Neseniai Jungtinėse Valstijose įsikūrusioje kriptovaliutų biržoje „Kraken“ ji kainavo apie 95 JAV centus, tuo tarpu atliekant sandorius „Binance“ biržoje, vienoje iš aktyviausių „Tether“ platformų pasaulyje, jos vertė siekė apie 96 JAV centus, rodo „CoinMarketCap.com.“ duomenys.

Toks judėjimas išties nežymus, palyginti su kitomis kriptovaliutomis, ir nėra beprecedentinis „Tether“ istorijoje, bet jis sukelia naują abejonių bangą dėl to, ar vadinamoji stabilioji moneta yra visiškai padengiama JAV doleriais. Pirmadienį kai kurie rinkos dalyviai perėjo nuo „Tether“ prie kitų virtualiųjų valiutų, tuo pakurstydami pakilimą bitkoinų rinkoje ir sudrumsdami neįprastai ilgai tvyrojusią ramybę kriptorinkose, trukusią pastarąjį mėnesį.

Bendrovė, platinanti „Tether“, dar turės pateikti įtikinamų įrodymų apie šios valiutos susiejimą su doleriais, nors ji ne kartą yra tvirtinusi, kad kiekvienas „Tether“ žetonas padengtas vieno JAV dolerio suma. Tokie tvirtinimai padėjo „Tether“ įsitvirtinti kaip antrai aktyviausiai prekiaujamai pasaulyje kriptovaliutai. Ji buvo naudojama daugiau nei 20 proc. sandorių, stebėtų portalo „CoinMarketCap.“ per 24 valandas.

Pastarasis „Tether“ kriptovaliutos smuktelėjimas užfiksuotas atsinaujinus spėliojimams dėl „Bitfinex“ finansinės būklės ir bankininkystės ryšių; pažymima, kad „Tether“ žetonų platintojos „Tehter Limited“ vadovai užima tas pačias pareigas „Bitfinex“ kriptobiržoje.

Tinklaraščių platformoje „Medium“ spalio 8 d. įraše „Bitfinex“ atmetė įtarimus, esą ji nemoki, ir pareiškė, kad operacijos vyksta kaip įprastai. Tuo pačiu metu ji pažymėjo, kad „mums išlieka sunkumų įprastų pinigų (fiat valiutos) sandorių srityje“.

Daugeliui su kriptovaliutomis susijusių įmonių sunkiai sekasi išsaugoti bankininkystės santykius, nes Jungtinių Valstijų ir kitų valstybių reguliuotojai atidžiai tikrina pramonės pažeidžiamumą rizikoms, įskaitant pinigų plovimą, manipuliavimą rinka ir saugumo pažeidimus. JAV žaliavų ateities sandorių prekybos komisija praėjusių metų pabaigoje išsiuntė šaukimus į teismą „Bitfinex“ ir „Tether“ įmonėms, šių metų sausį „Bloobmerg“ agentūrai teigė vienas šaltinis, artimai susipažinęs su situacija.

„Jeigu rinkos dalyviai ims šalintis „Tether“, gali susiklostyti pavojinga situacija, nes ši kriptovaliuta sudaro 20 proc. visų apimčių pasauliniu mastu, – teigia kriptovaliutų biržos „Luno“ verslo plėtros skyriaus vadovas Vijay‘us Ayyar‘as. – Iš esmės, tai lemtų didelius rinkos svyravimus.“

Bitkoino vertė pirmadienį 14.27 val. Honkongo laiku šoktelėjo 5,2 proc, iki 6 534,66 JAV dolerio. Kriptovaliutos „Ether“ vienetas ūgtelėjo 8,4 proc., o „Ripple“ – 7,1 procento. „Bloomberg Galaxy Crypto Index“ indeksas pašoko 6,4 procento.

Kriptovaliutos „Tether“, kaip JAV dolerio pakaitalo, vaidmuo sustiprino jos pozicijas pasaulinėje tarpusavyje susijusioje kriptovaliutų sistemoje. Skaitmeninė moneta lengvai perkeliama virtualių valiutų biržų ir kitų internetinių platformų tinkle, todėl jai nereikia keliauti per bankininkystės sistemą. Dėl stabilių kainų ji tampa parankia priemone lažybose spėjant kitų valiutų kryptį.

Atsižvelgus į įprastą sandorių dinamiką „Bitfinex“ biržoje, atsinaujinęs susirūpinimas dėl biržos ir „Ttether“ kriptovaliutos „ko gero, šiek tiek kvepia paranoja“, sakė „CoinFi“ kriptovaliutų tyrimo įmonės generalinis direktorius ir vienas iš jos steigėjų Timothy‘is Tamas. „Aš tikiu, kad gana greitai visa ta audra nurims.“

Vis dėlto dabar, kai rinkos dalyviai turi iš ko rinkis, dalis jų gali nuspręsti nuo „Tehter“ pereiti prie kitų alternatyvų, tokių kaip Gemini doleris, kuris yra brolių Camerono ir Tylerio Winklevossų idėja, sakė investicinės ir konsultacinės įmonės „Kenetic Capital“ atsakingas partneris Jehan Chu. Šie nauji virtualūs pinigai dėl ryšio su JAV doleriu priklauso „stabilių“ kriptovaliutų kategorijai, kur varžysis su „Tether“ virtualia valiuta.

„Paxos Standarg“, dar viena „stabili“ kriptovaliuta, susieta su JAV doleriu, kainavo 1,08 JAV dolerio.

„Šiuo metu nuolat kyla klausimas dėl pasitikėjimo finansine „Bitfinex“ situacija ir sugebėjimo visiškai palaikyti „Tether“, – sakė J.Chu. – „Tether“ „stabilių“ monetų dominavimas išliks tik tuo atveju, jeigu jiems pavyks visiems laikams išsklaidyti kritiką dėl jos skaidrumo trūkumo.“