Skandinavijos valstybę, garsėjančią savo meile dviračiams, lygybe ir socialine gerove, neseniai imta sieti su pinigų plovimu, mokesčių vengimu ir lėšų grobstymu. Tokia įvykių raida turėtų priversti danus persvarstyti savo prielaidas dėl to, kokia dora ir sąžininga yra jų šalis, teigia organizacijos „Transparency International Denmark“ pirmininko pavaduotojas Jesperis Olsenas.

Skandalai, įskaitant ir kaltinimus bankui „Danske Bank A/S“ pinigų plovimu, „verčia žmones į Daniją pažvelgti kitomis akimis“, sakė J. Olsenas.

Naujausio 2017 metų reitingo duomenimis, Danija yra mažiausiai korumpuota valstybė pasaulyje po Naujosios Zelandijos. „Transparency International“ savo ataskaitas grindžia kitų valstybių nuomonių apžvalgomis ir tokia metodologija reiškia, kad dar „per anksti teigti“, ar „Danske“ pinigų plovimo skandalas paveiks Danijos statusą, pažymi J. Olsenas.

Bet skandalų sąrašas ilgas. Danijos policija mėgina susekti milijardus JAV dolerių mokesčių trūkumą, kurį lėmė arba mokesčių vengimas, arba daugybę metų trukusi sukčiavimo dividendais kampanija. Visai neseniai viena Danijos socialinės apsaugos ministerijos aukšto rango darbuotoja įtraukta į Interpolo ieškomų asmenų sąrašą, kai ji pabėgo su maždaug 17 mln. JAV dolerių vyriausybinių lėšų.

Danijos politinė sistema taip pat atsidūrė po didinamuoju stiklu. Kai šaliai nepavyko įgyvendinti rekomendacijų, pasiūlytų prieš ketverius metus, Europos Tarybos valstybių prieš korupciją ekspertų grupė (GRECO) rugsėjį ją įtraukė į sąrašą valstybių, kurios nepakankamai nuveikė siekdamos išvengti korupcijos tarp parlamento narių ir teisėjų.

„Korupcija apibrėžiama kaip piktnaudžiavimas patikėta galia, ir tokios bylos turėtų būti įspėjimas ne tik valdžios institucijoms, bet ir visiems Danijos piliečiams“, – sakė J. Olsenas.

Šių metų spalį Danijoje vyks Tarptautinė antikorupcijos konferencija, kurioje dalyvaus daugiau nei 1 200 dalyvių iš šimto šalių. Pirmą kartą tokio pobūdžio renginys organizuojamas Skandinavijoje, ir Danijos ministras pirmininkas Larsas Lokke Rasmussenas bus pagrindinis konferencijos pranešėjas.

Danija vis dar pirmauja pagal teisinės valstybės principo laikymosi pažangą, esminį Pasaulio teisingumo projekto tikslą. Ji kartu su Švedija ir Suomija užima pirmąsias pozicijas pasauliniuose tvarumo standartų reitinguose.

Tačiau J. Olsenas primena, kad danai neturėtų priimti savo šalies pagarbos verto statuso kaip savaime suprantamo dalyko.

„Žmonės mano, kad tai susiję vien su vokeliuose brukamais pinigais ir pareigūnų kyšininkavimu, – teigė J. Oslenas. – Korupcija apima ir daug kitų dalykų.“