo, tai galėjo paimti ir panaudoti Fabijoniškių baseinui, tačiau jie geriau nupirko visiškai naują tokią pačią. O buvo galima sutaupyti apie 3,5 tūkst. eurų. Ir taip visur viskas. Prie baseino baltų stalų pilna, kaip stalai sudėti ir išvežimui paruošti, o tai juk pakeliamas dugnas, kuris reikalingas sumažinti gylį baseine esant mažiems vaikams. Tai tiesiog pinigų švaistymas“, – mano DELFI pašnekovas.

Tačiau visai kitokią pusę pateikia M. Paulauskas, kuris tvirtina, kad įranga Lazdynų baseine jau buvo susidėvėjusi arba nepanaudojama.

„Vienintelė iš tų naujesnių ir geresnių, ką turėjome, tai buvo pasidarę naują ventiliaciją prieš metus, nes kitaip mus būtų uždarę. Bet jos niekur nepanaudosi, ji specialiai Lazdynų baseinui buvo daryta. Ventiliacija buvo būtina dėl higienos reikalavimų, buvo įstatymai pasikeitę, atitikome visus normatyvus išskyrus ventiliacijos klausimu. Išsprendėme jį ir galėjome net penkiakovės čempionato finalo varžybas priimti“, – patikino M. Paulauskas.

Savivaldybė į vidaus reikalus nesikišo

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento Sporto skyriaus vadovas Evaldas Martinka DELFI taip pat tvirtino, kad nugriovus Lazdynų baseiną, administracijos darbuotojai ir toliau turėjo veiklos.

Savivaldybė į įstaigos vidaus reikalus nesikišo, nes darbuotojų poreikį ir jų kompetencijas, tinkamumą vienai ar kitai pozicijai įstaigos vadovas žino geriausiai.
Evaldas Martinka

„Nugriovus Lazdynų baseiną, įmonės veikla nebuvo nutraukta – liko tik baseino administracija. Šiuo laikotarpiu darbuotojai tvarkė VšĮ „Lazdynų baseino“ dokumentaciją, archyvą bei dirbo prie naujojo baseino projekto įgyvendinimo. Buvo planuojama, kad Fabijoniškių baseino statybos rangos darbai bus baigti kaip numatyta sutartyje, kovo pabaigoje, todėl jau nuo ankstaus pavasario buvo planuojama, kad darbuotojai pradės pasirengimo baseino veiklos pradžiai darbus.

Vėliau buvo nuspręsta nutraukti VšĮ „Lazdynų baseinas“ veiklą paliekant vadovą Mantą Paulauską, o naujojo Fabijoniškių baseino operavimą perduoti VšĮ „Sveikas miestas“. VšĮ „Lazdynų baseinas“ darbuotojams šių metų spalio 2 dieną buvo išmokėtos visos įstatymu priklausančios išmokos. Įstaigoje liko dirbti tik direktorius ir dvi darbuotojos, kurios šiuo metu yra vaikų priežiūros atostogose“, – komentuoja E. Martinka.

Rugsėjo pabaigoje į Vilniaus miesto savivaldybę kreipėsi įspėjimą apie atleidimą gavę administracijos darbuotojai. Rašte pasakojama apie žodžiu pateiktą pasiūlymą išeiti savo noru ir įsidarbinti „Sveikame mieste“ vėliau, o nesutikus būti atleistiems. Rašte prašoma, kad darbuotojai toliau galėtų tęsti savo darbo Fabijoniškių baseino administravime.

Į tai savivaldybė darbuotojams atsakė, kad jie kaip ir visi kiti galės dalyvauti konkurse ir bandyti įsidarbinti Fabijoniškių baseine.

DELFI E. Martinka plačiau nekomentavo, ar buvo savivaldybėje atliktas koks tyrimas ar pasitarimas dėl šio gauto skundo.

„M. Paulauskas buvo informavęs savivaldybę apie ketinimus nutraukti darbo santykius su buvusiais „Lazdynų baseino“ darbuotojais: savivaldybė į įstaigos vidaus reikalus nesikišo, nes darbuotojų poreikį ir jų kompetencijas, tinkamumą vienai ar kitai pozicijai įstaigos vadovas žino geriausiai“, – komentuoja E. Martinka.

Jis taip pat patvirtina, kad „Lazdynų baseinas“ nuo 2016 metų pats užsidirbdavo kasdienei veiklai, savivaldybė tik kartą buvo skyrusi papildomų lėšų 2016 metų vasarą vykusiems remonto darbams. Taip pat patvirtinama, kad išsekus „Lazdynų baseino“ uždirbtoms lėšoms, darbuotojų atlyginimams prireikė savivaldybės resursų.

„Papildomas lėšas „Lazdynų baseino“ baseino darbuotojams savivaldybė skyrė nuo 2017 m. pabaigos ir 2018 metais. Priežastis ta pati: buvo tikimasi, kad Fabijoniškių baseinas pradės veiklą pavasarį ir nuo tada įstaiga jau gaus pajamas“, – nurodo E. Martinka.

Darbuotojai neturėjo teisės reikalauti ir išeitinių, ir įdarbinimo

Vilniaus universiteto profesorius, Teisės fakulteto dekanas Tomas Davulis DELFI teigė, kad tai jog darbuotojų etatai panaikinti tą pačią dieną, kaip ir gautas įspėjimas apie atleidimą, nekelia problemos: svarbiausia suteikta darbo vieta, jie yra įspėti, gauna darbo užmokestį.

Pasak jo, iš esmės ir pasiūlymas išeiti savo noru ir įsidarbinti kitoje įstaigoje nėra blogas. Tačiau šiuo atžvilgiu yra niuansų dėl galimo pačios veiklos perkėlimo.

„Yra vienas niuansas, ar verslas perduodamas kitai įmonei, kuri darys tą pačią veiklą? Jeigu funkcionuojantis verslas ar veikla kaip vienetas perkeliama kitam subjektui, tai tas subjektas privalo perimti visus darbuotojus su visomis išliekančiomis garantijomis, darbo užmokesčiu, stažu ir pan. Tai tas žodinis pasiūlymas pats savaime neprieštarauja niekam. Tokios teisės, kad būtų atleisti ir priimti į naują darbovietę, jie neturi. Jie tiesiog turi teisę reikalauti, kad jie būtų perkelti į naują įmonę, o ne atleisti. Europinė direktyva draudžia juos atleisti: jei tai verslo perdavimas, veiklos perkėlimas, tai darbuotojai kartu su verslu turi persikelti“, – nurodo T. Davulis.

Pasak jo, baseinas yra traktuojamas kaip veiklos vienetas, ir jei tas vienetas toliau operuojamas kitos įmonės, turėtų būti ir darbuotojų perkėlimas. Jo nuomone, šioje situacijoje yra nemažai veiklos perdavimo požymių, tačiau jis taip pat prisimena, kad Vilniaus miesto savivaldybė jau yra nudegusi nuo panašios situacijos reorganizuojant Vilniaus turgų: sukurta nauja įmonė kitu pavadinimu, kuri ėmėsi turgaus operatoriaus veiklos. Dėl to, T. Davulio nuomone, negali būti, kad savivaldybė nežinojo apie šią veiklos perkėlimo tvarką ir situacija gali turėti ir daugiau niuansų.

Tiesa, nors Vilniaus miesto savivaldybė ir paskyrė „Sveiką miestą“ Fabijoniškių baseino administratoriumi, Konkurencijos taryboje vis dar vyksta tyrimas, ar neturėjo būti skelbiamas viešas konkursas šioms pareigoms.

Konkurencijos taryba mažiau kaip prieš mėnesį priėmė sprendimą pradėti tyrimą. Šiuo metu atliekami įprasti procedūriniai veiksmai, renkama ir analizuojama informacija. Dabartinėje tyrimo stadijoje dar sunku prognozuoti, kada tyrimas gali būti užbaigtas ir paskelbtas sprendimas“, – DELFI informavo Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Lina Navickaitė.

VšĮ „Sveikas miestas“ yra jau septintus metus Vilniaus mieste veikianti organizacija, atsakinga už sporto, sveikatingumo renginių organizavimą, sveikatinimo iniciatyvas, Vilniaus mokinių žaidynes, antrokų mokymo plaukti programą bei kitus projektus. Fabijoniškių baseino administravimas yra dar viena deleguota Vilniaus miesto savivaldybės funkcija, informuoja savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)