Pranešimas pasirodė po to, kai stichinių nelaimių virtinė, įskaitant rekordinio dydžio audras ir žemės drebėjimus, nusiaubė įvairias pasaulio šalis, tarp jų ir Indoneziją, kurioje šiuo metu vyksta Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) viršūnių susitikimas.

Vadinamasis Pasaulio grėsmių finansavimo institutas (GRiF), panaudodamas Vokietijos ir Jungtinės Karalystės (JK) sukauptas lėšas, sukurs draudimo nuo stichinių nelaimių mechanizmus tam, kad fondas galėtų akimirksniu padėti krizių ištiktoms valstybėms.

„Mes siekiame pakeisti sistemą taip, kad valstybės galėtų gauti patikimą, pakankamą ir greitą finansavimą ištikus nelaimei“, - pranešė JK tarptautinės plėtros departamento direktorius Matthew Rycroftas.

„Susiejus fondą su nacionalinėmis krizių valdymo sistemomis, galime pasiekti labai reikšmingų rezultatų“, - teigė jis.

Pasaulio bankas ir kitos tarptautinės institucijos jau dabar turi keletą mechanizmų, kuriais remiantis gali būti suteikta finansinė pagalba valstybėms, kenčiančioms nuo klimato kaitos sukeltų padarinių.

Tuo tarpu naujasis fondas turėtų sustiprinti jau veikiančias programas stiprėjančios klimato kaitos akivaizdoje.

„Fondo įkūrimas yra tik mažas žingsnelis, mes privalome iš esmės keisti tai, kaip mes investuojame lėšas“, - penktadienį teigė Pasaulio banko pirmininko pavaduotoja tvariai plėtrai Laura Tuck.

Praėjusią savaitę ekspertai perspėjo apie klimato kaitos pavojų, jei valstybės nesiims ryžtingų priemonių stabdyti tolesnį klimato šiltėjimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)