DELFI pranešė, kad kartu su „Sodros“ biudžetu nuspręsta taikyti naujus įmokų tarifus savarankiškai dirbantiems asmenims, o tuo pačiu apmokestinamąją pajamų bazę plėsti nuo 50 iki 100 proc. bei nustatyti metines 43 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) dydžio įmokų lubas, vietoje buvusių 28 VDU.

Tarifai savarankiškai dirbantiems asmenims 2019 m.

Dėl to skaičiuojama, kad keliais proc. išaugs mokesčiai užsiimantiems individualia veikla pagal pažymą, gerokai smarkiau mokesčiai padidės gaunantiems atlygį iš autorinių sutarčių ne su darbdaviu, mažųjų bendrijų nariams, individualių įmonių savininkams, TŪB ir KŪB nariams. Mokesčiai mažės tantjemoms ar dirbantiems su verslo liudijimais.

Skatins ieškoti alternatyvų ar trauktis į šešėlį

Ekonomistė Rūta Vainienė „DELFI Dienoje“ teigė, kad jos nuomone, savarankiškai dirbantieji ir taip jau mokėjo nemažus mokesčius, dėl to dar didinant mokesčius ir įvedant daugiau neaiškumo žmonės gali būti pastūmėti ieškoti kitų alternatyvų.

„Kai kurie sako, kad jie moka per mažai, parodo nepagrįstus skaičius, kiek jie sumoka. Bet už to slypi ir tai, kad jie realiai mažesnes pajamas uždirba, dėl to pritaikius mokesčių tarifus išeina ta suma mažesnė.

Bet individuali veikla labiau panaši į verslo veiklą, kurioje yra sąnaudų, kur vienas žmogus prisiima riziką dėl nereguliarių pajamų: jis pats sau ir darbdavys ir darbuotojas turi būti, tai – mikroskopinis verslas. Pagal savo veiklą jie moka pakankamai didelius mokesčius. Taikoma pakankamai didelė mokesčių našta, laviruojanti ant tos ribos, kur žmonės jau gali pasakyti, kad jei dar norite daugiau mokesčių, tai aš einu arba į šešėlį, arba pašalpas imsiu. Tie žmonės moka ir socialinio draudimo įmokas, ir sveikatos draudimo įmokas. Ir už tai, mano nuomone, vargu ar ką gaus. Individuali veikla, kad ji užsidirbtų valstybinio socialinio draudimo būtinąją stažą, tai per mėnesį turi užsidirbti bent tris minimalios mėnesio atlyginimus. Kas nėra įprasta. Ten nėra milijonierių grupelė, kuri naudojasi palengvintomis sąlygomis. Manau, kad jie jau mokėjo pakankamai didelius mokesčius, už kuriuos iš „Sodros“ negaus nieko“, – svarstė ekonomistė.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos (LBAA) vadovė Daiva Čibirienė pridėjo, kad šešėlis atsiranda dėl dviejų priežasčių: arba mokesčiai per dideli, arba per sudėtingai skaičiuojami. Pavyzdžiui, mokestinė sistema taip dažnai keičiasi, kad žmogus jau nebesupranta, kiek ir už ką turi mokėti.

„Labai gražiai apgavo. Įstatymas nuo sausio 1 d. įsigalioja, bet jis dabar keičiamas kardinaliai: privalomasis sveikatos draudimas iš 9 proc. į 6,98 proc. virsta, naikinama 50 proc. apmokestinamųjų pajamų bazė autoriniams, mažosioms bendrijoms, individualiai veiklai ir įvedamos 43 VDU lubos vietoje 28 VDU. Dėl to ir išlenda tokie skirtumai įvairiose veiklose.

Dabar vieniems padidino mokesčius, kitiems sumažino. Kuo autoriai nusikalto, ką blogo padarė, kad juos stipriau apmokestino? Mažąsias bendrijas savoms reikmėms iš viso labai nubaudė, panaikino 50 proc. bazę kurią įvedė 2018 metais.

Verslas negali pasiruošti. Darbo santykiai verslui ne pagrindai, jie ir su individualia veikla bendrauja ir būna įvairių įsipareigojimų paskaičiuoti pajamas, mokesčius ir panašiai. Labai sunki situacija, jei ateitų užsienio investuotojas ir paklaustų mokesčių specialistų, ar čia stabili mokestinė aplinka, ar galiu prognozuoti bent kelis metus į priekį, tai atsakymas būtų neigiamas. Aš net negaliu pasakyti, kokie mokesčiai bus po poros mėnesių“, – DELFI kalbėjo D. Čibirienė.

Rūta Vainienė, Daiva Čibirienė

„Nėra metų, kad kas nors nesikeistų. Birželio mėnesį pasakė, kad nebeliesime šitų skirtingų apmokestinimų, nes tik ką pakeitėme, visi patikėjo ir štai užvakar tik įstatymo projektas užregistruotas. Bet tai žmonės, kurie neturi buhalterio, neturi kaip susiskaičiuoti“, – antrino R. Vainienė.

Prognozuoja, kad didins gyventojų pajamų mokestį

Ekonomistė R. Vainienė teigė, kad smarkiai apmokestinti pajamų iš autorinių sutarčių ne su darbdaviu gavėjai registruos individualią veiklą, vien todėl, kad taip labiau apsimokės.

„Individualiai veiklai dar nedaug didėja mokesčiai, bet labiausiai didės tiems, kurie vykdo individualią veiklą ir bus II pakopoje ir rinksis tris proc. atsidėti ateičiai. Jiems mokesčiai nuo 9 iki 15 proc. turės padidėti. Jei jie II pakopos nepasirenka kaupti, tai jiems tada ne taip ženkliai, bet vis tiek didėja mokesčiai

Tačiau labai didėja autorinį atlyginimą gaunantiems mokesčiai. Jiems didės nuo maždaug 23 proc. iki 94 proc. Tai autoriai, kurie gauna autorinį atlyginimą ne iš darbdavio. Taip nutiko, kad dabar kai žmogus gauna autorinį atlyginimą ir kažkur dirba, jam skaičiuojama nuo pusės pajamų sumos, ši pusinė bazė panaikinama ir dar jam GPM iš 15 į 20 proc. pavirsta, o „Sodros“ iš 41,48 pavirsta 20,97 proc. Pavyzdžiui, 1000 eurų autorinė sutartis ne su darbdaviu, tai 2018 metais 357 eurų mokesčių mokama, o 2019 metais 440 eurų“, – plačiau aiškino D. Čibirienė.

R. Vainienė visus mokesčių mokėtojus ragino prisiminti lapės ir sūrio pasaką, kuomet lapė vienoje rankoje laikė sūrio gabalą ir kitoje, tačiau jai vis nesisekė vienodai atkąsti nuo abiejų sūrių. Pasak jos, sūriai tai mokesčių mokėtojai, kurių vis nepavyksta vienodai apmokestinti. Dėl to galima laukti pokyčių ir kitąmet.

„Prognozuoju, kad GPM individualiai veiklai iki 20 proc. padidins. Net žinau argumentą. Dėl to, kad bazinė pensija perkelta į valstybės biudžetą ir kas jiems mokės“, – teigė R. Vainienė.

O D. Čibirienė teigė, kad dabar labiausiai apsimoka būti mažosios bendrijos savininku ir išmokas mokėti pagal civilinę paslaugų sutartį, kurios pokyčiai iš viso nepalietė.

„Tai vienintelė dalis, kurios dar nepalietė. Mažųjų bendrijų Lietuvoje yra apie 12 tūkst., jos gali lengviau atsipūsti. Taip, savoms reikmėms išmokas stipriau apmokestino, bet gali ir be šitų išmokų gyventi“, – teigė D. Čibirienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pranešime spaudai teigė, kad pokyčiai buvo būtini.

„Siūlomi pokyčiai savarankiškai dirbantiems asmenims yra iš esmės techninis pokytis, kurio reikėjo dėl to, kad po mokesčių reformos sumažėjo įmokų tarifai, o gyventojų pajamų mokestis šiai asmenų grupei su viena išimtimi išliko mažesnis. Jeigu nieko nebūtume keitę, tai būtų sudarę sąlygas plėstis vadinamajam „gyvulių ūkiui“ mokesčių sistemoje. Išplėtus mokesčių bazę daliai savarankiškai dirbančių asmenų grupių apmokestinamoji našta išlieka panaši, kitiems nežymiai išauga, dar kitiems – netgi sumažėja“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis.

„Sodros“ biudžeto projektą ir tarifus dar turės patvirtinti Seimas, kad šie įsigaliotų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)