Abi šalys dabar prisijungs prie 1994 metų sudarytos atnaujintos sutarties, prie kurios neseniai prisijungė Meksika; naujoji sutartis nuo šiol bus žinoma nauju pavadinimu: Jungtinių Valstijų-Meksikos-Kanados sutartis. Žemiau pateikiami pagrindiniai aspektai, dėl kurių buvo susitarta:

1. Automobiliai

NAFTA derybos vyko iškilus grėsmei, kad įvedus JAV tarifus automobiliams smarkiai sustiprės įtampa prekybos sektoriuje. Pagal sekmadienį pasiektą susitarimą siūlomos apsaugos priemonės tiek Kanadai, tiek Meksikai užtikrins, kad kiekviena šalis nenukentės dėl bet kokių tarifų automobiliams tuo atveju, jeigu metinė eksporto apimtis neviršys 2,6 mln. automobilių.

Tokiu atveju būtų numatomas kiekvienos šalies dabartinis eksportas ir bent 40 proc. prieaugis, o tai reikštų, kad jeigu tarifai būtų nukreipti prieš likusias pasaulio šalis, jie greičiausiai nebūtų taikomi Kanadai ir Meksikai porą metų. Nėra jokių garantijų, kad Donaldo Trumpo administracija apskritai juos įves ar taip ilgai taikys. Šiuo susitarimu tikimasi paraginti, kad 75 proc. automobilių turinio kiltų iš JAV ir Meksikos, palyginti su dabartiniu 62,5 proc. lygiu. Tokios taisyklės yra JAV strategijos, kuria siekiama subalansuoti gamybą ir padėti darbuotojams, svarbiausia dalis.

2. Kiti tarifai

Šis susitarimas neišsprendžia ginčo dėl JAV tarifų plieno bei aliuminio importui iš Kanados ir Meksikos – kaip ir dėl atsakomųjų kiekvienos šalies įvedamų tarifų. Bet žvelgiant iš perspektyvos, susitarimas suteikia garantiją, kad jokie tarifai, taikomi pagal tą patį JAV įstatymą, negali būti taikomi Kanadai ar Meksikai bent šešiasdešimt dienų. Per tą laikotarpį „Jungtinės Valstijos ir Kanada privalo siekti derybų keliu rasti tinkamą sprendimą, paremtą pramonės dinamika ir istoriniais prekybos modeliais“, – susitarė šalys.

3. Ginčų sprendimų grupės

NAFTA sutartyje numatytos trys ginčų sprendimo sistemos. Dvi iš jų, kaip numatyta naujajame susitarime, išliks iš esmės nepakitusios, tik pervardintos, skelbia Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnai. Išsaugotas tarpvalstybinis ginčų sprendimo mechanizmas – anksčiau įtrauktas į 20-jį skyrių. Šis mechanizmas susilaukė nemažai kritikos, ypač iš darbo rinkos bendruomenės, nes specialistų grupių pasiūlyti sprendimai dažnai blokuojami ir ginčai gali tęstis metų metus.

Senasis vadinamasis ginčų sprendimo mechanizmas, įtrauktas į NAFTA 19-ąjį skyrių, naujajame susitarime išlieka nepakeistas, teigia pareigūnai. Kanada atkakliai stengėsi jį išsaugoti.

4. Pieno produktai

Pagal susitarimą Jungtinės Valstijos įgyja didesnę prieigą prie Kanados apsaugotos pieno rinkos – šis punktas ilgą laiką buvo itin opiu klausimu prekybos derybose. Kanada panaikins savo vadinamąją „Class 7“ pieno kainų sistemą, žurnalistams sakė JAV administracijos pareigūnas. Naujosios priemonės apsaugos Kanados sistemą nuo plitimo už jos ribų, tuo tarpu rinkos prieiga Jungtinėms Valstijoms viršys Kanados pasiektas nuolaidas derybose dėl Ramiojo vandenyno partnerystės sutarties (TPP), sakė JAV pareigūnas. Kanada per minėtas TPP derybas atsisakė 3,3 proc. savo rinkos dalies, tačiau Junginės Valstijos per tą laiką pasitraukė iš susitarimo.

5. Jokios galiojimo išlygos

Jungtinės Valstijos reikalavo, kad į susitarimą būtų įtraukta galiojimo išlyga, kuria remiantis NAFTA nustotų galioti po penkerių metų, nebent šalys susitartų ją pratęsti. Keletas iškeltų idėjų šiuo klausimu sukėlė kanadiečių bei meksikiečių pasipriešinimą. Galiausiai šalys susitarė dėl šešiolikos metų trukmės termino, su galimybe susitarimą peržiūrėti ir išspręsti kilusias problemas, taip pat galimybe išplėsti sutartį po šešerių metų. JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris rugpjūtį pareiškė, kad peržiūrėjimo mechanizmas veikiau skirtas tam, kad būtų išspręstos problemos ir užkirstas kelias joms įsisenėti, nei tam, kad būtų nutrauktas susitarimas.

6. Intelektinė nuosavybė

JAV prekybos atstovo biuras su pasididžiavimu teigė, kad šiuo susitarimu bus suteikta „nauja JAV intelektinės nuosavybės apsauga“, kurios ir siekia Jungtinės Valstijos. Autorinės teisės, pavyzdžiui, bus pratęstos 70 metų po autoriaus mirties.

7. Aukštesnis slenkstis

Tiek Kanada, tiek Meksika sutarė padidinti vadinamąjį slenkstį, ties kuriuo jos taikys muitus tarpvalstybiniam pirkimui, – dar vienas svarbus Jungtinių Valstijų reikalavimas. Meksika padidino savo vadinamąjį de minimis lygį nuo 50 JAV dolerių iki 100 JAV dolerių. Kanada padidino savąją minimalią ribą muitams nuo 20 iki 150 Kanados dolerių, o pardavimo mokesčiams – iki 40 Kanados dolerių.