Pasak jo, nuo lapkričio įsigaliosiant naujai darbo apmokėjimo tvarkai mažiausiai uždirbantiems atlyginimai augs.

„Nežiūrint struktūros, buvo ir daugiau netvarkos: atlyginimų politika, socialiniai dalykai, užmokesčio sistema žmonėms, dirbantiems tą patį darbą, skyrėsi tris kartus. Taip pat ir dėl neskaidrios veiklos požymių turime pradėję ne vieną tyrimą. Patys atliekame vidinių tyrimų dėl padarytos daugiau nei pusės milijono tikėtinos žalos. Taip pat vyksta auditas, kuris, tikėtina, tą sumą įvardys dar didesnę“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė S. Urbanavičius.

Tačiau, Eltos paklaustas, keliais procentais atlyginimai darbuotojams galėtų didėti, S. Urbanavičius sakė kol kas negalintis to įvardyti.

„Sunku pasakyti. Vertinsime kiekvieną padalinį, atlyginimas bus reguliuojamas, tai socialine prasme negali toliau tęstis“, – sakė S. Urbanavičius.

Viena iš pertvarkų – naujos organizacinės struktūros kūrimas, kuri, pasak įmonės vadovo, yra šiuolaikiška ir tinkanti organizacijai.

Eltai pasiteiravus, ar, vykdant pertvarką, bus atleidžiami darbuotojai, S. Urbanavičius sakė, kad „kažkiek tas procesas vyks“, tačiau jis nebus drastiškas.

„(...) apie atleidimus galima pasakyti tiek, kad kažkiek tas procesas vyks, bet įmonė nori optimizuoti veiklą taip, kad mes kalbėtume apie naujas paslaugas, platesnę veiklą, atvirus duomenis. Kiekvienu žmogumi bus pasirūpinta, kiekvienas gaus vienokį ar kitokį pasiūlymą, todėl kalbėti apie žmonių atleidimą, ypač drastišką, turbūt negalima“, – sakė Registrų centro vadovas.

Tuo metu, kalbėdamas apie neatlygintiną viešų duomenų atvėrimą visuomenei, S. Urbanavičius sakė, kad jis tikrai galėtų būti didesnis.

„Šiandien esamą atvirų duomenų kiekį tikrai galima didinti. Ir šiandien yra duomenų, kurie teikiami neatlygintinai, artimiausiu metu padarysime nuorodą Registrų centro puslapyje, kur parodysime tiek registrų, tiek kitų valstybės duomenų prieinamumą, (...) kad viešų duomenų kuo didesnis kiekis turi būti atviras, mes patys tą suvokiame ir darysime organizacijoje viską, kad jų būtų kuo daugiau“, – pažymėjo jis.

Į klausimą, ar visuomenei turėtų būti atverti duomenys apie turto ar akcijų savininkų pasikeitimus, jis atsakė, jog tokie duomenys patenka į ne viešų duomenų kategoriją.

„Šitie duomenys, ko gero, papuola į ne viešų duomenų kategoriją. Jų teikimas ir subjektų ratas, galinčių juos gauti, yra apibrėžtas kituose įstatymuose ar teisės aktuose. Ko gero, čia įstatymų leidėjas turi priimti sprendimą, ar jie gali būti atverti. Jei toks sprendimas bus, be abejo, mes teiksime juos neatlygintinai“, – akcentavo S. Urbanavičius.

Naujoji Registrų centro struktūra įsigalios nuo 2019 metų kovo 1 dienos, o darbo taisyklės ir su jomis numatytas atlyginimų didinimas mažiausiai uždirbantiems įmonės darbuotojams – nuo šių metų lapkričio 1 dienos.

ELTA primena, kad šiuo metu Registrų centras susiduria su įvairiais iššūkiais.

Rugsėjo pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė Registrų centre pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus Registrų centro pranešimą apie sudarytas išskirtines sąlygas privačioms bendrovėms gauti šalies gyventojų registro duomenis. Įtariama, kad Registrų centro pasirašytomis duomenų teikimo sutartimis galimai neteisėtai, piktnaudžiaujant einamomis pareigomis, buvo sudarytos galimybės privačioms bendrovėms gauti duomenis už kelis kartus mažesnę kainą negu kitiems duomenų gavėjams. Tokiu būdu galimai buvo padaryta didelė žala valstybei, nes nebuvo gautos numatytos pajamos.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis yra sakęs, kad, pradėjus auditą, Registrų centre aptikti šimtus milijonus eurų kainavę pažeidimai. Pasak susisiekimo ministro, Registrų centre buvo nutekinami bei pardavinėjami centro duomenys įvairiems ūkio subjektams keturis kartus pigiau, nei nustatyta Vyriausybės nutarime.

Visuomenės bei žiniasklaidos nepasitenkinimą kelia ir tai, kad nuo rugsėjo vidurio nutraukta įprasta praktika žurnalistams neatlygintinai gauti Registrų centro duomenis, kurie yra reikalingi tyrimams atlikti. Vyriausybė yra priėmusi laikiną sprendimą leisti žiniasklaidai nemokamai gauti reikiamus duomenis, išskyrus tuos, kurie yra susiję su buvusiais turto ar akcijų savininkais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)