„Susitarimas valdys beveik 1,2 trln. (JAV dolerių) prekybos apimčių, kas reiškia, kad tai yra didžiausia prekybos sutartis Jungtinių Valstijų istorijoje“, – per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė D. Trumpas, kuris tikisi, kad sutartis bus pasirašyta iki lapkričio mėnesio pabaigos.

Naujoji prekybos sutartis, žinoma kaip JAV-Meksikos-Kanados susitarimas (USMCA), buvo pasiekta prieš pat termino pabaigą sekmadienio vidurnaktį. USMCA pirmtakę NAFTA D. Trumpas tiek savo rinkimų kampanijos, tiek prezidentavimo metu vadino „nelaime“ Jungtinėms Valstijoms.

Toje pačioje spaudos konferencijoje D. Trumpas taip pat pridūrė, kad pasiekus susitarimą dėl prekybos, įtampos tarp jo ir Kanados premjero Justino Trudeau nebeliko.

„Buvo daug įtampos tarp manęs ir jo, bet viskas baigėsi geruoju. Žinote, kada tai baigėsi? Apie 24 valandą vakar vakare (kuomet buvo susitarta dėl USMCA – BNS). Jis yra geras žmogus, kuris myli Kanados žmones“, – savo kolegą gyrė D. Trumpas.

JAV ir Meksika dėl naujos prekybos sutarties susitarė anksčiau, tuo tarpu diskusijos su Kanada vyko iki pat paskutinių valandų.

Pagal JAV įstatymus Baltieji rūmai prekybos sutarties tekstą Kongresui privalo pateikti likus 60 dienų iki jos pasirašymo ir pareigūnai vos spėjo tai padaryti iki vidurnakčio.

Sutarties šalys skuba ją pasirašyti iki Meksikos prezidento Enrique Pena Nieto kadencijos pabaigos, nors jo įpėdinis Andresas Manuelis Lopezas Obradoras, kuris bus inauguruotas gruodžio 1 dieną, pirmadienį išreiškė paramą naujajai prekybos sutarčiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)