Vadinamu „Switch4sure“ sprendimu bendrovė siūlo perdrausti klientus per tarptautinį perdraudiką „Gen Re“, priklausantį vienam turtingiausių pasaulio investuotojų Warrenui Buffetu.

„Norime klientams pasiūlyti būdą nepermokėti, o gauti kokybišką ir greitą paslaugą. Norime įgalinti technologijas, algoritmą ir mūsų turimas žinias pirmiausia savo šalyje“, – DELFI teigia bendrovės vadovas Evaldas Valeiša.

Tuo metu kiti žaidėjai rinkoje naują konkurentą vertina atsargiai. Jie nesiima daryti išvadų ir teigia, kad jiems kyla tam tikrų klausimų apie bendrovės veikimo principus. Taip pat bendrovės kol kas dar nekalba ir apie kainodaros keitimą.

Lietuvos bankas: komentuoti atitiktį teisės aktų reikalavimams dar būtų ankstoka

Anot „Switch4sure“ sprendimo taikytojų, iki šiol beveik visą rizikos draudimo dalį Lietuvoje valdė pora didžiųjų žaidėjų. Tačiau nuo šiol situacija keisis.

„Mūsų klientų draudimo rizikos yra perdraudžiamos pasaulyje finansiškai patikimiausioje, t. y. turinčioje aukščiausią kredito reitingą, perdraudimo bendrovėje „Gen Re“, ir tai garantuoja finansinį patikimumą, kad prisiimti finansiniai įsipareigojimai bus tinkamai įvykdyti.

Palyginimui, „Gen Re“ metinės draudimo rizikos įmokos yra virš 9 mlrd. eurų. Tuo metu didžiausios Baltijos šalyse draudimo bendrovės „Swedbank Life Insurance SE“ surenkamos rizikinių draudimo produktų įmokos trijose Baltijos šalyse yra 34 mln. eurų per metus, taigi 265 kartus mažesnės“, – atkreipia dėmesį E. Valeiša.

Paklaustas, ar klientas iš tiesų galės būti užtikrintas dėl suteikiamų paslaugų, kai jis bus nukreiptas per tarptautinį perdraudiką, jis patikino, kad tai yra saugu.

„Switch4sure“ paslauga yra visiškai saugi ir patikima. Draudimo paslaugos yra teikiamos pagal atitinkamą Europos Sąjungos narės išduotą licenciją ir mūsų veiklą prižiūri Lietuvos bankas.“

Įvykus draudžiamajam įvykiui ar iškilus kokiems nors kitokiems klausimams, klientai visuomet galės kreiptis į „Switch4sure“ klientų aptarnavimo specialistus Lietuvoje, kurie padės išspręsti visus su paslaugomis susijusius klausimus.

Mes sukūrėme patogią ir funkcionalią „Switch4sure“ savitarnos sistemą internete, kur klientai galės savarankiškai keisti sutarčių sąlygas, registruoti įvykius, pateikti prašymus išmokoms gauti ir pan.“, – teigė įmonės vadovas.

Anot jo, teikti tokias paslaugas Lietuvoje ir kurti startuolį leido įsigalėjusi nauja ES direktyva PSD2.

Tačiau Lietuvos bankas neskubėjo vertinti šios iniciatyvos kaip tikrai saugios ir patikimos.

„Kadangi dar nesame išsamiai susipažinę su įmonės veiklos modeliu, tad komentuoti jo atitiktį teisės aktų reikalavimams dar būtų ankstoka.

Tačiau sveikiname inovacijas draudimo sektoriuje – pastaruoju metu stebime reikšmingą mokėjimo sektoriaus transformaciją, tuo metu inovacijų atėjimas į draudimo sektorių mažai matomas“, – sakė Lietuvos banko Draudimo skyriaus viršininkas Marius Dumbauskas.

Pati bendrovė, paklausta, kas konkrečiai išdavė licenciją, pateikė tokį atsakymą: „InsurTech solutions“ – „Switch4sure“ valdytojas turi priklausomo draudimo tarpininko statusą ir ši veikla nėra licencijuojama, tačiau prižiūrima ir kontroliuojama Lietuvos banko.

Lietuvos bankas vykdo draudimo įmonių teikiančių draudimo paslaugas bei draudimo tarpininkų įmonių veiklos priežiūrą. Taip pat Lietuvos bankas nustato reikalavimus draudimo produktų platinimui, informacijai, kurią turi gauti draudimo sutartis sudarantys vartotojai, kontroliuoja šių reikalavimų laikymąsi bei turi teisę ne teismine tvarka spręsti vartotojų ginčus su draudikais.

Pagal tarptautinio „Switch4sure“ partnerio „Gen Re“ rekomendaciją, bendradarbiaujame su Europos draudimo bendrove „NOVIS Insurance Company, Inc“.

Tad už Lietuvos ribų mūsų veiklą prižiūri Slovakijos (suteikta licencija) ir kitos Europos Sąjungos priežiūros institucijos.

„NOVIS Insurance Company, Inc.“ – nuo 2001 m. veikianti inovatyvi tarptautinė draudimo bendrovė, veikianti dešimtyje Europos šalių, tarp kurių Italija, Vokietija, Austrija, Švedija.“

Bandys pervilioti klientus

„Switch4sure“ sprendimas suteiks klientams, jau turintiems sudarytas sutartis su „Swedbank“ ir SEB bankų draudimo bendrovėmis, pakeisti sudarytas rizikinio gyvybės draudimo sutartis į identiškas, tačiau 33 proc. pigiau.

E. Valeiša teigia, kad jie gali pasiūlyti tas pačias paslaugas pigiau, nes didžioji
draudimo išmokų dalis nukeliauja draudimo įmonių reikmėms, agentų komisiniams, be to, veikia masto ekonomija.

„Draudimas yra apimčių verslas. Kuo didesnės apimtys, tuo tiksliau yra nustatoma rizikos kaina. Tarptautinės perdraudimo kompanijos, tokios kaip „Gen Re“, valdo didžiausius draudimo rizikos portfelius, todėl gali pasiūlyti žemiausias draudimo produktų kainas.
Evaldas Valeiša ir Mindaugas Jusius / „Switch4sure“ nuotr.

Mes priartinome perdraudikus prie klientų, automatizavome viską, ką tik galėjome, taip stipriai sumažindami administracinius kaštus, ir viso to rezultatas yra, kad „Switch4sure“ paslaugas galime pasiūlyti klientams pigiau, nei tai gali padaryti „Swedbank“ ar „SEB“, – tikino E. Valeiša.

Šiuo metu Lietuvoje rizikinį gyvybės draudimą turi daugiau nei šimtas tūkstančių vartotojų. Anot bendrovės, pasinaudojus siūlomu sprendimu, vartotojai galėtų sutaupyti 4 mln. eurų per metus.

Gyvybės draudimo įmonių asociacija: kyla klausimų

E. Valeiša kol kas apie netrukus startuojančią paslaugą nusiteikęs itin optimistiškai.

„Konkurencija rinkoje mūsų negąsdina, todėl manome, kad dėl savo efektyvaus veiklos modelio ir žemų kainų pasiūlymų galime prisidėti prie draudimo rinkoje jau nusistovėjusių aukštų kainų kitimo“, – sakė jis.

Tačiau Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija, į kurią įeina ir „SEB Gyvybės draudimas“ bei „Swedbank Life Insurance SE“, įmonei turėjo pastabų.

„Kol kas sudėtinga vertinti, kokios įtakos tai turės draudimo rinkai šalyje, tačiau mes naujų rinkos žaidėjų atėjimą vertiname pozityviai. Tai parodo, kad ši verslo sritis turi potencialo. Taip pat paprastai naujų žaidėjų atėjimas į rinką skatina didesnę konkurenciją, o tai visada yra
palanku klientams.
Trauma

Iš pateiktos startuolio informacijos nėra iki galo aišku, kaip jis vertins klientų draudimo riziką. Todėl gali kilti klausimų, pavyzdžiui, ar etiška būtų pasinaudoti atliktais kitų draudimo bendrovių klientų rizikos vertinimais, kurie sudaro reikšmingą kaštų dalį.

Jei startuolis orientuosis tik į įvertintos ir priimtinos rizikos klientus, kurie turi draudimo sutartis, vargu ar klientams bus tikrai apčiuopiama finansinė nauda keisti bendrovę“, – sakė asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas.

Kainodaros peržiūrėti dar neketina

Paklaustas, ar dėl naujo žaidėjo bendrovės peržiūrės kainodarą, A. Bakšinskas atsakė, kad apie tai kalbėti per anksti: „Šiuo metu rinkoje pasiūla ir konkurencija tarp draudimo įmonių yra pakankamai didelė, todėl klientams, mūsų manymu, siūlomos palankios draudimo sąlygos, kurias
vertinti vien tik pagal jų kainą būtų klaidinga. Kainodara peržiūrima ir koreguojama nuolat, visos bendrovės siekia klientams pasiūlyti optimaliausią kainos ir sukuriamos vertės balansą.“

Jis pabrėžė, kad gyvybės draudimo rinkos stagnuojančia pavadinti tikrai negalima.

„Svarbu paminėti ir tai, kad pastaraisiais metais gyvybės draudimo bendrovėms teko didelė reguliacinė našta, tad daug resursų buvo skirta reikalingiems persitvarkymams įgyvendinti.

Kainodarai įtakos turi kelios dedamosios, tai patiriami kaštai, konkurencinė aplinka, rinkos reguliavimas, sukuriama pridėtinė vertė klientui ir panašūs veiksniai. Išskirti tik vieną dalį būtų netikslinga.

Bet kuriuo atveju, didžiausia patiriamų sąnaudų dalis yra išmokos klientams draudiminių įvykių atveju. Ši dalis gerokai didesnė nei administracinės išlaidos, iš kurių padengiami ir klientų konsultavimo kaštai“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)