Vis dėlto kai kurie ekonomistai teigia, kad JAV prekybos trintis su Kinija ir kitomis ekonomikomis turės reikšmingą poveikį Japonijai.

Jungtinės Valstijos grasino įvesti 25 proc. tarifus automobilių eksportui iš Japonijos, bet Vašingtonas sutiko to nedaryti, kol vyksta naujos prekybos derybos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas aiškiai pasakė, kad yra nepatenkintas dėl Japonijos 69 mlrd. JAV dolerių prekybos pertekliaus su Jungtinėmis Valstijomis. Beveik du trečdalius jo sudaro automobiliai.

27 iš 35 apklaustų analitikų sakė, kad didesnių Amerikos tarifų Japonijos automobiliams tikimybė sumažėjo „gerokai“ arba „tam tikru mastu“. Tai parodė spalio 3-12 dienomis surengta „Reuters“ apklausa.

Vis dėlto daugelis analitikų prognozuoja, kad Vašingtonas vis dar gali padidinti tarifus, kurie dabar sudaro 2,5 proc. Japonijos automobiliams ir 25 proc. sunkvežimiams.

Kalbėdamas apie besiplėtojantį prekybos karą tarp Kinijos ir Jungtinių Valstijų, D. Trumpas įspėjo, kad galėtų dar labiau pakenkti Kinijos ekonomikai. Kol kas nėra ženklų, kad JAV vadovas ketintų atsitraukti, o Kinija yra labai svarbi rinka Japonijai.

Analitikų teigimu, Japonijos ekonomikos augimas liepos-rugsėjo mėnesiais galėjo sulėtėti iki metinės 0,5 proc. plėtros, o prie to prisidėjo stichinės nelaimės.

Taifūnai ir potvyniai Vakarų Japonijoje ir žemės drebėjimas Hokaido saloje sutrikdė produktų tiekimo grandines ir pakenkė turizmui. Tokijas planuoja papildomą maždaug 940 mlrd. jenų (8,4 mlrd. JAV dolerių) biudžetą nelaimių atvejams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją