Kaimynų iš Lietuvos vežamų prekių asortimentas įvairus: dešros ir sūriai, kava ir alkoholis (kai kurie taurieji gėrimai čia pigesni nei Baltarusijoje), drabužiai ir avalynė, vaikiški vežimėliai, žaislai ir daugybė kitų dalykų.

O ką lietuviai parsiveža iš Baltarusijos? Turinčių galimybę reguliariai važinėti į Baltarusiją pasiteirauta, ko jie dažniausiai parsiveža į Lietuvą – sau arba paprašyti pažįstamų. Iš atsakymų pavyko sudėlioti dešimties Lietuvoje populiariausių baltarusiškų prekių sąrašą.

1. Cigaretės

Neįmanoma kirsti Lietuvos ir Baltarusijos sienos neišgirdus muitinės pareigūno klausimo: „Ką vežamės? Alkoholio, cigarečių?“ Cigaretės prie Baltarusijos ir Lietuvos sienos – svarbiausia kontrabandinė prekė. Tai visai nestebina: pačios brangiausios cigaretės Baltarusijoje kainuoja kiek daugiau nei tris Baltarusijos rublius – 1,3 euro. O Baltarusijos gamintojų cigaretės kainuoja dar pigiau – apie 1,1 rublio arba 50 euro centų. Vidutiniškai cigaretės Baltarusijoje kainuoja apie eurą. Tik rasti jų ne taip paprasta: Baltarusijos įstatymai numato, kad tabako gaminių demonstravimas prekybos vietose draudžiamas, juos reikia laikyti uždaroje vietoje. Kokios cigaretės parduodamos, galima sužinoti iš kasose ar kitose prekybos vietose pateikiamų sąrašų.

Primename, kad nepažeidžiant įstatymų į Lietuvą galima įsivežti tik du pakelius tabako gaminių. Tiesa, kai kurie užkietėję rūkoriai įsitikinę, jog jiems nereikia ir tiek – jų nuomone, baltarusiškų cigarečių kokybė tokia, kad jas rūkantiems belieka tik palinkėti geriausio.

Kontrabandinės cigaretės

2. Stiprieji alkoholiniai gėrimai

Pati pigiausia degtinė Baltarusijoje kainuoja šešis rublius ir 29 kapeikas (2,66 euro), o pasirengus mokėti septynis ar aštuonis rublius (3–3,4 euro) pasirinkimas tampa gerokai platesnis. Alaus kainos taip pat skiriasi nuo lietuviškų: pusantro litro butelis kainuoja 2,6 rublio (1,1 euro), skardinė – 1,55 rublio (60 centų).

Svarbu neužmiršti, kad vienas žmogus į Lietuvą gali įsivežti ne daugiau kaip litrą stipriųjų gėrimų ir ne daugiau kaip 16 litrų alaus.

3. Baltarusijos gamintojų vaistai

Citramonas, analginas, paracetamolis, validolis, korvalolis, oksolino tepalas, virškinimo fermentai, tepalai nuo sumušimo, spiritinės žolelių tinktūros ir daugelis kitų – lietuviai iš Baltarusijos vaistinių vežasi viską, ką tik galima įsigyti be recepto. Visgi užsiimti savigyda – ne pats geriausias būdas pataisyti sveikatą, tą gerai supranta ir Baltarusijoje: vaistų pardavimas čia nuolat kontroliuojamas, todėl kai kurių preparatų, kaip ir Lietuvoje, be recepto nusipirkti nepavyks. Tačiau nemažai vaistų tebėra prieinami ir pigesni nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, 20 vienetų analgino pakuotė kainuoja vieną rublį (40 centų), jodo buteliukas (10 mililitrų) – nuo 80 kapeikų iki 1,16 rublio (30–50 centų). Lietuvoje jodas kainuoja nuo 1,03 iki 1,34 euro.

Primename, kad į Lietuvą negalima įvežti vaistų, kuriuose yra fenobarbitalio – jie laikomi psichotropiniais preparatais. Tai reiškia, kad valokordiną ir korvalolį, kurių sudėtyje yra fenobarbitalio, į Lietuvą įvežti draudžiama. Yra ir kitų apribojimų: to paties pavadinimo vaistinių preparatų, jei turite receptą ar jo kopiją, į Lietuvą galima įsivežti šešias–devynias pakuotes, be recepto – ne daugiau nei penkias pakuotes. Lietuviai skundžiasi aukštomis vaistų kainomis šalyje, tačiau baltarusių netenkina tėvynėje gaminamų preparatų kokybė, todėl jie yra linkę sumokėti daugiau už europietiškus jų analogus. Štai kodėl kaimynai aktyviai gabena namo vaistus iš savo kelionių užsienyje, įskaitant ir Lietuvą.

4. Saldainiai ir šokoladas

Baltarusiški saldumynai Lietuvoje turi nemažai vidutinio ir vyresnio amžiaus gerbėjų. Tiesa, kai kuriuos baltarusiškus prekės ženklus patys baltarusiai kritikuoja dėl pasikeitusio skonio ir aiškiai suprastėjusios kokybės. Plytelė pieniško šokolado (šimtas gramų) kainuoja 1,89 rublio (80 centų), kilogramas saldainių gali atsieiti nuo 12 iki 14 rublių (penki ar šeši eurai). Tiek kainuoja patys brangiausi Baltarusijos konditerių saldainiai. Dėl Bobruisko zefyrų, kuriuos mėgsta ir Lietuvoje, baltarusiai skundžiasi gerokai mažiau – jų sudėtis kol kas nesikeičia, šie zefyrai visgi išlieka natūraliu produktu iš cukraus ir obuolių tyrės. Toks malonumas kainuoja visai pigiai – už pakelį (250 gramų) baltai rožinių Bobruisko zefyrų sumokėsite apie rublį (40 centų).

Что везут из Беларуси в Литву

5. Vaikiški drabužėliai

Baltarusiškų šliaužtinukų ir naujagimiams skirtų marškinėlių su niekuo nesupainiosi, Lietuvos turguose jie krenta į akis dėl specifinių spalvų ir modelių, sukeliančių minčių ir prisiminimų apie savo pačių vaikystę – ko gero, nemažai šiandieninių mamų vaikystėje buvo apvilktos tokiais drabužėliais. Nepaisant to, kad daugumą baltarusiškų mažiesiems skirtų drabužių siuva pagal senas iškarpas, pretenzijų jų kokybei nėra, o ir spalvų gama atranda savo gerbėjų. Dar daugiau gerbėjų turi jų kaina: iš marškinėlių ir ilgų šliaužtinukų susidedantis komplektas kainuoja 11,13 rublio (4,70 euro), vystyklą galima įsigyti už 6,23 rublio (2,62 euro) – Lietuvoje apie tokias kainas galima tik pasvajoti. Tą patį galima pasakyti ir apie vyresnių vaikų apatinius drabužius: iš marškinėlių ir kelnaičių susidedantis komplektas ikimokyklinio amžiaus vaikui vidutiniškai kainuoja šešis rublius (2,5 euro), pižama – apie 14 rublių (šešis eurus), vasarinė mergaitiška trikotažinė suknelė – nuo 11 iki 25 rublių (4,65–10,7 euro).

Что везут из Беларуси в Литву

6. Kosmetika

Baltarusiškos kosmetikos į Lietuvą dažnai atsivežama ne tik sau, bet ir dovanų – ji padoriai atrodo ir nedaug kainuoja. Kalbant apie efektyvumą, odos priežiūrai skirtos kosmetikos gamintojai žada „natūralų spindesį ir nepriekaištingą išvaizdą“ tiesiog po pirmojo priemonės panaudojimo. Pagundai atsispirti sunku, turint omenyje, kad tokio malonumo kaina – maždaug du eurai. Iš Baltarusijos vežasi ne tik kremus, balzamus plaukams ir įvairiausias kaukes, bet ir Baltarusijos bei Rusijos gamintojų dekoratyvinę kosmetiką. Pavyzdžiui, prancūziškas Rusijos gamintojo tušas, pasižymintis ypač palankiais atsiliepimais, Baltarusijoje kainuoja 10,32 rublio (4,35 euro).

Что везут из Беларуси в Литву

7. Gyvsidabrio termometrai

Neretai prašoma iš Baltarusijos parvežti gyvsidabrio termometrų, kuriuos pardavinėti Europoje, taip pat ir Lietuvoje, draudžiama. Į klausimą, kodėl reikia būtent gyvsidabrio termometrų, paprastai užtikrintai atsakoma, kad, visų pirma, jie yra tikslūs, antra – pigūs: termometras, priklausomai nuo gamintojo ir kokybės (apvalkalas gali būti iš stiklo arba polimero), gali kainuoti nuo 3,51 iki 5,74 rublio (1,5–2,4 euro). Tiesa, greitai gyvsidabrio termometrų nebeliks ir Baltarusijoje, kadangi jie gaminami Rusijoje, o Rusija yra pasirašiusi Minamatos konvenciją dėl gyvsidabrio, kuri numato, kad palaipsniui bus atsisakyta naudoti šį nuodingą metalą. Tad nuo 2020 metų gyvsidabrio termometrai Rusijoje bus uždrausti.

8. Apatiniai drabužiai ir trikotažas

Baltarusiškų liemenėlių ir naktinių marškinių bei chalatų visuomet buvo galima rasti Lietuvos turguose. Tačiau pastaraisiais metais Baltarusijoje atsirado naujų prekės ženklų, kurių produkcija rado savo pirkėjų ir tarp lietuvių. Ypač populiarūs apatiniai drabužiai ir kojinės, taip pat vaikiški, moteriški ir vyriški viršutiniai trikotažiniai drabužiai. Vaikiškos Baltarusijos gamintojų pėdkelnės kainuoja iki 4,29 rublio (1,8 euro), vyriškos kojinės – iki dviejų rublių (maždaug vieno euro). Liemenėlių kainos svyruoja nuo 50 iki 100 rublių (21–42 eurus).

Что везут из Беларуси в Литву

9. Kūdikių ir mažų vaikų maistas

Kai baltarusiai tėvai su mažais vaikais atvyksta į Lietuvą pailsėti, jiems tinka viskas, išskyrus vieną dalyką – nepakankamą kūdikių maisto asortimentą ir tokio maisto kainas. Baltarusijoje už pusę rublio (maždaug 20 centų) laukia didžiulis mėsos ir žuvies konservų, skirtų vienerių metų amžiaus ir vyresniems vaikams, pasirinkimas. Baltarusijoje taip pat gausus pieno produktų vaikams asortimentas: vaikų mitybai skirtas kefyras, pienas, jogurtai, varškytės pasižymi ne tik plačiu pasirinkimu, bet ir nedidele kaina – pakuotė kainuoja 50–60 kapeikų (20–30 centų). Baltarusijoje pagamintų kūdikiams skirti mišinukų ir košių pakuotė kainuoja maždaug keturis rublius (1,7 euro). Todėl nenuostabu, kad tėvai Lietuvoje prašo, jog, progai pasitaikius, jiems iš Baltarusijos parvežtų vaikams skirto maisto. Tiesa, į Lietuvą galima įvežti ne daugiau nei du kilogramus kūdikių maisto.

Что везут из Беларуси в Литву

10. Veltiniai ir kitas apavas

Kai tik spusteli šaltukas, lietuvės mamos ima domėtis Baltarusijoje gaminamais veltiniais. Vaikiškus veltinius be guminio pado čia galima įsigyti už 40 rublių (16,86 euro), su guminiu padu – už 48 rublius (20,23 euro). Suaugusiems skirti veltiniai kainuoja nuo 43 iki 180 rublių (18–76 eurus). Lietuviai atkreipia dėmesį ne tik į veltinius, bet ir į Baltarusijoje gaminamą odinę avalynę. Galima išgirsti nuomonių, kad „odinė avalynė Baltarusijoje yra kokybiška ir nebrangi“. Apie kokybę spręsti sunku, mat kiekvieno kriterijai skirtingi. O kalbant apie kainą, moteriški vasaros kolekcijos bateliai dabar su 30 procentų nuolaida kainuoja 76–100 rublių (32–42 eurus), vyriški batai be nuolaidos – 104–149 rublius (44–63 eurus).

Что везут из Беларуси в Литву

Ko gero, kyla klausimas, o kaipgi kuras? Jis sąmoningai nebuvo įtrauktas į šį sąrašą. Taip, įsipilti kuro Baltarusijoje vis dar apsimoka – kuras ten dukart pigesnis. Taip, smagu grįžtant namo iš Baltarusijos prisipilti pilną baką kuro. Tačiau prarasti pusdienį savo gyvenimo tik tam, kad užsipiltumei kuro kiek pigiau, išties gaila.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)