Užsilikusi Vyriausybės maždaug 2 mln. litų skola „Žalgiriui“ bus grąžinta . Premjeras Saulius Skvernelis feisbuke pranešė, kad biudžete tam numatyti 574 tūkst. eurų.

Kodėl negrąžinamos skolos mokesčių mokėtojams?

Lietuvos laisvosios rinkos prezidentas Žilvinas Šilėnas pastebėjo, kad simboliška, jog tokia žinia pasirodė „Kovos su skurdu dieną“. Nors jis mano, kad ši suma nėra tokia, kuri turėtų neigiamą įtaką biudžetui, vis dėlto jis pasigenda skolų grąžinimo mokesčių mokėtojams.

„Suprantu, kad ta parama „Žalgiriui“ yra simbolinis dalykas. Suprantu, kad tai nėra ta suma, kuri skandina biudžetą. Tai principo reikalas. Daug kam 1999 metais buvo sunku, nemažai įmonių bankrutavo, bet mes jiems tų skolų neatidavinėjame. Ar taip politikuoja politikai? Tai jau tikrai sąžinės reikalas, bet simboliška, kad ta žinutė pasirodė būtent „Kovos su skurdu dieną“.

Man nepatinka, kad Lietuvoje įsigaliojęs toks principas, jog politikai sau pasididina atlyginimus ir vadina tai atstatymu ar susigrąžinimu. Didinamos viešosios išlaidos ir tai vadinama skolos sugrąžinimu. O kas ir kada sugrąžins skolas mokesčių mokėtojui, kuris prarado pinigus tiek dėl mokesčių didinimo, tiek dėl ekonominių krizių? Nepatinka, kad mokesčių mokėtojų pinigais kažkokias tikras ar įsivaizduojamas skolas valdžia labai greitai imasi grąžinti, bet grąžinti mokesčių mokėtojams skolas valdžia nelinkusi“, – DELFI komentavo jis.

Kaip pavyzdį Ž. Šilėnas nurodė per krizę padidintą 3 proc. punktais pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. Buvo teigiama, kad tai tik laikina priemonė, tačiau niekas grąžinti į ankstesnė padėtį PVM nesiima.

Retoriškai jis taip pat klausė, kas vigi gaus tuos 574 tūkst. eurų: tuometiniai žaidėjai ar dabartinis „Žalgirio klubas“.

Pinigai atitektų klubui

Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas DELFI informuoja, kad paskirta suma atitektų „Žalgirio“ klubui, o ne tuometiniams žaidėjams.

Paulius Motiejūnas

„Šia tema aš dešimt metų su visomis Vyriausybėmis, visur esu ėjęs ir kalbėjęs. Tiesiog džiugu, kad mes žiūrime atsakingai į skolas, jog jas reikia visas atiduoti, tai dabar ir ši valdžia žiūri galiausiai taip, kad reikia grąžinti tą skolą. Žinoma, ši suma reikšminga. Bus panaudota klubo veiklai vystyti: bus investuota jaunimo sistemai, komandai stiprinti ir rezultatams rodyti, kad ir šalį gerai reprezentuotume“, – DELFI kalbėjo P. Motiejūnas.

Pasak jo, konkrečių planų, kaip būtų panaudoti pinigai dar nėra.

Premjeras: pinigai suplanuoti kitų metų biudžete

Vakar premjeras Saulius Skvernelis Feisbuke pranešė, kad skolos grąžinimas „Žalgiriui“ numatytas kitų metų biudžeto projekte.

„1999 metais Kauno “Žalgiris” tapo Eurolygos čempionais. Tuometinė Vyriausybė priėmė nutarimą ir įsipareigojo skirti klubui daugiau kaip 5 mln. litų. Tačiau „dėl susiklosčiusios sunkios ekonominės situacijos šalyje“ įsipareigojimas buvo įgyvendintas nepilnai. Liko 574 tūkst. eurų skola. Tiek teisinė, tiek moralinė. Beveik dvidešimtmečiui. Mūsų Vyriausybė jau grąžino ne vieną paveldėtą skolą. Grąžinsime ir šią. Pinigai suplanuoti kitų metų valstybės biudžete“, – rašė jis.

„Kitokiuose pasikalbėsimuose“ S. Skvernelis yra pasakojęs, kad nuo mažumės yra prisiekęs „Žalgirio“ fanas, labai myli šį krepšinio klubą, o jo „kraujas žalias ir niekada kitaip nebus“.

DELFI primena, kad Vyriausybė liko skolinga „Žalgiriui“ 1999 metais, kai klubas vienintelį kartą laimėjo Eurolygos krepšinio turnyrą. Vyriausybė skyrė klubo žaidėjams, treneriams, gydytojui ir masažuotojui piniginių premijų už 1,2 mln. litų (347 tūkst. eurų) ir dar 4 mln. litų (1,16 mln. eurų) pasirengti kitam sezonui. Vis dėlto dalis šių pinigų liko neišmokėti, nes planus sujaukė kilusi ekonominė krizė.

Pirmą kartą apie planus grąžinti „Žalgiriui“ šią skolą premjeras paskelbė pavasarį, kai krepšinio klubas praėjusiame „Eurolygos“ sezone iškovojo trečią vietą.

Vyriausybės paruoštą biudžetą dar turi patvirtinti Seimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)