Seimas ketvirtadienį spręs, ar priimti prezidentės siūlymą, ar, kaip siūlo Aplinkos apsaugos komitetas, palikti rugsėjį Seimo priimtus pakeitimus, numatančias statybų ribojimus. Norint veto atmesti, reikia, kad už tai balsuotų 71 Seimo narys.

Jeigu Seimas veto atmes, reikš, kad liks galioti jau priimtos pataisos, sugriežtinančios kogeneracinių jėgainių statybas.

Tačiau gali įvykti ir taip, kad neužteks balsų veto atmesti. „Valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis BNS yra sakęs, kad frakcija sieks veto atmesti.

Seime būta atvejų, kai balsų neužteko balsuojant nė už vieną variantą – tada liktų galioti dabartinis įstatymas.

Prezidentė pataisas grąžino Seimui tobulinti, nes, anot jos, pakeitimais be jokių pagrįstų aplinkosaugos kriterijų apribojamos galimybės statyti naujas jėgaines, nustatoma 20 kilometrų atstumo riba nuo gyvenamosios teritorijos, taip pat kvestionuojama jau statomų dviejų jėgainių ateitis.

Seimo jau priimtoms pataisoms įsigaliojus, iškiltų grėsmė jau statomoms šimtamilijoninės vertės Vilniaus ir Kauno kogeneracinėms jėgainėms – Vilniuje atliekomis ir biokuru kūrenamą elektrinę stato energetikos grupė „Lietuvos energija“, o Kaune – kartu su Suomijos energetikos koncerno „Fortum“ įmone „Fortum Heat Lietuva“. Pastaroji jau degina atliekas Klaipėdoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)