Apie tai trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) narius informavo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atrankos ir paramos auditui departamento direktorius Valdas Buginskis.

Jis pasakojo, kad šiuose keturiuose sektoriuose jau dirbama ir tai duoda rezultatų.

„Matome, kad pridėtinės vertės mokesčio prievolė išaugo 20 mln. eurų, gyventojų pajamų mokesčio prievolė išaugo 900 tūkst. eurų“, – sakė jis.

V. Buginskis pridūrė, kad mokesčių vengimo tendencijų įžvelgia ir prekyboje naftos produktais.

„Dar yra PVM vengimas ir sukčiavimas, įvairios schemos. Gyventojų vengimas mokėti mokesčius, grynai prisitaikant visas lengvatas arba einant per neapmokestinamąsias pajamas.

Pelno mokesčio vengimas, čia kalbame apie mokesčių planavimą, įmonių grupes, kurios taiko įvairius modelius“, – apie VMI darbo problematiką dėstė jos atstovas.

V. Buginskis teigė, kad pernai prasidėjusi kvitų loterija taip pat duoda teigiamą efektą.

„Viešojo maitinimo sektoriuje matome labai aiškiai, kad per 9 mėnesius prievolė padidėjo apie 3 mln. eurų. Loterija atsiperka – investicijos yra beveik 10 kartų mažesnės“, – sakė jis.

VMI atstovas dar nurodė, kad nuo 2007 metų kontrolės veiksmų skaičius sumažėjo tris kartus.

„Per švelniąsias priemones papildomai 14 mln. eurų gavome bendraujant su mokesčių mokėtojais per 9 mėnesius“, – sakė jis.

V. Buginskis tvirtino, kad prie pastarojo meto teigiamų darbo užmokesčio tendencijų prisidėjo ir atviri „Sodros“ duomenys (skelbiami atlyginimai), „Sodros“ grindys (socialinio draudimo įmokos bent nuo minimalaus mėnesinio atlyginimo).

„Sprendimai duoda atitinkamą poveikį šioms pajamoms ir atitinkamai kinta į teigiamą pusę draudžiamųjų pajamų deklaravimas“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)