JAV karinio jūrų laivyno laivas „USS Decatur“ sekmadienį plaukė „visiškai netoli“ Geiveno rifo, kai Kinijos eskadrinis minininkas priartėjo „nesaugiai ir neprofesionaliai manevruodamas“ Pietų Kinijos jūroje“, teigė kapitonas leitenantas, JAV Ramiojo vandenyno laivyno atstovas Timas Gormanas. Eskadrinis minininkas „priartėjo per maždaug 45 metrus nuo „Decatur“ pirmagalio, tad „Decatur“ laivui teko manevruoti norint išvengti susidūrimo“.

Tuo tarpu Kinija apkaltino Jungtines Valstijas pažeidus „neginčytiną suverenumą“. „Mes primygtinai raginame Jungtines Valstijas nedelsiant ištaisyti savo klaidą ir nutraukti tokio pobūdžio provokacinius veiksmus, kurie kenkia Kinijos-Jungtinių Valstijų santykiams ir taikai bei stabilumui regione“, – antradienio pareiškime teigia Kinijos užsienio ministerijos atstovė Hua Chunying.

Nors apie operaciją CNN pranešė sekmadienį, išsamesnė informacija apie konfrontaciją pasirodė tik tada, kai antradienį abi pusės paviešino savo pareiškimus. Karinė įtampa tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos tolydžio auga, nes gilėjantis prekybos karas kursto Pekino susirūpinimą dėl to, ar prezidento Donaldo Trumpo naujausi įvesti tarifai tėra platesnio plano dalis.

Pekinas reiškia pretenzijas į daugiau nei 80 proc. Pietų Kinijos jūros, remdamasis 1947 m. žemėlapiu su neryškiais brūkšniais – vadinamąja devynių brūkšnių linija. Dar penkios pasaulio šalys, įskaitant Vietnamą ir Filipinus, taip pat pretenduoja į teritoriją, vieną judriausių laivybos maršrutų.

Nors Jungtinės Valstijos neužima jokios pozicijos dėl konkuravimo, šalies karinis jūrų laivynas reguliariai vykdo navigacines operacijas, žinomas kaip FONOP, siųsdamas karo laivus prie ginčijamų vandenų ir tuo demonstruodamas savo teisę keliauti, jų įsitikinimu, tarptautiniais vandenimis ir oro erdve. Liaudies išlaisvinimo armija (angl. PLA) siekia užginčyti tokius žingsnius teritorijoje, kurią ji priskiria Kinijai.

„Nieko keista, kad PLA užprotestavo FONOP operacijas šalia Spratlio salų, – tviteryje rašė Zackas Cooperis, studijuojantis JAV gynybos strategiją Azijoje Vašingtone įsikūrusiame Amerikos įmonių institute. – Tokio pobūdžio zondavimą reikia vertinti kaip jų pastangas priešintis taisyklėms ir normoms.“

„Šis incidentas būtų pažeidęs Neplanuotų susidūrimų jūrų vandenyse kodeksą, kuriam 2014 metais pritarė Kinija, JAV ir kitos šalys“, – sakė Singapūro Tarptautinių studijų mokyklos „S. Rajaratnam School of International Studies“ mokslinis bendradarbis Collinas Koh Swee Leanas. Šiuo kodeksu siekiama pažaboti nelaimių galimybę ir sumažinti galimo eskalavimo rizikas.

„Priplaukimas beveik už 45 metrų nuo laivo pirmagalio kelia didelę grėsmę saugumui, – sakė C. Koh Swee Leanas. – Mano manymu, tokie veiksmai buvo sąmoningi ir galėjo būti sankcionuoti aukštesnio lygio instancijų, kaip dar vienos atsakomosios Kinijos priemonės.“

Rugsėjį Pekinas neleido įplaukti JAV karo laivui į Honkongo teritoriją ir aukšto rango karinio jūrų laivyno pareigūnas atšaukė aukšto lygio susitikimą su savo kolega iš Jungtinių Valstijų. Kaip pirmadienį skelbė naujienų agentūra „The Associated Press“, cituodama neįvardintus JAV gynybos pareigūnus, gynybos sekretorius Jamesas Mattisas atsisakė planų spalį vykti su darbo vizitu į Kiniją.

Incidentas su „Decatur“ laivu parodė mažiausiai antrą kartą šiais metais, kad JAV kaltina Kinijos karinį jūrų laivyną neprofesionaliais veiksmais. Šių metų gegužę Kinijos karo laivai perspėjo du Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno laivus iš Paracelio salų Pietų Kinijos jūroje ir manevravo „saugiai, bet neprofesionaliai“, skelbta CBS pranešime. Tokiais vertinimais norėta atkreipti dėmesį, esą laivai manevravo netvarkingai be susidūrimo rizikos, paaiškinama pranešime.

Geiveno rifas yra viena iš septynių teritorijų Spratlio grandinėje, į kurias Kinija reiškia savo pretenzijas.

„Jungtinės Valstijos ir toliau skraidys, plauks ir vykdys operacijas bet kur, kur tą daryti leis tarptautinė teisė“, – pareiškė Ramiojo vandenyno laivyno atstovas Timas Gormanas.