JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra įsitraukęs į prekybos karą su Kinija ir tarifais milijardų dolerių vertės prekėms bando suvaldyti prekybos deficitą bei pakeisti, Vašingtono įsitikinimu, netinkamą Kinijos prekybos praktiką.

PPO ekonomistai skaičiuoja, kad visiškas tarptautinės prekybos bendradarbiavimo suskaidymas reikštų didelį tarifų augimą. Jis pasaulinės prekybos augimui kainuotų 17 proc., o pasaulio ekonomikos augimui - 1,9 proc.

„Dėl šių padarinių darbuotojams, įmonėms ir bendruomenėms iškiltų didelių sutrikimų, nes reikėtų prisitaikyti prie naujos realybės“, - sakė R. Azevedo.

„Potencialiai milijonams darbuotojų reikėtų ieškotis naujo darbo, įmonės ieškotų naujų produktų ir rinkų, o bendruomenės - naujų augimo šaltinių“, - pridūrė jis.

Atsakydamas į teiginius, kad pagal dabartinę sistemą nesąžininga prekybos praktika nebaudžiama, R. Azevedo pabrėžė, kad šioje situacijoje reikalingi politiniai sprendimai. Jis paragino lyderius dirbti prie šių klausimų per kitą mėnesį vyksiantį G20 susitikimą Argentinoje.

D. Trumpas jau įvedė tarifus 250 mlrd. JAV dolerių vertės Jungtinių Valstijų importuojamoms Kinijos prekėms ir pagrasino imtis tolesnių priemonių.

Jis taip pat padidino karinę paramą Kinijos varžovui Taivanui ir apkaltino Kiniją dėl kišimosi į JAV rinkimus. Jungtinės Valstijos taip pat kaltina Kiniją technologijų vagystėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)