Pernai gruodį priimtu Seimo sprendimu, nuspręsta atsisakyti 10 teritorinių darbo biržų, kaip užimtumo rėmimo politiką įgyvendinančių biudžetinių įstaigų, ir jas reorganizuoti prijungiant prie Lietuvos darbo biržos. Be to, nuspręsta pakeisti šios įstaigos pavadinimą ir nustatyti, kad užimtumo rėmimo politiką įgyvendina Užimtumo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Po reorganizacijos paslaugas klientams teiks 52 klientų aptarnavimo skyriai 60 savivaldybių. Užimtumo tarnybos padaliniai teiks paslaugas visose Lietuvos savivaldybėse. Užimtumo tarnybą sudarys 7 departamentai - Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio klientų aptarnavimo departamentai, taip pat Darbo rinkos ir užimtumo politikos įgyvendinimo departamentas bei Finansų, teisės ir pirkimų departamentas. Visus klientų aptarnavimo skyrius administruos penki Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio Klientų aptarnavimo departamentai, kurių pagrindiniai uždaviniai yra užtikrinti darbo rinkos paslaugų teikimą darbo ieškantiems asmenims ir darbdaviams bei užtikrinti priemonių įgyvendinimą derinant darbo rinkos pasiūlą ir paklausą.

Kaip teigiama, reorganizacijos metu įvykdžius struktūrinius pokyčius, visoje sistemoje pareigybių skaičius turėjo sumažėti 10 proc., vadovaujančių darbuotojų skaičius - 54 proc.

Sumažinus vadovaujančių ir administracines funkcijas vykdančių darbuotojų skaičių ir padidinus tiesiogiai su klientais dirbančių darbuotojų skaičių, vienam darbuotojui tenkantis vidutinis mėnesio darbo su klientais krūvis mažėja iki 275 klientų.

Prie Užimtumo tarnybos veiks iš valstybės institucijų ir darbdavių atstovų sudaroma dvišalė kolegiali institucija Užimtumo taryba.

Užimtumo rėmimo politiką Užimtumo tarnyba įgyvendins bendradarbiaudama su Taryba prie Užimtumo tarnybos. Užimtumo taryba svarstys Užimtumo tarnybos veiklos organizavimo, atskaitomybės visuomenei ir užimtumo didinimo klausimus ir šiais klausimais teiks išvadas bei pasiūlymus Užimtumo tarnybai ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Užimtumo tarybos sudarymo tvarką nustatys ir veiklos nuostatus tvirtins socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Pagrindinis Tarybos tikslas bus identifikuoti darbo rinkos poreikius, atspindinčius regionų darbo rinkos padėtį, ir tobulinti Užimtumo tarnybos veiklą. Ji bus sudaroma iš Užimtumo tarnybos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir kitų ministerijų bei darbdavių atstovų. Dalyvauti Tarybos veikloje bus atrenkami darbdaviai, kurie yra sukūrę daugiausiai darbo vietų skirtingose ekonominės veiklos šakose ir kurių mokamas atlyginimas didesnis nei šalies vidurkis.