Miškų įstatymo pataisos numato, kad privatūs asmenys ir bendrovės, kurios eksportuos privačių ar valstybinių miškų žaliavinę medieną – rąstus, pjuvenas, drožles – valstybei turėtų sumokėti 15 proc. mokestį.

Pataisų autorė Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė „valstietė“ Virginija Vingrienė sako, jog tai paskatintų aukštos pridėtinės vertės produktų – baldų, lentų ir kitų – gamybą ir eksportą, sukurtų daugiau darbo vietų, didėtų pajamos į biudžetą.

„Labiausiai pataisos palies medienos eksportuotojus arba tuos, kurie medieną išveža“, – BNS sakė V. Vingrienė.

Tačiau perdirbti gaminiai – lentos, skiedros biokurui, skaldytos malkos, baldai – nebūtų papildomai apmokestinami.

V. Vingrienė įsitikinusi, kad dabar mokesčiai nesustabdo miškų valdytojų nuo medienos eksporto, ir tai, pasak jos, didina jos ir biokuro kainą, skatina miškų kirtimus.

„Parduodama žaliavinė mediena naudojama lentų, skiedrų kurui ar skaldytų malkų gamybai, visus šiuos gaminius panaudojant kaip kurą, deginant. Todėl nėra sukuriamas joks pridėtinės vertės produktas“, – sakė ji.

Jeigu Seimas tokią pataisą priims, ji įsigalios nuo 2019 metų gegužės.

5 proc. ir 10 proc. mokesčiai galioja nuo 2015 metų. Privatūs miškų savininkai ir urėdijos juos perveda į valstybės biudžetą iš pajamų, gautų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)