Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė BNS pranešė, kad teismas bylą išnagrinėjo antradienį, o sprendimą skelbs spalio 24 dieną.

Pasak jos, ginčas kilo dėl paskutinę 2013 metų dieną sudaryto sandorio, kuriuo Darius Mockus ir Ina Mockienė „Minvistos“ akcijas pardavė koncernui „MG Baltic“.

„Šio sandorio pajamas Mockai deklaravo kaip neapmokestinamas pajamas, tuo metu VMI tvirtina, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos jos būtų apmokestinamos ir tikrasis sandorio tikslas buvo išvengti pajamų apmokestinimo“, – aiškino S. Jacinevičienė-Baltaduonė.

Ji sakė negalinti atskleisti D. Mockaus ir VMI ginčo sumos, tačiau verslininkui atstovaujanti advokatė Inga Žemkauskienė BNS patvirtino, kad bendra ginčo suma neviršija 2 mln. eurų

„VMI apmokestino asmens (D. Mockaus – BNS) pajamas už iki 1999 metų įsigytas ir 2013 metais parduotas akcijas. Pagal sandorio sudarymo metu galiojusius įstatymus tokios pajamos buvo neapmokestinamos. Akivaizdu, kad ginčas kyla ne dėl mokesčių vengimo ar nemokėjimo, o dėl kardinaliai išsiskyrusio koncerno mokesčių ekspertų ir mokesčių administratoriaus požiūrio į mokesčių įstatymo nuostatų aiškinimą ir taikymą“, – BNS nurodė I. Žemkauskienė.

D. Mockus jam nepalankų VMI sprendimą buvo apskundęs Mokestinių ginčių komisijai. I. Žemkauskienė pernai BNS nurodė, kad komisija dalį D. Mockaus skundo patenkino, o dėl likusios sprendimo dalies bus kreiptasi į teismą.

D. Mockus beveik 35 proc. jo kontroliuojamos „Minvistos“ akcijų „MG Baltic“ už neskelbiamą sumą perleido 2013 metų gruodžio 31 dieną. Koncerno atstovai tuomet teigė, kad „tai buvo padaryta, siekiant valdymo paprastumo ir efektyvumo“, tačiau rinkos dalyviai neatmetė ir mokestinių sandorio priežasčių.

Nuo 2014 metų panaikinta pajamų mokesčio lengvata gyventojų pajamoms, gautoms pardavus akcijas, įsigytas iki 1999 metų, ir pajamoms, gautoms pardavus ilgiau kaip metus išlaikytas akcijas, todėl, anot analitikų, tokias akcijas buvo verta parduoti dar 2013 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)