Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko susitikimo plenarinėje sesijoje, kurią rengia Indonezija, J. Widodo parengė savo kalbą su nuorodomis į HBO serialą „Sostų karai“ (angl. „Game of Thrones“), kuriame šeimos ir karalystės išgalvotame žemyne kovoja dėl valdžios. Toks palyginimas pasirinktas pasaulio ekonomikai kylančioms grėsmėms paaiškinti.

„Visos tos pasaulio ekonomikos bėdos verčia mus jaustis tarsi sakytume „Ateina žiema“. Šią frazę populiaraus fantastinio serialo veikėjai dažnai vartoja kalbėdami apie grėsmes, kurios gali juos sunaikinti“, - pažymėjo Indonezijos prezidentas.

Indonezijos prezidentas neišskyrė atskirų šalių, bet tokios besivystančios rinkos kaip Indonezija nukenčia dėl suirutės finansų rinkose, nerimo dėl besiplėtojančio Kinijos ir Jungtinių Valstijų prekybos karo ir monetarinės politikos griežtinimo pažengusiose ekonomikose.

Per pastaruosius kelis mėnesius JAV ir Kinija įvedė „akis už akį, dantis už dantį“ tarifus šimtų milijardų dolerių vertės viena kitos prekėms.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas reikalauja, kad Kinija iš esmės pakeistų savo intelektinės nuosavybės praktiką, remtų aukštųjų technologijų pramonės subsidijas, atvertų rinkas užsienio konkurencijai ir imtųsi priemonių 375 mlrd. JAV dolerių prekybos pertekliui su Jungtinėmis Valstijomis sumažinti.

„Pastaruoju metu santykiai tarp svarbiausių pasaulio ekonomikų darosi vis panašesni į „Sostų karus“, - sakė J. Widodo.

„Ar mes esame tokie užsiėmę kovodami vieni su kitais, varžydamiesi tarpusavyje, kad nepastebime dalykų, kurie visiems mums kelia grėsmę, turtingiems ir vargšams, dideliems ir mažiems“, - pabrėžė jis.

Prezidentas paragino finansų ministrus ir centrinių bankų vadovus „sušvelninti prekybos karus, techninius sutrikimus ir rinkų neramumus“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją