Neabejojama, jog draudikai turės vėl didinti privalomojo draudimo kainas vairuotojams, kad sukauptų tokias dideles sumas galimų žalų išmokoms.

Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo suma dabar siekia 5 mln. eurų žalos asmeniui (įskaitant 5 tūkst. eurų dėl neturtinės žalos ir 1 mln. eurų - dėl žalos turtui). Pernai Seimas patvirtino Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo pataisas - neturtinės žalos asmeniui suma padidinta iki 5 mln. eurų ir įtraukta į bendrą žalos sumą.

Teigiama, kad tai naudinga tiek nukentėjusiesiems, tiek avarijų kaltininkams, nes įsigytas draudimas labiau apsaugos jų interesus įvykus nelaimei.

Tačiau jau pernai vairuotojai nuogąstavo, kad įsigaliojus šiai įstatymo pataisai draudikai turės dar vieną pretekstą smarkiai kelti privalomojo draudimo kainas. Nuogąstavimus dėl kainų šuolių kurstė jau pernai pavasarį 20-30 proc. pabrangęs šis draudimas. Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Mindaugas Šalčius nesiryžo prognozuoti, ar dėl padidintos neturtinės žalos asmeniui sumos nukentėjusieji pradės reikalauti milijoninių kompensacijų. „Į 5 mln. eurų kompensacijos sumą įeina du komponentai - ir turtinė, ir neturtinė žala.

Tai reiškia, kad neturtinė žala galės būti didesnė nei 5 tūkst. eurų, bet nebūtinai ji bus 5 mln. eurų“, - sakė M. Šalčius. Esą bus paisoma protingumo ir proporcingumo kriterijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)