ICSID interneto svetainėje skelbiama, kad O. Roščino prašymas gautas spalio 16 dieną. Pretenzijas Lietuvai verslininkas reiškia, remdamasis Lietuvos ir Latvijos susitarimu dėl investicijų skatinimo ir apsaugos.

Vyriausybė dar 2015-ųjų balandį įgaliojo Teisingumo ministeriją iki 2019 metų pabaigos atstovauti Lietuvai tarptautinėse institucijose, kur bus sprendžiamas šis ginčas.

Lietuvos ir Latvijos susitarime numatyta, kad prieš kreipiantis į arbitražą, ginčo šalys turi bandyti nesutarimus išspręsti derybomis. Pasak Teisingumo ministerijos atstovo Audrio Kutrevičiaus, derybos su O. Roščinu nedavė rezultatų.

„Šiuo metu Teisingumo ministerija neturi sudariusi teisinių paslaugų sutarties dėl atstovavimo arbitraže paslaugų, tačiau turi teisę sudaryti sutartis su Lietuvos ir užsienio teisininkais, suteikti jiems įgaliojimus atstovauti Vyriausybei, todėl ši galimybė svarstoma ir ja bus naudojamasi siekiant efektyviausio valstybės interesų gynimo“, – komentare BNS nurodo A. Kutrevičius.

Jis taip pat pažymėjo, kad po Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) šių metų kovą priimto sprendimo Slovakijos ir Nyderlandų bendrovės „Achmea“ byloje, investicijų skatinimo ir apsaugos sutarčių nuostatos, numatančios ginčų perdavimą spręsti arbitražui, ESTT vertinimu, yra nesuderinamos su ES teise ir neturinčios teisinės galios.

O. Roščinas tvirtino esantis lengvatinių mokesčių zonose registruotų įmonių „Korofalt Ventures“, „Logotreck Productions“, „Machinery Trade“, „Mita Group“ ir „Advanta Group“ savininkas ir į jų sąskaitas dabar bankrutavusiame Ūkio banke pervedęs nuo 3,3 mln. iki 3,86 mln. JAV dolerių televizoriams, vaizdo įrangai, maisto produktams ir buities prietaisams pirkti.

2011 metais prokurorams nenustačius asmenų, kurie pervedė lėšas, Kauno apygardos teismas 2012 metais jas pripažino bešeimininkiu turtu ir perdavė valstybės nuosavybėn. Nemokaus Ūkio banko veikla sustabdyta 2013 metų vasarį, vėliau jam iškelta bankroto byla.

ICSID tinklapyje O. Roščino atstovu įvardijamas Stanislovas Tomas. Lietuvos, Moldovos ir Andoros advokatu prisistatydavęs S. Tomas išgarsėjo, Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) atstovaudamas partijos „Tvarka ir teisingumas“ tuometiniam lyderiui Rolandui Paksui byloje prieš Lietuvą.

2016 metų gegužę EŽTT uždraudė S. Tomui visam laikui atstovauti pareiškėjams šiame teisme. Lietuvos Vyriausybės atstovo EŽTT svetainėje tuomet teigta, kad S. Tomas, viešoje erdvėje naudojantis profesinį vardą „advokatas“, nėra ir niekada nebuvo nei pripažintas advokatu Lietuvoje, taip pat nėra įrašytas ir į Europos Sąjungos valstybių narių teisininkų, turinčių teisę teikti nuolatines teisines paslaugas Lietuvoje, sąrašą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)